Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Förgiftad av svamp - behandla så här

Bild

Ätliga svampar kan vara förvillande lika de livsfarliga. Läs här om hur du behandlar svampförgiftning. Foto: Scanpix

Många giftiga svampar gör ingen större skada i liten mängd, men de mest giftiga svamparna kräver ändå sjukhusvård direkt. Här är myndigheternas information samlad.

Varje år rapporteras mellan 50 och 200 fall av svampförgiftning i Sverige och dödsfall är mycket ovanligt och sker långt ifrån varje år. Mängden svamp är ofta avgörande för hur allvarlig förgiftningen blir. En liten bit, stor som en sockerbit, är oftast inte farlig.

Så lång tid tar det innan förgiftningen ger symptom: Mellan några timmar upp till en eller två veckor.

Allvarligt kan det bli när en större mängd intas. Som när en giftig svamp misstas för en ätlig och tillagas för en hel måltid.

Ta med svampen till doktorn. Det är lättare att behandla besvären, om personalen vet vilken svamp som ligger bakom förgiftningen och vilka symptom som kan dyka upp.

Här kan du se hur förgiftning med svamp ska behandlas.

Svampar som  ger magbesvär:

Bolmörtskivling, giftchampinjon, giftkremla och kastanjemusseron med flera. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som ger neurologiska besvär:

Till exempel brun flugsvamp, panterflugsvamp (panterfläckig flugsvamp), röd flugsvamp
samt vissa brokskivlingar, slätskivlingar, trådskivlingar och
trattskivlingar. Symptom och behandling hittar du här

 

Svampar som kan ge leverskador:

Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp som liknar champinjon, gifthätting, med flera. Dessa innehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som kan ge njurskador:

Bland annat toppig giftspindling, toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet orellanin som skadar njurarna. Symtom och behandling hittar du här.

Källor: Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket, Svampguiden, internetmedicin, och Naturhistoriska Riksmuseeet.

 

Här hittar du informationen på andra språk

Artikel skriven av redaktionen 2011-09-21
redaktionens bild

Kategorier:

Mage Naturligt Förgiftning Svamp

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons