Uppdaterad: 2012-02-15

11 kommentarer

Behandling vid narkolepsi

Bild

Sparka boll och leka går att göra med narkolepsi. Bland annat. Medicineringen går än så länge huvudsakligen ut på att öka vakenheten. Foto: fotoakuten.se

Fakta om Modiodal

Används för att hindra sömnattacker och plötslig svaghet i musklerna.

Varning för: Kan ta bort effekten av p-piller....

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (6 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Narkolepsi är en livslång sjukdom som inte går att bota, men kan behandlas så att bäraren i de flesta fall ska kunna leva ett normalt liv.

Narkolepsi, ibland kallad sömnsjukan, är en kronisk sjukdom där hjärnan tappar kontrollen över vakenheten. Det vill säga att människor som insjuknat har svårt att få sin nattsömn men somnar plötsligt in några gånger mitt
på dagen.

Andra symptom är att man utan förvarning tappar kontrollen över sina muskler.

- Det är viktigt att få en rätt diagnos, säger Jerker Hetta professor i psykiatri och sömnforskning på Karolinska Institutet.

Men att ställa diagnosen på barn är inte helt lätt eftersom barn växer och deras sömnbehov ser olika ut.

- Det finns ingen bra ordnad remisslinje eftersom det inte är så många som sysslat med narkolepsi. Men kommer man till rätt speciallist bör det inte ta mer än två veckor från första symptomet till att fastställa diagnos, säger Hetta och fortsätter, barn som drabbas av sömnsjuka får tydliga sömnattacker några gånger per dygn som varar under en kort
stund. Det brukar börja med en lätt dåsighet och sedan somnar man in.
När det gäller muskelförlust blir barnet lealöst och ofta infaller detta med stora känslopåslag som när man gråter, skrattar eller känner sig stressad.

Eftersom sjukdomen är kronisk är det viktigt att man har tydliga rutiner för sömn under dygnet. En avgörande faktor för att kunna
kontrollera sin sjukdom är nattsömnen där sju till åttatimmars sömn per natt är att rekommendera.

- Det man ska tänka på som förälder är att se till att barnet fåren regelbunden sömn och tydliga rutiner i vardagen. Där till exempel planerade tupplurar under dagen kan underlätta för barnet.

Den medicinska behandlingen som används för patienter med narkolepsi är främst, Modiodal, Ritalin och amfetaminliknande preparat.
Det är mediciner som används inom ADHD medicinen och gör att man höjer vakenheten och ökar koncentrationen.

Artikel skriven av Helene Albrektson 2011-09-01
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/8

Jag har tyvärr haft

anonyms bild

Jag har tyvärr haft missbruksproblem och pga det så anser min läkare på neurologen att jag inte har rätt till samma hjälp som andra narkoleptiker...
Vilket jag anser är skit snack! Jag är sjuk då har jag rätt till den vård som narkoleptiker får...

Kommentar av anonym

Skrivet 2/10

Lite eget ansvar har vi alla.

anonyms bild

Kanske har bränt din bro och får göra det bästa av resterna? Var nöjd med ditt val och gör det bästa istället för att gnälla? Är ju alla andras fel, ja just det! Hur länge har du ärligt varit ren?

Kommentar av anonym

Skrivet 10/5

Självklart ska du ha samma hjälp som alla andra

anonyms bild

Stå på dig ! Byt läkare eller rent av sjukhus om de inte tillåter dig hjälp Lycka till

Kommentar av anonymus

Skrivet 1/2

modiodol e sämst

anonymuss bild

jag blev resistent emot modiodol på 2-3 månader. Alla jag pratat med som haft diagnosen en längre tid (20år plus) får till slut gå över till anfettamin. Modiodol är bara våran inkörs drog för att läkarna vet att folk inte vågar tacka ja till anfettamin i början. Det är bara att aceptera vi är alla dömda att sluta som tjack pundare

Kommentar av anonymdelfin

Skrivet 9/1

Narkolepsi är en svår sjukdom

anonymdelfins bild

Att narkolepsi är en svår sjukdom är vi nog många som kan intyga.
Att en patient som haft amfetamin under 60 år helt plötsligt ska ta bort det, och sedan tar det 2 mån innan man sätter in modial samt lugnade samt morfin mot smärtor för kataplexi i höger sida. Efter ett chocktillstånd. Vilket på en månad gjorde att patienten har tappat helt kontakten men verkligheten. Nu är patienten placerad i ett äldreboende som bara är förvaring. Pat är idag 70 år.

Kommentar av ida

Skrivet 7/11

normalt liv?????!!!

idas bild

Narkolepsi och normalt liv??? Det var en överdrift som heter duga. Narkolepsi är en funktionsnedsättning som kan vara otroligt hindrande i många situationer. Finns inget "normalt" med att leva med en diagnos som ingen kan sympatisera med. Alla vet hur det är att vara trötta och därför tror man att det bara är att rycka upp sig..

Jag blir bitter när jag läser stigmatiserande generaliseringar som ovan: "normalt liv".

Kommentar av Morgan

Skrivet 11/3

Normalt liv

Morgans bild

Hej Ida och Matt,

Jag antar att medicinerna åtminstone förenklar ert liv som narkoleptiker, så det är kanske ett bättre ord än normalt liv, för det är det nog långt ifrån. I alla fall så är det nog närmre normalt liv än utan medicinerna.

Må så bra ni kan! Det är nog svårt att uttala sig om sjukdomen utan att ha den.

MVH Morgan

Kommentar av Matt

Skrivet 19/9

leva ett normalt liv?

Matts bild

Jag har själv narkolepsi med kataplexi. Jag lever inte ett normalt liv, och känner inga narkolepsisjuka som gör det. Kanske dags att sluta berätta sagor för små barn!

Kommentar av Ann-Charlotte

Skrivet 15/2

Ja precis, sluta!

Ann-Charlottes bild

Säger som Ellinor! SLUTA att kalla Narkolepsi för sömnsjuka! Sömnsjuka är som Ellinor skriver, något helt annat!

Hälsningar A-C

Kommentar av anonym

Skrivet 27/11

Alternativ medicin på G..?

anonyms bild

Av Ritalin fick jag hög ångest och kramper, kände mig irriterad/arg och hyperkänslig för ljud. Av Metamina blev jag förvirrad och hyperljudkänslig, fick overklighetskänslor samt ofrivilliga muskelspänningar. Av Modiodal blev jag gråtmild och (kliniskt) melankolisk.

Finns det något alternativ till dessa mediciner? Hur långt har forskningen kommit med orexin/hypokretin som läkemedel vid sömnstörning/narkolepsi? Någon här som är kunnig på området?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons