Uppdaterad: 2013-09-30

1 kommentar

Dans hjälper mot depression

Bild

Dans ger olyckliga ungdomar bättre självförtroende och risken för depression och ångest minskar visar Anna Dubergs doktorsavhandling.

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.173915
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (23 röster)

Att regelbundet dansa förebygger och hjälper mot psykisk ohälsa för ungdomar. Men dansen ska vara kravlös. - I studien har vi dansat afrikanskt, det går inte att göra "snyggt", säger forskaren Anna Duberg.

Innan studien var det här tjejer som mådde dåligt och upprepade gånger sökt skolhälsovården för trötthet, stresskänsla och huvudvärk. Sammanlagt 112 tjejer i åldrarna 13-18 år valdes ut för att ingå i en studie om dans som som förebyggande och behandling vid depression.

Hälften av dessa fick dansa två gånger i veckan i åtta månader och den andra hälften fick möten, men ändrade inte sina levnadsvanor på något sätt. I sludiens slut var nästan alla gladare.

- Ibland behövs något mer än bara ord, samtal eller råd. Något som konkurrerar ut de negativa tankarna, säger Anna Duberg som är sjukgymnast och gjorde arbetet om dansen som antidepressiv behandling i sin doktorsavhandling som lagts fram vid Örebros universitet.

Anna Duberg presenterade nyligen sina resultat på Läkartidningens symposium om ungas psykiska hälsa. I publiken satt många läkare inom skolhälsovården och frågorna var många efter presentationen. Hur gör man dansen kravlös? Hur ofta? Hur får man unga att röra på sig som inte gjort det förut? Går det att dansa för killar också?

Mycket höga krav på sig själva var ett utmärkande drag i den här gruppen, berättade Duberg. För att undvika ytterligare krav valdes afrikansk dans till studien. En form av dans med breda fötter, knäna böjda och hela fotsulorna i golvet. Sedan får rumporna guppa och händerna fladdra. En jobbig och fysiskt ansträngande, men samtidigt "avväpnande" och humoristisk dans. Varje pass hade avslutats med avslappning.

Som alla kvalitativa studier är mätningen ett utmaning att få vetenskaplig. Här hade Duberg valt att låta tjejerna skatta sin sin egen hälsa, både kroppslig och mental, med en skala 1 till 5. De tjejer som skulle dansa skattade sig själva till  i snitt 3,32 på må bra-skalan och efter ett år mådde de i snitt 0.62 bättre på skalan. Vid studiens slut och fortfarande ett år senare skattade 91 procent av tjejerna att dansen påverkat dem positivt.

- Man vet att fysisk aktivitet är viktigt för den psykiska
hälsan hos ungdomar, det som skilde den här studien var att den uteslöt
alla tävlingsmoment och gjorde motionen helt kravlös. Det var nyckeln tror jag. Sedan verkar det
som om själva koncentrationen och musiken konkurrerar ut de negativa
tankarna i hjärnan, säger Anna Duberg.

Studien Att påverka flickors självskattade hälsa med dans är publicerad i den väl ansedda tidskriften Jama.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-09-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Naturligt Psykiatri träning

Kommentera artikeln

Kommentar av Josef Boberg

Skrivet 6/11

VISST - DANS HJÄLPER MOT DEPRESSION...

Josef Bobergs bild

...men kan också bli deprimerad av dans live - ifall ljudtryckena är för höga på dansbanan. Som princip är ju i dags dato alltid ljudtryckena för höga. Särskilt då för basen (basgitarren och trummorna) men ej alls så sällan även för diskanten (instrumenten och sången).

Sedan ca ett år tillbaka rankar jag självupplevda danskvällar på min blogg. Där finns lite mera ingående i sak om vad jag menar med detta om på tok för höga ljudtryck på dansbanorna numera. Mina senaste rankningar finns här
http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/31/varldsfredsradet

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons