Minskar risken för gikt.

Förhöjda halter av urinsyra kan ge kristaller och grus i urinet som i sin tur kan ge gikt. Allopurinol hämmar bildningen av urinsyra och sänker halten av urinsyrasalt i kroppen.

Vad är gikt?

Gikt uppstår i lederna när njurarna inte klarar av att rensa bort urinsyran i kroppen. Smärtan kommer ofta plötsligt och under perioder i till exempel en led i stortån. Orsaken är ofta livsstilrelaterad, det vill säga stress, övervikt, överkonsumtion av kött och protein eller alkohol eller högt blodtryck. Det kan också orsakas av till exempel urindrivande läkemedel och smärtstillande som acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo mfl).

Säljs av flera olika företag.

Källa utöver Fass: Vårdguiden

Verksam substans

allopurinol

Möjliga biverkningar

Hudutslag och feber är de vanligaste biverkningarna, men runda utslag och hförändringar på bålen är viktigt att söka vård för. Många andra biverkningar är rapporterade, läs mer på Fass-länken nedan.

Varning för

Vätskebrist. Det är viktigt att dricka vatten regelbundet för att inte drabbas av vätskebrist under behandlingen. Ta alltid upp för din läkare om du tar andra mediciner sedan tidigare.

2 kommentarer

  • Av anonym 16 oktober, 2015

    Magen blev helt katastrof,
    Magen blev helt katastrof, kunde inte vara mer än tre meter från toaletten.

  • Av Jägarn 15 september, 2015

    Jag äter Varan pga kronisk
    Jag äter Varan pga kronisk hjärtflimmer, kan man kombinera Allopurinol med Varan utan biverkningar. Har haft 2 på varandra attacker sista månaden, bara elände.. 🙂

Comments are closed.