Uppdaterad: 2010-09-15

Kommentera

El-stötar stoppar smärtan

Bild

Här får Carl-Joel Johansson elektroderna inopererad i ryggraden bakom ryggmägen, för att nå nerverna som går ut till hans onda handleder. Restore sensor eller SCS ger elektronisk stimulering på nerverna och har visat goda resultat på kronisk nervrelaterad smärta, enligt Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall/Sahlgrenska.

En ny uppfinning erbjuds nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg för människor med långvarig smärta från nervbarnorna. Carl Joel Johansson fick apparaten inopererad i ryggen och slipper sin smärta från handederna efter olyckan på jobbet.

Sladdar som sänder små elektriska stötar där smärtan sitter, som kan styra både automatiskt och manuellt med fjärrkontroll. Det är det absolut hetaste på smärtlindringsfronten.

Carl-Joel Johansson var en av de första som fått prova apparaten. I våras sattes den in och han är mycket nöjd.

– Förut fick jag gå upp varje natt och ta värktabletter. Det slipper
jag nu för stimuleringen minskar smärtan och jag kan sova gott, som jag
inte gjort på flera år, säger han i ett pressmeddelande från Sahlgrenska sjukhuset.

För Carl-Joel Johansson började smärtan med att han ramlade ner från en byggnadsställninng för fyra år sedan. Han skadade båda handlederna ordentligt. Ett par operationer gjordes men smärtan snarare tilltog och bedömdes vara orsakad av skadade nervtrådar.

Operationen går bara att få på Sahlgrenska Universitetssjukhuset än så länge och görs i två omgångar. Först opereras den trådlika
elektroden in i det så kallade epiduralrummet bakom
ryggmärgen, sedan får patienten åka hem i två veckor och testa om
smärtan minskar vid manuell stimulering. Sedan opereras den automatiska delen in. Apparaten sätts in där nerverna ut mot smärtan går. Carl-Joel Johansson fick elektroden högt upp i
halsryggen varifrån nervbanor går till armarna.

– Det känns ungefär som när blodet rusar tillbaka till en bortdomnad, somnad arm, säger Carl-Joel Johansson, som bor i Vinninga mellan Skara och Lidköping.

Uppfinningen bygger på en känd metod, kallad ryggmärgsstimulering eller spinal Cord Stimulation, SCS. Det har funnits sedan 70-talet, men den här som opereras in är helt ny. Den består av en uppladdningsbar nervstimulator med en inbyggd så
kallad accelerometer som kan känna av förändringar i patientens
kroppsställning och rörelser och därmed automatiskt levererar rätt nivå
av smärtlindring. 

– Jag kräver att patienten ska uppleva minst 50 procent mindre smärta
och att effekten helst sitter kvar i någon timme då stimuleringen
stängs av för att operationen ska anses lyckad. För Carl-Joel fungerade
provstimuleringen som den skulle, säger Kliment Gatzinsky, läkare på
Neurokirurgiska kliniken, till sjukhusets informationsavdelning.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-08-27
anonyms bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons