Uppdaterad: 2011-09-06

Kommentera

Behandling vid algförgiftning

Bild

Barn och hundar sväljer mer vatten än andra, därför är de mer utsatta för algblomningen. Men med rätt behandling klarar sig de flesta. Skölj av och drick mycket friskt vatten.

illamående, klåda och astmaliknande symptom kan uppkomma efter bad i vatten med kraftig algblomning. Oftast går det att behandla hemma, men blir det värre kan levern påverkas och man måste till sjukhus.

Symtomen uppkommer några timmar efter badet och går oftast över inom ett dygn, men kan vara i ett par dagar. Muskelvärk och ledvärk kan tyda på leverskador eller att njurarna tagit skada.

Behandla så här:

 •  Tvätta rent. Ducha och tvåla in kroppen i rent vatten efter badet.
 •  Skölj. Vid ögonsymptom - skölj med mycket rinnande vatten från kranen.
 •  Drick friskt vatten.
 •  Åk in. Djur eller människor som svalt stora mängder vatten bör åka till sjukhus för att kontrollera lever- och njurfunktion.


Symptom vid algförgiftning:

 •  Klåda och utslag på huden (eventuellt en allergisk reaktion eftersom inte alla får den.)
 •  Ögonirritation.
 •  Illamående, kräkningar och diarré.
 •  Ont i magen och kramper.
 •  Feber.
 •  Muskelsmärtor, kramper och ledsmärta.
 •  Rinnande näsa och astmaliknande symptom.


Efter sol och vindstilla en längre period kan
algblomningen ta fart. Alger är egentligen ingen växt, utan en
mikroorganism, som trivs i varmt vatten, helst mellan 18 - 23 graders
sött eller bräckt vatten. Algen växer och frodas av flera års övergödning i markerna utefter kusterna, framför allt fosfor. Det som är farligt med algen är att en släpper ut cyanobakterier.

Vädret påverkar algernas framfart mycket. Nu
i mitten av juli rör sig algblomningen uppåt utefter kusten och håller
det vackra vädret i sig är snart stora delar av svenska kusten drabbad. Vinden gör att algerna åker ut i havet.

Vackert
väder
betyder också att många vill bada. Lite algblomning är inte
farligt att bad i, men Smittskyddsinstitutet avråder från att bada vid
kraftig algblomning. Framför allt för barn och djur som har svårt att
hålla munnen stängd när de badar.

Källa: Internetmedicin.se, Smittskyddsinstitutet

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-07-16
anonyms bild

Kategorier:

Barn Hud Mage Förgiftning

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons