Uppdaterad: 2012-12-14

Kommentera

Bensodiazepiner bakom akutbesök

Bild

Pillertrillare. Känslan av att marken gungar kan komma från medicinerna du tog i morse. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Fakta om Metoprolol

Används mot högt blodtryck och vissa hjärtklappningsbesvär.

Varning för: Tala med din läkare om du har några hjärtproblem, låg puls,...

2
Ditt betyg: Inget Medel: 2 (2 röster)

Fakta om Propanolol

Det här är en så kallad betablockerare som minskar effekten av vissa stresshormoner, sänker därmed blodtrycket och dämpar hjärtklappning. Hindrar även kärlkramp i hjärtat.

Varning för: ...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ska ge färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

1.714285
Ditt betyg: Inget Medel: 1.7 (7 röster)

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.76744
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (43 röster)

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (30 röster)

Fakta om Flunitrazepam Mylan

Flunitrazepam Mylan verkar sömngivande och lugnande.

Varning för: Mycket beroendeframkallande. Att sluta ta detta preparat kan vara...

4.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (14 röster)

Fakta om Propavan

Propavan är ett sömnmedel som ger färre uppvaknande under natten.

Varning för: Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir...

3.355265
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (152 röster)

Har du eller någon äldre du känner fått problem med balansen? Titta i medicinskåpet, det är stor risk att orsaken finns där.

Akuten på Södersjukhuset har gjort en undersökning bland sina äldre patienter och deras mediciner. 200 personer över 75 år, som har hade mer än fyra olika läkemedel, valdes ut och fick gå igenom sin medicinlista tillsammans med apotekare.

Piller bakom mycket. Det visade sig att i snitt hade besökarna tre olika besvär som orsakats direkt av deras läkemedel. Hos nära hälften, 46 procent, hade läkemedlen orsakat besväret som gjorde att de sökt vård. Vanligast var att de ramlat och brytit något.

Vilka läkemedel ska man särskilt se upp med?

- Farligast är medel med bensodiazepiner, säger Edit Fonad, sjuksköterska som sedan länge forskar på äldre och läkemedel.  Det orsakar mest fall i äldrevården, de vet vi sedan tidigare.

De värsta bovarna i medicinskåpet i den här undersökningen visade sig vara:

  • Lugnande medel, som Propavan och Flunitrazepam.
  • Antikolinergika som påverkar nerverna i hjärnan och används för att minska slembildning, KOL eller Parkinson, till exempel Spiriva.
  • Smärtstillande och muskelavslappnande medel som Tradolan.
    Vätskedrivande medel som Aldactone.
  • Betablockerare som Propanolol.

En del av dessa mediciner togs bort helt, för vissa sänktes dosen eller byttes ut mot ett annat preparat. Det gav resultat. Den grupp på akuten  som fått en upprensning bland sina läkemedel hade färre vårddagar och blev friskare. På bara 200 personer sparades cirka en miljon kronor på ett år i sjukvårdskostnader och för den enskilda människan är det förstås ovärderligt.

Ett brutet lårben eller en dålig balans orsakar inte bara sämre livskvalitet, det kan också leda till döden för en äldre människa att bli sängliggande. Felanvändning av läkemedel kostar cirka 10 procent av Sveriges sjukvårdsbudget, skriver Fass. Undersökningen på Södersjukhuset gjordes av sjukhusapotekaren Zahra Shah-Shahid och Catharina Sarlöv, överläkare på Södertälje sjukhus.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-29
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons