Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Förgiftad av svamp - behandla så här

Bild

Ätliga svampar kan vara förvillande lika de livsfarliga. Läs här om hur du behandlar svampförgiftning. Foto: Scanpix

Många giftiga svampar gör ingen större skada i liten mängd, men de mest giftiga svamparna kräver ändå sjukhusvård direkt. Här är myndigheternas information samlad.

Varje år rapporteras mellan 50 och 200 fall av svampförgiftning i Sverige och dödsfall är mycket ovanligt och sker långt ifrån varje år. Mängden svamp är ofta avgörande för hur allvarlig förgiftningen blir. En liten bit, stor som en sockerbit, är oftast inte farlig.

Så lång tid tar det innan förgiftningen ger symptom: Mellan några timmar upp till en eller två veckor.

Allvarligt kan det bli när en större mängd intas. Som när en giftig svamp misstas för en ätlig och tillagas för en hel måltid.

Ta med svampen till doktorn. Det är lättare att behandla besvären, om personalen vet vilken svamp som ligger bakom förgiftningen och vilka symptom som kan dyka upp.

Här kan du se hur förgiftning med svamp ska behandlas.

Svampar som  ger magbesvär:

Bolmörtskivling, giftchampinjon, giftkremla och kastanjemusseron med flera. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som ger neurologiska besvär:

Till exempel brun flugsvamp, panterflugsvamp (panterfläckig flugsvamp), röd flugsvamp
samt vissa brokskivlingar, slätskivlingar, trådskivlingar och
trattskivlingar. Symptom och behandling hittar du här

 

Svampar som kan ge leverskador:

Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp som liknar champinjon, gifthätting, med flera. Dessa innehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som kan ge njurskador:

Bland annat toppig giftspindling, toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet orellanin som skadar njurarna. Symtom och behandling hittar du här.

Källor: Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket, Svampguiden, internetmedicin, och Naturhistoriska Riksmuseeet.

 

Här hittar du informationen på andra språk

Artikel skriven av redaktionen 2011-09-21
redaktionens bild

Kategorier:

Mage Naturligt Förgiftning Svamp

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons