Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Biologiska, genetiska eller efter svåra upplevelser. Tillstånd som lett till depression, tvångstankar och tvångshandlingar, paniksyndrom, post-traumatiskt stress-syndrom som är en fördröjd mental reaktion efter en mycket obehaglig upplevelse och social fobi. Sertralin tillhör en grupp antidepressiva läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare.

Verksam substans

sertralin

Möjliga biverkningar

Muntorrhet, illamående och ont i magen är några av de vanliga biverkningnarna. Liksom yrsel, skakningar och överdiven sömnighet. Många får svårt att somna och män kan få fördröjd utlösning. Risken för biverkningar som självmordsförsök i början av behandlingen och explosiv ilska är större hos patienter under 18 år. Många biverkningar är lindriga och går över efter ett tag, enligt tillverkarna.

Varning för

Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus, bland annat. Försiktighet krävs vid kombination av en rad läkemedel. Tala om för din läkare vilka andra mediciner du står på. Sertralin ska inte tas i hop med naturläkemedlel med johannesört. Man ska inte dricka grapefruktjuice eller alkohol då man medicinerar med Sertralin.

23 kommentarer

 • Av anonym 17 maj, 2016

  Hur länge ska man stå ut
  Hur länge ska man stå ut innan det klingar av?

 • Av anonym 4 maj, 2016

  Hej jag har ätit sentralin
  Hej jag har ätit sentralin vissa perioder i mitt liv. 2 gånger. När jag var 14 började jag äta sentralin och det var inte förns då som jag började märka ett konstant ljud i mitt öra. Jag har nu haft tinnituss i två år och vissa kvällar blir jag helt galen på det. Jag mår illa för att jag har ångest över min tinnituss. Det minskades när jag slutade äta sentralin men kom tillbaka när jag började äta igen. Jag ska nog sluta med att äta dessa mediciner för att jag orkar inte med min tinnituss längre. Det är ett stort hinder i mitt liv. Jag hoppas det försvinner när jag slutat. //15 år

 • Av anonym 22 april, 2016

  Har ätit det i ett år och för
  Har ätit det i ett år och för en månad sen försökte jag fasa ut den. Fick en del utsättning symtom men framförallt blev enormt deprimerad igen. Aldrig mer. Jag fick börja igen och äter nu min vanliga dos igen. Har aldrig mått så bra som på Sertralin. Utan den hade jag inte orkat. Får äta det antagligen i resten av mitt liv men det ät ok, alternativet är så mycket värre…

 • Av anonym 10 januari, 2016

  Stå ut med
  Stå ut med utsättningsproblemen. Det blir bättre efter en tid.

 • Av ballen 8 januari, 2016

  tar 200mg om dagen
  funkar på

  tar 200mg om dagen
  funkar på mig, men man har ju ändå vissa dagar som är sämre
  iofs så tar jag ytterligare 300mg av andra antidepressiva piller

 • var nedstämd och mådde uselt.
  var nedstämd och mådde uselt. Läkaren skrev ut sertralin samtidigt fick jag lämna blodprover. De visade att jag hade problem med min sköldkörtel. Fick ny medicin: Levaxin. Nu efter ett år är sköldkörtel-värdena OK, men jag sitter fast i Sertralin som jag försökt sluta med. Då får jag en massa konstiga besvär eller biverkningar. Vad gör jag? Läkaren bryr sig inte.

 • Av Zombie 13 augusti, 2015

  Jag blev en mental zombie av
  Jag blev en mental zombie av denna medicin. Kunde inte känna några känslor alls, varken glädje eller ilska eller sorg. Saker som normalt skänkte mig lycka och njutning gjorde inte längre det. Jag kunde heller inte gråta, vilket jag ser som väldigt negativt då man faktiskt behöver lätta på trycket ibland. Jag har alltid varit en emotionell person så att inte längre kunna bli berörd, upprörd, betagen eller fascinerad var hemskt. Ångesten försvann… och ersattes av ett slags vaket narkostillstånd där jag bara var en turist i tillvaron. Tappade nästan all sexlust också, vilket säkert var skönt för min dåvarande pojkvän som hade svårt att hänga med i mitt tempo. Men så här i efterhand känns det som att jag förlorade en stor del av mig själv i och med det. Kände ingen ömhet för någon. Kände ingenting för någon! Det tog faktiskt ett bra tag efter att jag satt ut den, innan jag var mig själv igen.

 • Av anonym 10 april, 2015

  Jag tog sertalin för en tid
  Jag tog sertalin för en tid sedan och dom fungerade bäst på mig i jämförelse med dom andra sorterna som jag provat innan. Sen slutade jag helt en dag i 4 månader. Blev såklart dålig och igår började jag ta Sertalin igen. Ska lyssna på läkaren nu. Kände genast biverkningarna i vaderna (det sticks) och tinnitus framåt kvällen vilket jag inte hade en anning om att det hade med sertalin att göra förens jag läste vad ni skrev nu.
  Kommer ihåg att tabletterna gjorde mig pigg och social på en jämn nivå och kände mig som en dagisfröken när jag var med min son. Ett stort plus.

 • Av Ensomlängtarbort 1 februari, 2015

  Exakt så känner jag med
  Exakt så känner jag med

 • Av anonyma K. 14 november, 2014

  Började äta Sertralin
  Började äta Sertralin Bluefish 50 mg i augusti 2014. En ask med 30 tabletter. Det fungerade bra och jag kände mig lite bättre, men inte helt bra. Så läkaren skrev ut ytterligare Sertralin. Apoteket gav mig då Sertralin Teva 50 mg därför att det är billigare. Har nu ätit det i två veckor och mår bara sämre. Sover dåligt, magen blir dålig, jag får huvudvärk, dåligt humör och känner mig allt mer deprimerad. Varför delar apoteket ut olika märken olika gånger?

 • Av Matte78 9 november, 2014

  Har du nyss börjat? Det
  Har du nyss börjat? Det brukar ta ett antal veckor, ibland ett par månader innan medicinen ger full effekt.

 • Av anonym X 8 november, 2014

  Jag äter också Sertralin 50
  Jag äter också Sertralin 50 mg men min ångest har ökat. Vågar jag ta dubbel dos?

 • Av Sofie 23 oktober, 2014

  Detta var verkligen
  Detta var verkligen intressant att läsa om era olika erfarenheter med sertralin. Tinnitus tonen i huvudet den har jag också, plus sämre sexlust och är mer känslokall. Jag har nog käkat sertlalin i snart 10 år utan att reflektera på biverkningarna..var bara glad att slippa gråtattacker, dåligt humör och känna att livet var tungt. Läkaren som jag gick till sa att sådan här medicin skulle finnas i dricksvattnet!? Nu när jag börjat läsa på mer om hälsa här på internet så inser jag att jag ska nog sluta med detta vansinne. Jag läser Dr. Mercolas nyhetsbrev varje dag och lär mig massor. Om ni själva har det intresset så har ni länken här.

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/10/23/depression-screening-test.aspx?e_cid=20141023Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20141023Z2&et_cid=DM58339&et_rid=701758025

  Översätt i Google Chrome om ni har svårt med engelskan Nu ska jag trappa ner på denna för mig farliga medicin och se till att äta mer D-vitamin. Promenerar 1 timme det gör jag varje dag nu för tiden men inte då för 10 år sedan. och maghälsan är på topp det var den definitivt inte för 10 år sedan. Jag har läst så mycket om hälsa det senaste 3 åren (men inte om psykisk hälsa)då jag började jobba som distributör av hälsoprodukter och det har förändrat mig totalt både fysiskt och psykiskt. Hoppas att ni kan ta er ur behovet av denna medicin och tack för att ni delat med er…det hjälpte mig verkligen i mitt beslut att vilja bli ”normal” igen. 😀

 • Av Mathias 7 oktober, 2014

  Jag hoppas att ni alla som
  Jag hoppas att ni alla som äter ssri har blivit upplysta om hur svårt det kan vara att sluta med dom? Den dagen kanske kommer när man vill sluta med dom och då är mitt tips att trappa ner väldigt väldigt långsamt för att kanske slippa undan alla hemska utsättningssymptom man kan få. Dom är inte att leka med… Har gått både på ssri & benzo och båda preparaten är ett helvete att sluta med.

 • Av Erik 5 oktober, 2013

  Jag har också ordinerats
  Jag har också ordinerats sertralin mot min depression. Tycker att det har fungerar ok för mig med relativt få biverkningar trots allt. Kanske har jag haft tur. Kul att läsa vad ni andra har haft för erfarenheter med era tabletter, hittade en till sida med lite längre berättelser som jag kan rekommendera, http://www.sertralin.se/erfarenheter.html, fler erfarenheter från andra. Bästa hälsningar E och hoppas att det ordnar sig för er alla! Ha det gott.

 • Av anonym 21 maj, 2013

  Jag har också legat på maxdos
  Jag har också legat på maxdos ett tag, men jag tänker inte sluta. Vägrar gå tillbaka till det helvete jag hade innan. Varför trappade du ned?

 • Av anonym 10 april, 2013

  Hur mycket sertralin tog du
  Hur mycket sertralin tog du under graviditeten?
  Kram Sara

 • Av Juhan 4 oktober, 2012

  Jag är snart 50 år. Har gått
  Jag är snart 50 år. Har gått på generika i dryga tre år. Började ta det efter att ha gjort ett test hos husläkaren som visade på att jag tydligen led av social fobil. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att umgås med folk, men det måste man ju göra. Efter att jag börjat med sertralin så har jag en högre tolerans mot människor i min närhet. Jag blir inte rastlös, irriterad och ibland arg som jag blev innan. Inte heller känner jag att jag ständigt ”måste” vara social utan är det när jag känner för det. Så för mig har Sertralin hjälpt ur den synvinkeln.

  Har dock märkt tendenser som nämns i början av tråden att jag blivit mer känslokall, bryr mig inte så mycket känslomässigt. Vilket jag inte ser som särskilt negativt i och för sig. Det kan vara skönt att slippa vara slav under känslor 🙂 Sexlusten har även den mer eller mindre försvunnit, vilket jag också finner ganska positivt då det kändes som man var slav under det också. Nuförtiden gör jag det jag vill egentligen.

  Har senaste året fått mild konstant tinnitus, en hög ton som hörs inne i huvudet, inget som jag tänker på annars än när jag tänker på det så att säga. Har tidigare haft det kortvarigt när jag använt aspirin, men nu är det mer eller mindre konstant. Har tidigare kört upp till 175mg men muntorrheten blev för irriterande. Är nere i 50mg nu och funderar på att sluta helt, mest för att se om tinnitusen försvinner.

 • Av Johan Olsson 18 maj, 2012

  Jag fick sertralin 2007 och
  Jag fick sertralin 2007 och sedan blev dosen högre och högre. Har gått på 200 mg i 3-4 år och nu har jag dragit ner. Från i september oktober började jag och nu sedan i slutet av mars ligger jag på 75 mg. Sedan någon månad tillbaka mår jag otroligt dåligt och detta har med utmätningen att göra.
  Jag känner mig ledsen, orolig, bekymrad, svettas som en galning, rastlös, hängig, deppig, svårt att se, frusen och allt vad jag nu lider av! Önskar ibland eller ofta att livet hade kunnat tagit slut.

  Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag vill och inte vill!

 • Av anonym 27 oktober, 2011

  efter 4 månader of
  efter 4 månader of panikångest..bestämde jag äta sertralin idag ,jag tar den med atarax…nu känns det betydligt lungare redan första dag..:) shit kan jag bli free från this fucking mardröm någongång..

 • Av Karin 12 januari, 2011

  Jag sökte hjälp akut inom
  Jag sökte hjälp akut inom psykiatrin pga panikångest, hade (ovetandes) gått med en depression i ca 2år.
  Panikångesten kom i samband med att det tog lite längre för oss att bli gravida (så klart misstänkte jag att vi nog aldrig skulle kunna få barn..) Hur som helst så gick jag först på samtal i ca 3mån men utan bättring på min ångest förutom att jag fick mer rutin kring mina panikattacker. I nov. 2007 påbörjade jag min behandling med Sertralin och den första månaden var rent ut sagt jävligt jobbig, mer ångest och oro, grät väldigt mycket. Min matlust kom tillbaka vid jul och den 30jan fick vi ett plus på graviditetstestet. Jag fortsatte äta Sertralin under graviditeten och mådde bara bättre och bättre. Vår dotter kom och mådde bara fint. Efter jag slutat amma fick jag öka upp dosen igen för att sedan trappa ner..

  Har mått bra på Sertralin och även tagit det under min andra graviditet/ammning. Båda mina barn mår fint, glada pigga trotsiga, precis som andras barn med andra ord

  Jag äter fortfarande sertralin (har tagit det kontinuerligt i drygt 3år). Har alltid varit väldigt orolig av mig och sertralin har hjälpt mig väldigt bra. Är så härligt att det finns hjälp, var inte rädd för att be om det bara!

  Jag känner mig som innan jag blev dålig, glad, pigg, kreativ, social och kärleksfull.

 • Av Johanna 8 november, 2010

  Jag blev mycket hjälpt av
  Jag blev mycket hjälpt av Zoloft! Jag led av depression och ångest i många år och efter två års behandling är jag helt frisk. Dock måste jag höja ett varningens finger för de billiga sertralinvarianterna.
  Jag fick mardrömmar av Sertralin Ranbaxy och -Hexal, då kryssade läkaren i ”får ej bytas ut” så att jag fick Zoloft och det blev stor skillnad! Vid läkemedelsframställningen kommer det inte bara fram en variant av sertralin, utan många, har jag fått höra av psykiatern. Zoloft innehåller det ”bästa” sertralinet medan kopiorna innehåller de sämre… Det skiljer knappt ett dugg mellan dem, det är laboriatorienivå på det hela, men hos vissa individer märks den lilla skillnaden.

 • Av Morgan 18 april, 2010

  Jag ordinerades Sertralin i
  Jag ordinerades Sertralin i samband med svår värk. Den var effektiv på att på ett visst sätt med att balansera humöret…….men jag märkte att jag blev oberörd av känslomässiga upplevelser, kallsinnig invärtes, okänslig så till den grad att jag kom på mig själv med att tycka mig kunna döda med mina egna händer………..
  Medicinen är farlig, inte en enda människa borde överhuvudtaget komma i närheten av denna typ av preparat. Preparatet är baserat på Fluor, vilket gjorde att jag fick bruna fläckar på tandemaljen som utvecklades till karies. Tandläkarkostnaderna blev skyhöga flera år i rad och den kostnaden får jag stå för själv. För att få reda på Sertralinets koppling till flour måste man söka efter preparatets patent. Fass ger ingen information om detta.

Comments are closed.