Uppdaterad: 2012-02-15

10 kommentarer

Behandling vid narkolepsi

Bild

Sparka boll och leka går att göra med narkolepsi. Bland annat. Medicineringen går än så länge huvudsakligen ut på att öka vakenheten. Foto: fotoakuten.se

Fakta om Modiodal

Används för att hindra sömnattacker och plötslig svaghet i musklerna.

Varning för: Kan ta bort effekten av p-piller....

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (6 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.761905
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (42 röster)

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (8 röster)

Narkolepsi är en livslång sjukdom som inte går att bota, men kan behandlas så att bäraren i de flesta fall ska kunna leva ett normalt liv.

Narkolepsi, ibland kallad sömnsjukan, är en kronisk sjukdom där hjärnan tappar kontrollen över vakenheten. Det vill säga att människor som insjuknat har svårt att få sin nattsömn men somnar plötsligt in några gånger mitt
på dagen.

Andra symptom är att man utan förvarning tappar kontrollen över sina muskler.

- Det är viktigt att få en rätt diagnos, säger Jerker Hetta professor i psykiatri och sömnforskning på Karolinska Institutet.

Men att ställa diagnosen på barn är inte helt lätt eftersom barn växer och deras sömnbehov ser olika ut.

- Det finns ingen bra ordnad remisslinje eftersom det inte är så många som sysslat med narkolepsi. Men kommer man till rätt speciallist bör det inte ta mer än två veckor från första symptomet till att fastställa diagnos, säger Hetta och fortsätter, barn som drabbas av sömnsjuka får tydliga sömnattacker några gånger per dygn som varar under en kort
stund. Det brukar börja med en lätt dåsighet och sedan somnar man in.
När det gäller muskelförlust blir barnet lealöst och ofta infaller detta med stora känslopåslag som när man gråter, skrattar eller känner sig stressad.

Eftersom sjukdomen är kronisk är det viktigt att man har tydliga rutiner för sömn under dygnet. En avgörande faktor för att kunna
kontrollera sin sjukdom är nattsömnen där sju till åttatimmars sömn per natt är att rekommendera.

- Det man ska tänka på som förälder är att se till att barnet fåren regelbunden sömn och tydliga rutiner i vardagen. Där till exempel planerade tupplurar under dagen kan underlätta för barnet.

Den medicinska behandlingen som används för patienter med narkolepsi är främst, Modiodal, Ritalin och amfetaminliknande preparat.
Det är mediciner som används inom ADHD medicinen och gör att man höjer vakenheten och ökar koncentrationen.

Artikel skriven av Helene Albrektson 2011-09-01
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/8

Jag har tyvärr haft

anonyms bild

Jag har tyvärr haft missbruksproblem och pga det så anser min läkare på neurologen att jag inte har rätt till samma hjälp som andra narkoleptiker...
Vilket jag anser är skit snack! Jag är sjuk då har jag rätt till den vård som narkoleptiker får...

Kommentar av anonym

Skrivet 10/5

Självklart ska du ha samma hjälp som alla andra

anonyms bild

Stå på dig ! Byt läkare eller rent av sjukhus om de inte tillåter dig hjälp Lycka till

Kommentar av anonymus

Skrivet 1/2

modiodol e sämst

anonymuss bild

jag blev resistent emot modiodol på 2-3 månader. Alla jag pratat med som haft diagnosen en längre tid (20år plus) får till slut gå över till anfettamin. Modiodol är bara våran inkörs drog för att läkarna vet att folk inte vågar tacka ja till anfettamin i början. Det är bara att aceptera vi är alla dömda att sluta som tjack pundare

Kommentar av anonymdelfin

Skrivet 9/1

Narkolepsi är en svår sjukdom

anonymdelfins bild

Att narkolepsi är en svår sjukdom är vi nog många som kan intyga.
Att en patient som haft amfetamin under 60 år helt plötsligt ska ta bort det, och sedan tar det 2 mån innan man sätter in modial samt lugnade samt morfin mot smärtor för kataplexi i höger sida. Efter ett chocktillstånd. Vilket på en månad gjorde att patienten har tappat helt kontakten men verkligheten. Nu är patienten placerad i ett äldreboende som bara är förvaring. Pat är idag 70 år.

Kommentar av ida

Skrivet 7/11

normalt liv?????!!!

idas bild

Narkolepsi och normalt liv??? Det var en överdrift som heter duga. Narkolepsi är en funktionsnedsättning som kan vara otroligt hindrande i många situationer. Finns inget "normalt" med att leva med en diagnos som ingen kan sympatisera med. Alla vet hur det är att vara trötta och därför tror man att det bara är att rycka upp sig..

Jag blir bitter när jag läser stigmatiserande generaliseringar som ovan: "normalt liv".

Kommentar av Morgan

Skrivet 11/3

Normalt liv

Morgans bild

Hej Ida och Matt,

Jag antar att medicinerna åtminstone förenklar ert liv som narkoleptiker, så det är kanske ett bättre ord än normalt liv, för det är det nog långt ifrån. I alla fall så är det nog närmre normalt liv än utan medicinerna.

Må så bra ni kan! Det är nog svårt att uttala sig om sjukdomen utan att ha den.

MVH Morgan

Kommentar av Matt

Skrivet 19/9

leva ett normalt liv?

Matts bild

Jag har själv narkolepsi med kataplexi. Jag lever inte ett normalt liv, och känner inga narkolepsisjuka som gör det. Kanske dags att sluta berätta sagor för små barn!

Kommentar av Ann-Charlotte

Skrivet 15/2

Ja precis, sluta!

Ann-Charlottes bild

Säger som Ellinor! SLUTA att kalla Narkolepsi för sömnsjuka! Sömnsjuka är som Ellinor skriver, något helt annat!

Hälsningar A-C

Kommentar av anonym

Skrivet 27/11

Alternativ medicin på G..?

anonyms bild

Av Ritalin fick jag hög ångest och kramper, kände mig irriterad/arg och hyperkänslig för ljud. Av Metamina blev jag förvirrad och hyperljudkänslig, fick overklighetskänslor samt ofrivilliga muskelspänningar. Av Modiodal blev jag gråtmild och (kliniskt) melankolisk.

Finns det något alternativ till dessa mediciner? Hur långt har forskningen kommit med orexin/hypokretin som läkemedel vid sömnstörning/narkolepsi? Någon här som är kunnig på området?

Kommentar av Ellinor

Skrivet 15/11

Men sluta...

Ellinors bild

...blanda ihop narkolepsi med sömnsjukan! Sömnsjukan är en dödlig sjukdom från Afrika orsakad av tsetseflugan.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons