Skabb är svår att upptäcka, men lätt att behandla.

Det viktiga är att diagnosen är riktig och att sedan alla som är smittade får behandling.

Annars går det aldrig över.

Behandlingen mot skabb ska sättas in av allmän- eller hudläkare. Medlet Tenutex fungerar för de flesta.

- Alla som varit nära eller hud mot hud måste behandlas samtidigt. Gå inte och håll det här hemligt, då går det bara runt, runt, annars är det stor risk för återsmitta, säger Lill-Marie Persson, överläkare på hudkliniken på Kärnhuset i Skövde.

Skabb är ett litet djur på knappt en halv millimeter. Ofta börjar det klia efter ett par veckor när djuren etablerat sig under huden och kroppen får en allergisk reaktion på skabbdjuren.

- Om hudförändringarna är utbredda rekommenderar vi ytterligare en behandling efter 1 vecka. Klådan kan kvarstå i flera veckor efter lyckad behandling, det vill säga så länge döda djur finns kvar i huden, säger Lill-Marie Persson.

- Om läkare på skolan eller vårdcentral inte hittar skabb bör alla som misstänker att det ändå kan vara skabb ge patienten en remiss till hudläkare, fortsätter Persson.

 

Gör så här:

1. Efter diagnos hos vårdcentralen köper du Tenutex receptfritt på Apoteket. Obs! Det är viktigt att läkare hittar levande djur på kroppen innan behandling sätts in. Behandla alla som haft närkontakt samtidigt.

2. Massera omsorgsfullt in hela kroppen, utom huvudet, med krämen. På spädbarn ska även huvudet behandlas, men undvik att
få Tenutex nära ögonen. Gnid inte för mycket. I svårt
angripna fall görs en extra påstrykning av Tenutex efter 10-24 timmar.
OBS!
Glöm ej att smörja in fotsulor och mellan tår och fingrar. Varje
kvadratmillimeter av kroppen skall vara täckt av salvan i 24 timmar.

3. Vänta ett dygn med all kroppstvätt. Använd gummihandskar, som sedan
slängs, vid disk och andra våta arbeten. Smörj åter in händerna med
Tenutex efter arbetet samt även efter varje handtvätt.

4. Tvätta kroppen grundligt 1 dygn efter behandlingen. Byt samtliga kläder närmast kroppen, tvätta lakan, handdukar, morgonrock och kläder. Använda
kläder tvättas eller vädras under 3-5 dygn. Glöm ej att vädra skor,
handskar, arbetskläder, gymnastikkläder, allt du är i kontakt med.

Källa: Fass, Smittskyddsinistitutet och Vårdhandboken

Av Hanna Brodda
10 januari, 2013

5 kommentarer

 • Av anonym 1 december, 2016

  Hej
  Hur många gånger måste

  Hej
  Hur många gånger måste man sätta citron om dagar??
  Hur många dagar?

 • Av anonym 12 februari, 2016

  Hur många gånger behöver man
  Hur många gånger behöver man smörja in sig aså exempel en dag i vecken eller något och sen efter att man har smörjt in sig vad gör då

 • Av anonym 18 januari, 2016

  Skabb
  Har precis behandlat hela familjen. Började på äldsta dottern som haft svår klåda på nätterna i över 3 år. Yngsta dottern började det på för 2 år sen. Har varit flertalet gånger till läkare och även gjort allergi test och det enda vi fått höra är att det va atopiskt eksem och fått kortison salvor för det. För ett år sen började det även på mig och flickvännen. Va upp på sjukhuset och dom visste inte vad det var men det såg inte ut som skabb. Av vad man läst på internet ska man hitta gångar men har aldrig sett några på någon i familjen. Det har heller inte varit utbrett på hela kroppen. Utan varit på ena foten eller ena handen. Efter att själv ha tagit fram en vass nål och ett förstoringsglas på 8x lyckades jag plocka fram ett djur 0.4 mm stort. Den är hudfärgad vit med form som ett ägg och det var rena turen att jag hittade en. Ca 1 mm från själva hålet som den gjort i huden. Det gick inte att se om det fanns något där innan jag började gräva under huden utan den lyckades greppa tag i nålen och efter att jag tittade på vad det var som kom fram såg jag att den rörde på sig. Jag dödade den och spolade ner den och ringde till sjukhuset men där trodde dom mig inte utan fick ett hånsvar. Lyckades plocka fram en till 2 dagar senare och den här gången tog jag med den till sjukhuset så dom fick se själva och kunde konstatera skabb i mikroskop. Nu har hela familjen och anhöriga smörjt in sig. Vad gäller sjukhuset är man måttligt förbannad när det rört sig om skabb och dom bara sagt att det är eksem. Hela familjen kan väl för fan inte ha åkt på eksem. Och inte fan får man eksem på bara vänsterfoten med kliande blåsor.

 • Av kawa hammad 31 december, 2015

  skabb
  vi har haft nyligen , har använd tenutex , vi behandllane 2 gångar och hela familjen och min mamma visste vad är skabb ,då ringde hon sa att skabb kan dö oxå om man delar en citron o smörja hela kroppen med eftersom skabb hattar citron, vi gjorde det som mamma sa , svidar som fan man vill gråta men det funkar verkligen ..

 • Av anonym 25 juni, 2014

  skabb
  Jag har bara klåda på händerna haft det i 1 år om det är skabb borde inte det spridit sig till resten av kroppen

Comments are closed.