Uppdaterad: 2011-09-06

Kommentera

Behandling vid algförgiftning

Bild

Barn och hundar sväljer mer vatten än andra, därför är de mer utsatta för algblomningen. Men med rätt behandling klarar sig de flesta. Skölj av och drick mycket friskt vatten.

illamående, klåda och astmaliknande symptom kan uppkomma efter bad i vatten med kraftig algblomning. Oftast går det att behandla hemma, men blir det värre kan levern påverkas och man måste till sjukhus.

Symtomen uppkommer några timmar efter badet och går oftast över inom ett dygn, men kan vara i ett par dagar. Muskelvärk och ledvärk kan tyda på leverskador eller att njurarna tagit skada.

Behandla så här:

 •  Tvätta rent. Ducha och tvåla in kroppen i rent vatten efter badet.
 •  Skölj. Vid ögonsymptom - skölj med mycket rinnande vatten från kranen.
 •  Drick friskt vatten.
 •  Åk in. Djur eller människor som svalt stora mängder vatten bör åka till sjukhus för att kontrollera lever- och njurfunktion.


Symptom vid algförgiftning:

 •  Klåda och utslag på huden (eventuellt en allergisk reaktion eftersom inte alla får den.)
 •  Ögonirritation.
 •  Illamående, kräkningar och diarré.
 •  Ont i magen och kramper.
 •  Feber.
 •  Muskelsmärtor, kramper och ledsmärta.
 •  Rinnande näsa och astmaliknande symptom.


Efter sol och vindstilla en längre period kan
algblomningen ta fart. Alger är egentligen ingen växt, utan en
mikroorganism, som trivs i varmt vatten, helst mellan 18 - 23 graders
sött eller bräckt vatten. Algen växer och frodas av flera års övergödning i markerna utefter kusterna, framför allt fosfor. Det som är farligt med algen är att en släpper ut cyanobakterier.

Vädret påverkar algernas framfart mycket. Nu
i mitten av juli rör sig algblomningen uppåt utefter kusten och håller
det vackra vädret i sig är snart stora delar av svenska kusten drabbad. Vinden gör att algerna åker ut i havet.

Vackert
väder
betyder också att många vill bada. Lite algblomning är inte
farligt att bad i, men Smittskyddsinstitutet avråder från att bada vid
kraftig algblomning. Framför allt för barn och djur som har svårt att
hålla munnen stängd när de badar.

Källa: Internetmedicin.se, Smittskyddsinstitutet

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-07-16
anonyms bild

Kategorier:

Barn Hud Mage Förgiftning

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons