Uppdaterad: 2010-09-15

Kommentera

El-stötar stoppar smärtan

Bild

Här får Carl-Joel Johansson elektroderna inopererad i ryggraden bakom ryggmägen, för att nå nerverna som går ut till hans onda handleder. Restore sensor eller SCS ger elektronisk stimulering på nerverna och har visat goda resultat på kronisk nervrelaterad smärta, enligt Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall/Sahlgrenska.

En ny uppfinning erbjuds nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg för människor med långvarig smärta från nervbarnorna. Carl Joel Johansson fick apparaten inopererad i ryggen och slipper sin smärta från handederna efter olyckan på jobbet.

Sladdar som sänder små elektriska stötar där smärtan sitter, som kan styra både automatiskt och manuellt med fjärrkontroll. Det är det absolut hetaste på smärtlindringsfronten.

Carl-Joel Johansson var en av de första som fått prova apparaten. I våras sattes den in och han är mycket nöjd.

– Förut fick jag gå upp varje natt och ta värktabletter. Det slipper
jag nu för stimuleringen minskar smärtan och jag kan sova gott, som jag
inte gjort på flera år, säger han i ett pressmeddelande från Sahlgrenska sjukhuset.

För Carl-Joel Johansson började smärtan med att han ramlade ner från en byggnadsställninng för fyra år sedan. Han skadade båda handlederna ordentligt. Ett par operationer gjordes men smärtan snarare tilltog och bedömdes vara orsakad av skadade nervtrådar.

Operationen går bara att få på Sahlgrenska Universitetssjukhuset än så länge och görs i två omgångar. Först opereras den trådlika
elektroden in i det så kallade epiduralrummet bakom
ryggmärgen, sedan får patienten åka hem i två veckor och testa om
smärtan minskar vid manuell stimulering. Sedan opereras den automatiska delen in. Apparaten sätts in där nerverna ut mot smärtan går. Carl-Joel Johansson fick elektroden högt upp i
halsryggen varifrån nervbanor går till armarna.

– Det känns ungefär som när blodet rusar tillbaka till en bortdomnad, somnad arm, säger Carl-Joel Johansson, som bor i Vinninga mellan Skara och Lidköping.

Uppfinningen bygger på en känd metod, kallad ryggmärgsstimulering eller spinal Cord Stimulation, SCS. Det har funnits sedan 70-talet, men den här som opereras in är helt ny. Den består av en uppladdningsbar nervstimulator med en inbyggd så
kallad accelerometer som kan känna av förändringar i patientens
kroppsställning och rörelser och därmed automatiskt levererar rätt nivå
av smärtlindring. 

– Jag kräver att patienten ska uppleva minst 50 procent mindre smärta
och att effekten helst sitter kvar i någon timme då stimuleringen
stängs av för att operationen ska anses lyckad. För Carl-Joel fungerade
provstimuleringen som den skulle, säger Kliment Gatzinsky, läkare på
Neurokirurgiska kliniken, till sjukhusets informationsavdelning.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-08-27
anonyms bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons