Gikt och gickattacker orsakas av för hög halt urinsyrahalt i blodet som ger kristaller och grus i lederna.

Nu visar en ny stor studie att vanliga körsbär kan stoppa gikt.

Snart mognar giktmedicinen på de svenska träden, så passa på att plocka. Två dagar i rad ska körsbärsbehandlingen mot gikt pågå. Och det räcker med att äta 10-12 stycken körsbär varje dag.

Exakt varför körsbär hjälper mot gikt vet forskarna inte, studien visar bara det fungerar. När patienterna i studien kombinerade sin gikt-medicin, till exempel Allipurinol, med körsbär blev resultatet ännu bättre. En teori som forskarna har är att körsbär är urinsyrasänkande och antiinflammatoriska och det skulle kunna minska besvären av gikt.

Gikt och gickattacker orsakas av för hög halt av urinsyra i blodet. Det ger ibland kristaller och grus i blodet, som kan fastna i en led och där orsaka en inflammation.  De som drabbas av gikt får väldigt ont.

Studien är gjord av Yuqing Zhang, professor i folkhälsa på Bostons universitet och resultaten publicerades i Arthritis & Rheumatism. I studien ingick 633 giktpatienter och en kontrollgrupp. De patienter som fick körsbär minskade sina giktanfall med 35 procent.

Läs mer: Symptom, orsaker och behandling vid gikt
Av redaktionen
10 juli, 2013