Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Förgiftad av svamp - behandla så här

Bild

Ätliga svampar kan vara förvillande lika de livsfarliga. Läs här om hur du behandlar svampförgiftning. Foto: Scanpix

Många giftiga svampar gör ingen större skada i liten mängd, men de mest giftiga svamparna kräver ändå sjukhusvård direkt. Här är myndigheternas information samlad.

Varje år rapporteras mellan 50 och 200 fall av svampförgiftning i Sverige och dödsfall är mycket ovanligt och sker långt ifrån varje år. Mängden svamp är ofta avgörande för hur allvarlig förgiftningen blir. En liten bit, stor som en sockerbit, är oftast inte farlig.

Så lång tid tar det innan förgiftningen ger symptom: Mellan några timmar upp till en eller två veckor.

Allvarligt kan det bli när en större mängd intas. Som när en giftig svamp misstas för en ätlig och tillagas för en hel måltid.

Ta med svampen till doktorn. Det är lättare att behandla besvären, om personalen vet vilken svamp som ligger bakom förgiftningen och vilka symptom som kan dyka upp.

Här kan du se hur förgiftning med svamp ska behandlas.

Svampar som  ger magbesvär:

Bolmörtskivling, giftchampinjon, giftkremla och kastanjemusseron med flera. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som ger neurologiska besvär:

Till exempel brun flugsvamp, panterflugsvamp (panterfläckig flugsvamp), röd flugsvamp
samt vissa brokskivlingar, slätskivlingar, trådskivlingar och
trattskivlingar. Symptom och behandling hittar du här

 

Svampar som kan ge leverskador:

Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp som liknar champinjon, gifthätting, med flera. Dessa innehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som kan ge njurskador:

Bland annat toppig giftspindling, toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet orellanin som skadar njurarna. Symtom och behandling hittar du här.

Källor: Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket, Svampguiden, internetmedicin, och Naturhistoriska Riksmuseeet.

 

Här hittar du informationen på andra språk

Artikel skriven av redaktionen 2011-09-21
redaktionens bild

Kategorier:

Mage Naturligt Förgiftning Svamp

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons