Uppdaterad: 2009-09-24

Kommentera

"Artrosmedicin botar inte"

Bild

Karl Eriksson, överläkare och kirurg på Södersjukhuset, berättade om behandling mot artros på Ett bra liv-mässan.

Fakta om Glucomed

Innehåller glukosamin som är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros och symptomen som det ger.

Varning för: Inte bra för dig med känslig mage....

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (5 röster)

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.70968
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (31 röster)

Fakta om Remicade

Behandling vid Chrons sjukdom, reumatism, ulcerös kolit, psoriasis med mera.

Varning för: Kan vara farligt att använda om du har hjärtsvikt, tbc eller...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Ute på Stockholmsmässan gjorde kirurgen Karl Eriksson många besvikna. Artros går inte att bota och medicinerna lindrar bara symptomen, var hans besked till publiken.

- Men tänk på att livet inte går ut på att låta bli att slita ut sina knän, sa Karl Eriksson, kirurg och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm, och fick applåder.

Vid frågestunden fick han flera frågor kring medicinerna. Då berättade han att nya studier har inte kunnat bevisa de effekter som de populära medicinerna med glucosamine först verkade ha.

- Några får mindre smärta och det är ju mycket bra, säger han, men senaste studierna verkar tyda på att de inte kan bota som det först verkade som.

Artros är egentligen ingen förslitningsskada, utan uppkommer antingen av genetiska orsaker eller tidigare slag och skador. Redan i 25-30 års åldern kan symptomen komma, med inflammation, smärta och svullnad i leden.

- Ofta kommer besvären och går. Man säger att artros egentligen inte är farligt i sig och kan man bör man absolut fortsätta att träna och röra sig, säger han. Olika typer av smärtlindring är bra i de lägena.

Karl Eriksson använder sig av smärtskalan ett till tio, för att bedömma riskerna med träning och om eventuell kirurgi. Under fem är det ingen fara att fortsätta att träna.

Mot smärtan av artros och inflammationer i leder, föreslår Karl Eriksson förutom glucosamin också antiinflammatoriska värktabletter, alvedon upp till de starkare varianterna som Tradolan och Citodon.

Är det inte en risk att bli beroende av dem?
- Kodeinet förstärker effekten och kan vara bra, men, men det finns förstås en risk för det och jag har haft patienter som blivit beroende. Blir man det är det bra att prata med sin läkare om man har en bra relation till henne eller honom.
______________________________________________
Symptom på artros:
Öm, stel led som sakta böjer sig. I fingrarna är det sällan invalidiserande och processen avstannar efter ett tag.
Vid knät kan det börja med smärta på insidan av benet.
Ofta börjar artros i en fingerled, men kan också enbart uppkomma i någon av de viktbärande lederna, som knä eller höft. Artros i en knäled kan komma långt efter en idrottsskada.

Mässan Ett bra liv pågår 9-11 september 2009 på Stockholmsmässan.
_________________________________________________
Bästa sätt att motverka:
* Inte vara överviktig.
* Inte röka.
* Fortsätta att använda och belasta leden.
* Äta allsidigt.
* Lindra symptomen med värkstillande tabletter.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Led - och skelett

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons