probiotika_520

Tar du hand om dina magbakterier? Jag ställde mig själv den frågan under världens första magbakteriekonferens, Gut Microbiota for Health Summit. Den hölls i veckan i franska kurorten Evian. Mötet handlade om att utbyta kunskap och etablera kontakter mellan forskare, läkare och nutritister, alla med en intresse för magens bakterier.

Tar du hand om dina magbakterier? Jag ställde mig själv den frågan under världens första magbakteriekonferens, Gut Microbiota for Health Summit. Den hölls i veckan i franska kurorten Evian. Mötet handlade om att utbyta kunskap och etablera kontakter mellan forskare, läkare och nutritister, alla med en intresse för magens bakterier.

Det händer mycket spännande kring forskningen i magtrakten just nu. Inte bara för att många har ont i magen, utan också för att forskarna är öppna med att vi vet så lite. Magens betydelse har man koll på, men hur den påverkar och hur vi ska kunna

Detta möte handlade om den värld av bakterier vi har i magen och alla talarna var överens om att hälsan är beroende av en frisk bakteriekultur.

Bland talarna var forskare som tittat på magsjukdomarna IBS och IBD och deras korrelation med bakterierna i magen. Där var också forskare som publicerat artiklar om sambandet mellan hjärnan och magen. Näst efter hjärnan är magen det organ med flest nervbanor och hjärnan och magen har miljoner kopplingar mellan sig. En studie på möss visade att när mössen fick en ny bakterie i magen försvann deras rädsla för katter och de blev istället nyfikna och intresserad av katterna. Att magen blir påverkad när vi stressar är väl känt, men nya djurstudier tyder på att bakteriefloran kan påverka hur vi upplever stress. Det vill säga kanske är det så att en annan magflora kan göra oss stresståligare.

Immunsjukdomar som crohns och ulcerös kolit kan bli bättre när patienterna tillför probiotika, det visar svenska studier i Göteborg.  Studier på möss visar att fel bakterier i magen gör att mössen tar upp mer kalorier från maten och får en ökad insulinresistens, det som ger diabetes typ 2.

Magbakterierna påverkar mycket annat också, även om alla forskare är noga med att säga att vi står precis i början av att upptäcka hela den värld av bakterier som magen består av.

Sedan 1977 har 1600 vetenskapliga studier om probiotika och magbakteriernas påverkan på vår hälsa publicerats.  En tredjedel av dem kom förra året. Det här är bara början.

Av Hanna Brodda
30 mars, 2012
Annons

2 kommentarer

 • Av Anonym 19 april, 2012

  Allt om pre o pro -biotika, avgörande för välbefinnandet
  JO faktiskt, både välbefinnande och din vikt, avgörs till största delen av bakterierna nere i grovtarmen. Tillför dom de goda substanserna som du behöver, eller bildar dom rent av skadliga ämnen?
  Läs mer i Farmakologensblogg:
  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
  Rulla ned till artikel 190, som förklarar och ger råd om bl.a. IBS och andta tarmstörningar.

 • Av Anonym 31 mars, 2012

  Bakterierna styr hela ditt liv…nu finns enkel egenvård.
  I hela gamla östblocket förskriver / ger läkarna en väldigt enkel produkt Topinulin aktiv, som är supernäring åt de goda bakterierna nere i grovtarmen. Det är koncentrat av jordärtskocka + blåstång. I skockorna finns det fructooligosackarider, en unik mix bara påträffat där. Dessa ger de goda bakterierna en kraftig tillväxt och tränger efterhand ut de som avger skadliga bakterier.läs mera http://www.aktivsyn.se

Comments are closed.