Uppdaterad: 2012-12-14

Kommentera

Bensodiazepiner bakom akutbesök

Bild

Pillertrillare. Känslan av att marken gungar kan komma från medicinerna du tog i morse. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Fakta om Metoprolol

Används mot högt blodtryck och vissa hjärtklappningsbesvär.

Varning för: Tala med din läkare om du har några hjärtproblem, låg puls,...

2
Ditt betyg: Inget Medel: 2 (3 röster)

Fakta om Propanolol

Det här är en så kallad betablockerare som minskar effekten av vissa stresshormoner, sänker därmed blodtrycket och dämpar hjärtklappning. Hindrar även kärlkramp i hjärtat.

Varning för: ...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ska ge färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

1.714285
Ditt betyg: Inget Medel: 1.7 (7 röster)

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.795455
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (44 röster)

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.70968
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (31 röster)

Fakta om Flunitrazepam Mylan

Flunitrazepam Mylan verkar sömngivande och lugnande.

Varning för: Mycket beroendeframkallande. Att sluta ta detta preparat kan vara...

4.3125
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (16 röster)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (156 röster)

Har du eller någon äldre du känner fått problem med balansen? Titta i medicinskåpet, det är stor risk att orsaken finns där.

Akuten på Södersjukhuset har gjort en undersökning bland sina äldre patienter och deras mediciner. 200 personer över 75 år, som har hade mer än fyra olika läkemedel, valdes ut och fick gå igenom sin medicinlista tillsammans med apotekare.

Piller bakom mycket. Det visade sig att i snitt hade besökarna tre olika besvär som orsakats direkt av deras läkemedel. Hos nära hälften, 46 procent, hade läkemedlen orsakat besväret som gjorde att de sökt vård. Vanligast var att de ramlat och brytit något.

Vilka läkemedel ska man särskilt se upp med?

- Farligast är medel med bensodiazepiner, säger Edit Fonad, sjuksköterska som sedan länge forskar på äldre och läkemedel.  Det orsakar mest fall i äldrevården, de vet vi sedan tidigare.

De värsta bovarna i medicinskåpet i den här undersökningen visade sig vara:

  • Lugnande medel, som Propavan och Flunitrazepam.
  • Antikolinergika som påverkar nerverna i hjärnan och används för att minska slembildning, KOL eller Parkinson, till exempel Spiriva.
  • Smärtstillande och muskelavslappnande medel som Tradolan.
    Vätskedrivande medel som Aldactone.
  • Betablockerare som Propanolol.

En del av dessa mediciner togs bort helt, för vissa sänktes dosen eller byttes ut mot ett annat preparat. Det gav resultat. Den grupp på akuten  som fått en upprensning bland sina läkemedel hade färre vårddagar och blev friskare. På bara 200 personer sparades cirka en miljon kronor på ett år i sjukvårdskostnader och för den enskilda människan är det förstås ovärderligt.

Ett brutet lårben eller en dålig balans orsakar inte bara sämre livskvalitet, det kan också leda till döden för en äldre människa att bli sängliggande. Felanvändning av läkemedel kostar cirka 10 procent av Sveriges sjukvårdsbudget, skriver Fass. Undersökningen på Södersjukhuset gjordes av sjukhusapotekaren Zahra Shah-Shahid och Catharina Sarlöv, överläkare på Södertälje sjukhus.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-29
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons