depression468
Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.

 

SBU har granskat två studier som tittat på effekten av ketamin hos patienter med svår depression. Slutsatsen är att en injektionsbehandling med ketamin i låg dos kan ge en snabb antidepressiv effekt hos patienter med medelsvår till svår depression.

Det vanliga är att det tar ett par veckor eller månader för antidepressiva läkemedel att ge effekt. För två av tre patienter. Var tredje får ingen effekt med de vanligaste antidepressiva medlen, som Sertralin.

Eftersom risken för självmord är förhöjd upp till 20 gånger vid depression är utebliven eller fördröjd förbättring ett allvarligt problem. Ketaminbehandling kan kan ge symtomlindring på bara några timmar. Effekterna kommer först då läkemedlet lämnat kroppen och beror alltså inte på tillfällig eufori. Om kliniska långtidsstudier visar goda resultat kan ketamin bli ett viktigt tillskott i behandlingen av depressioner. SBU efterlyser också forskning kring användning vid bipolär sjukdom.

 

Redan i dag händer det att Ketamin används vid svår depression i sju av Sveriges 21 landsting, visar SBU:s genomgång.

 

Av redaktionen
13 mars, 2017

2 kommentarer

 • Av Vincent Lekander 1 mars, 2018

  Intresseanmälan att testa Ketaminbehandling
  Jag blev inte riktigt klok på hur sidan var uppbyggd så jag valde att skicka iväg min förfrågan här under artikeln som beskriver studien och medlet i fråga.
  Skulle någon kunna hänvisa mig hurvida jag går till väga för att bifoga intresset av denna behandlingstyp på rätt sätt.

  Jag är stationerad i Halmstad och jag har för mig att jag hört att Ketaminbehandling antingen har eller skall startas upp lokalt.

  Det fungerar aldeles utmärkt att kontakta mig genom att skicka ett mail till ”vincent.lekander@live.com”.

  MVH

 • Av MR MANISK 9 november, 2017

  Det är sant men leder till en mörkväg
  Det kan såklart hjälpa men det kan hjälpa alla fördet kopplar till opiat/opiod analoger och nått annat ,jag tycker tramadol/Kodein hjälper men bara för perioden sen har man en annan förväntan vad vällmående är och det är missledande.

Comments are closed.