Uppdaterad: 2013-09-30

1 kommentar

Dans hjälper mot depression

Bild

Dans ger olyckliga ungdomar bättre självförtroende och risken för depression och ångest minskar visar Anna Dubergs doktorsavhandling.

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (24 röster)

Att regelbundet dansa förebygger och hjälper mot psykisk ohälsa för ungdomar. Men dansen ska vara kravlös. - I studien har vi dansat afrikanskt, det går inte att göra "snyggt", säger forskaren Anna Duberg.

Innan studien var det här tjejer som mådde dåligt och upprepade gånger sökt skolhälsovården för trötthet, stresskänsla och huvudvärk. Sammanlagt 112 tjejer i åldrarna 13-18 år valdes ut för att ingå i en studie om dans som som förebyggande och behandling vid depression.

Hälften av dessa fick dansa två gånger i veckan i åtta månader och den andra hälften fick möten, men ändrade inte sina levnadsvanor på något sätt. I sludiens slut var nästan alla gladare.

- Ibland behövs något mer än bara ord, samtal eller råd. Något som konkurrerar ut de negativa tankarna, säger Anna Duberg som är sjukgymnast och gjorde arbetet om dansen som antidepressiv behandling i sin doktorsavhandling som lagts fram vid Örebros universitet.

Anna Duberg presenterade nyligen sina resultat på Läkartidningens symposium om ungas psykiska hälsa. I publiken satt många läkare inom skolhälsovården och frågorna var många efter presentationen. Hur gör man dansen kravlös? Hur ofta? Hur får man unga att röra på sig som inte gjort det förut? Går det att dansa för killar också?

Mycket höga krav på sig själva var ett utmärkande drag i den här gruppen, berättade Duberg. För att undvika ytterligare krav valdes afrikansk dans till studien. En form av dans med breda fötter, knäna böjda och hela fotsulorna i golvet. Sedan får rumporna guppa och händerna fladdra. En jobbig och fysiskt ansträngande, men samtidigt "avväpnande" och humoristisk dans. Varje pass hade avslutats med avslappning.

Som alla kvalitativa studier är mätningen ett utmaning att få vetenskaplig. Här hade Duberg valt att låta tjejerna skatta sin sin egen hälsa, både kroppslig och mental, med en skala 1 till 5. De tjejer som skulle dansa skattade sig själva till  i snitt 3,32 på må bra-skalan och efter ett år mådde de i snitt 0.62 bättre på skalan. Vid studiens slut och fortfarande ett år senare skattade 91 procent av tjejerna att dansen påverkat dem positivt.

- Man vet att fysisk aktivitet är viktigt för den psykiska
hälsan hos ungdomar, det som skilde den här studien var att den uteslöt
alla tävlingsmoment och gjorde motionen helt kravlös. Det var nyckeln tror jag. Sedan verkar det
som om själva koncentrationen och musiken konkurrerar ut de negativa
tankarna i hjärnan, säger Anna Duberg.

Studien Att påverka flickors självskattade hälsa med dans är publicerad i den väl ansedda tidskriften Jama.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-09-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Naturligt Psykiatri träning

Kommentera artikeln

Kommentar av Josef Boberg

Skrivet 6/11

VISST - DANS HJÄLPER MOT DEPRESSION...

Josef Bobergs bild

...men kan också bli deprimerad av dans live - ifall ljudtryckena är för höga på dansbanan. Som princip är ju i dags dato alltid ljudtryckena för höga. Särskilt då för basen (basgitarren och trummorna) men ej alls så sällan även för diskanten (instrumenten och sången).

Sedan ca ett år tillbaka rankar jag självupplevda danskvällar på min blogg. Där finns lite mera ingående i sak om vad jag menar med detta om på tok för höga ljudtryck på dansbanorna numera. Mina senaste rankningar finns här
http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/31/varldsfredsradet

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons