bollkille_fotoakuten250
Narkolepsi är en livslång sjukdom som inte går att bota, men kan behandlas så att bäraren i de flesta fall ska kunna leva ett normalt liv.

Narkolepsi, ibland kallad sömnsjukan, är en kronisk sjukdom där hjärnan tappar kontrollen över vakenheten. Det vill säga att människor som insjuknat har svårt att få sin nattsömn men somnar plötsligt in några gånger mitt på dagen.

Andra symptom är att man utan förvarning tappar kontrollen över sina muskler.

- Det är viktigt att få en rätt diagnos, säger Jerker Hetta professor i psykiatri och sömnforskning på Karolinska Institutet.

Men att ställa diagnosen på barn är inte helt lätt eftersom barn växer och deras sömnbehov ser olika ut.

- Det finns ingen bra ordnad remisslinje eftersom det inte är så många som sysslat med narkolepsi. Men kommer man till rätt speciallist bör det inte ta mer än två veckor från första symptomet till att fastställa diagnos, säger Hetta och fortsätter, barn som drabbas av sömnsjuka får tydliga sömnattacker några gånger per dygn som varar under en kort stund. Det brukar börja med en lätt dåsighet och sedan somnar man in. När det gäller muskelförlust blir barnet lealöst och ofta infaller detta med stora känslopåslag som när man gråter, skrattar eller känner sig stressad.

Eftersom sjukdomen är kronisk är det viktigt att man har tydliga rutiner för sömn under dygnet. En avgörande faktor för att kunna kontrollera sin sjukdom är nattsömnen där sju till åttatimmars sömn per natt är att rekommendera.

- Det man ska tänka på som förälder är att se till att barnet fåren regelbunden sömn och tydliga rutiner i vardagen. Där till exempel planerade tupplurar under dagen kan underlätta för barnet.

Den medicinska behandlingen som används för patienter med narkolepsi är främst, Modiodal, Ritalin och amfetaminliknande preparat. Det är mediciner som används inom ADHD medicinen och gör att man höjer vakenheten och ökar koncentrationen.

Av dmadmin
1 september, 2011

11 kommentarer

 • Av anonym 2 oktober, 2017

  Lite eget ansvar har vi alla.
  Kanske har bränt din bro och får göra det bästa av resterna? Var nöjd med ditt val och gör det bästa istället för att gnälla? Är ju alla andras fel, ja just det! Hur länge har du ärligt varit ren?

 • Av anonym 10 maj, 2016

  Självklart ska du ha samma hjälp som alla andra
  Stå på dig ! Byt läkare eller rent av sjukhus om de inte tillåter dig hjälp Lycka till

 • Av anonym 18 augusti, 2015

  Jag har tyvärr haft
  Jag har tyvärr haft missbruksproblem och pga det så anser min läkare på neurologen att jag inte har rätt till samma hjälp som andra narkoleptiker…
  Vilket jag anser är skit snack! Jag är sjuk då har jag rätt till den vård som narkoleptiker får…

 • Av Morgan 11 mars, 2015

  Normalt liv
  Hej Ida och Matt,

  Jag antar att medicinerna åtminstone förenklar ert liv som narkoleptiker, så det är kanske ett bättre ord än normalt liv, för det är det nog långt ifrån. I alla fall så är det nog närmre normalt liv än utan medicinerna.

  Må så bra ni kan! Det är nog svårt att uttala sig om sjukdomen utan att ha den.

  MVH Morgan

 • Av anonymus 1 februari, 2013

  modiodol e sämst
  jag blev resistent emot modiodol på 2-3 månader. Alla jag pratat med som haft diagnosen en längre tid (20år plus) får till slut gå över till anfettamin. Modiodol är bara våran inkörs drog för att läkarna vet att folk inte vågar tacka ja till anfettamin i början. Det är bara att aceptera vi är alla dömda att sluta som tjack pundare

 • Av anonymdelfin 9 januari, 2013

  Narkolepsi är en svår sjukdom
  Att narkolepsi är en svår sjukdom är vi nog många som kan intyga.
  Att en patient som haft amfetamin under 60 år helt plötsligt ska ta bort det, och sedan tar det 2 mån innan man sätter in modial samt lugnade samt morfin mot smärtor för kataplexi i höger sida. Efter ett chocktillstånd. Vilket på en månad gjorde att patienten har tappat helt kontakten men verkligheten. Nu är patienten placerad i ett äldreboende som bara är förvaring. Pat är idag 70 år.

 • normalt liv?????!!!
  Narkolepsi och normalt liv??? Det var en överdrift som heter duga. Narkolepsi är en funktionsnedsättning som kan vara otroligt hindrande i många situationer. Finns inget ”normalt” med att leva med en diagnos som ingen kan sympatisera med. Alla vet hur det är att vara trötta och därför tror man att det bara är att rycka upp sig..

  Jag blir bitter när jag läser stigmatiserande generaliseringar som ovan: ”normalt liv”.

 • leva ett normalt liv?
  Jag har själv narkolepsi med kataplexi. Jag lever inte ett normalt liv, och känner inga narkolepsisjuka som gör det. Kanske dags att sluta berätta sagor för små barn!

 • Av Ann-Charlotte 15 februari, 2012

  Ja precis, sluta!
  Säger som Ellinor! SLUTA att kalla Narkolepsi för sömnsjuka! Sömnsjuka är som Ellinor skriver, något helt annat!

 • Av anonym 27 november, 2011

  Alternativ medicin på G..?
  Av Ritalin fick jag hög ångest och kramper, kände mig irriterad/arg och hyperkänslig för ljud. Av Metamina blev jag förvirrad och hyperljudkänslig, fick overklighetskänslor samt ofrivilliga muskelspänningar. Av Modiodal blev jag gråtmild och (kliniskt) melankolisk.

  Finns det något alternativ till dessa mediciner? Hur långt har forskningen kommit med orexin/hypokretin som läkemedel vid sömnstörning/narkolepsi? Någon här som är kunnig på området?

 • Av Ellinor 15 november, 2011

  Men sluta…
  …blanda ihop narkolepsi med sömnsjukan! Sömnsjukan är en dödlig sjukdom från Afrika orsakad av tsetseflugan.

Comments are closed.