acnatac
Acnatac är en kombinationsbehandling i gelform som bara ska appliceras en gång om dagen och som inte bleker hår eller textilier. Acnatac minskar uppkomsten av pormaskar, är anti-inflammatoriskt och hämmar tillväxten av akne.

Akne eller finnar är inflammerade talgkörtlar i huden som ofta syns som utslag. I ansiktet, på bröstet och på ryggen är talgkörtlarna stora och man får oftare utslag där än på andra ställen på kroppen. Man kan få akne i alla åldrar men det är vanligast i tonåren när man får mer hormoner som stimulerar till ökad talgproduktion. Var tredje tonåring får så stora besvär att de kan behöva behandlas. För många är även akne ett så stort problem att det väsentligt försämrar livskvaliteten för den som drabbats.

- Livskvaliteten kan vara mycket påverkad för den som är drabbad av akne och det går inte att visuellt avgöra vem som lider mest utan patientens egen skattning är jätteviktig, säger docent Mats Berg.

Många befintliga läkemedel mot akne kräver behandling flera gånger om dagen och innehåller bensylperoxid som kan bleka tyg och hår - faktorer som gör att följsamheten till långtidsbehandling ibland blir sämre.

Nu finns det nya läkemedlet Acnatac som är en gel som innehåller två aktiva ämnen: Tretinoin (A-vitaminsyra) och Klindamycin (antibiotika). Dessa ämnen är mer effektiva om de kombineras än används var för sig.

Acnatac har i studier visat sig vara effektivt vid behandling av akne genom att minska uppkomsten av pormaskar, verka bakteriehämmande och anti-inflammatoriskt. Dessutom är Actanact enkelt att använd. Gelen appliceras med fingrarna en gång om dagen, kan förvaras i rumstemperatur och bleker inte hår och kläder. Att Acnatac inte bleker textilier underlättar behandling av rygg och halsakne som annars kan förstöra kläderna. Det blir även lättare att använda på natten utan att sängkläder riskerar att bli förstörda.

Acnatac får användas max 3 månader i följd, två gånger om året, men kan med fördel kombineras med annat preparat som inte innehåller antibiotika under uppehållsperioderna, ex Epiduo.

Du som är drabbad av akne, kom ihåg att om din akne ger dig ärr ska du få en remiss till hudspecialist. Prata med din husläkare om detta!

Vilka erfarenheter har du av akne och aknebehandling? Berätta i kommentarsfältet!

 

Läs även om Ellinor som fick Roaccutan och blev fri från sin akne.

Av Lisa von Garrelts
20 januari, 2015