Uppdaterad: 2011-09-21

Kommentera

Svampar som kan skada njure - behandling

Bild

Den toppiga giftspindlingen har förväxlats med trattkantarell. De är inte särskilt lika, men de växer i samma miljö. Foto: Scanpix

Den toppiga giftspindlingen är en av de svampar som kan skada njurarna och den som råkat äta den svampen behöver sjukhusvård.

Exempel på svampar som kan ge njurskador: Toppig giftspindling, toppig
giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet
orellanin som skadar njurarna.

Förgiftningsförlopp: Symtomen kommer sent, i regel efter tre till sju dygn. Dessa symtom är diffusa och börjar oftast med en allmän sjukdomskänsla. Det vanliga är huvudvärk, trötthet, frossa, smärtor i ryggen samt törst. Urinmängderna kan vara både större eller mindre än normalt. I svåra fall kan förgiftningen ge bestående njurskador.

 

Gör så här: Åk till sjukhus direkt.

______________________________________

Andra svampar som också kan skada vid fel tillagning: Även Stenmurklan kan ge symtom från nerver, njure och lever om den äts rå eller felaktigt tillagad.

Förlopp: Symtomen
kommer oftast efter femt till åtta timmar. Av stenmurklans gift,
gyromitrin, kan man bli illamående, få magont, kräkningar och diarré.
Även symtom från nervsystemet kan förekomma såsom yrsel, matthet och dubbelseende. I allvarliga fall kan sönderfall av röda blodkroppar, så kallat hemolys, lever- och njurskador tillstöta.  

Gör så här: Förgiftningens förlopp är oftast godartat men kan kräva observation och behandling på sjukhus.

 

Källor: Giftinformationscentralen, Naturhistoriska Riksmuseet

 

Läs mer om andra symtom och svampar.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-09-21
Dina mediciners bild

Kategorier:

Naturligt Förgiftning Svamp

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons