Uppdaterad: 2011-09-21

Kommentera

Svampar som kan skada njure - behandling

Bild

Den toppiga giftspindlingen har förväxlats med trattkantarell. De är inte särskilt lika, men de växer i samma miljö. Foto: Scanpix

Den toppiga giftspindlingen är en av de svampar som kan skada njurarna och den som råkat äta den svampen behöver sjukhusvård.

Exempel på svampar som kan ge njurskador: Toppig giftspindling, toppig
giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet
orellanin som skadar njurarna.

Förgiftningsförlopp: Symtomen kommer sent, i regel efter tre till sju dygn. Dessa symtom är diffusa och börjar oftast med en allmän sjukdomskänsla. Det vanliga är huvudvärk, trötthet, frossa, smärtor i ryggen samt törst. Urinmängderna kan vara både större eller mindre än normalt. I svåra fall kan förgiftningen ge bestående njurskador.

 

Gör så här: Åk till sjukhus direkt.

______________________________________

Andra svampar som också kan skada vid fel tillagning: Även Stenmurklan kan ge symtom från nerver, njure och lever om den äts rå eller felaktigt tillagad.

Förlopp: Symtomen
kommer oftast efter femt till åtta timmar. Av stenmurklans gift,
gyromitrin, kan man bli illamående, få magont, kräkningar och diarré.
Även symtom från nervsystemet kan förekomma såsom yrsel, matthet och dubbelseende. I allvarliga fall kan sönderfall av röda blodkroppar, så kallat hemolys, lever- och njurskador tillstöta.  

Gör så här: Förgiftningens förlopp är oftast godartat men kan kräva observation och behandling på sjukhus.

 

Källor: Giftinformationscentralen, Naturhistoriska Riksmuseet

 

Läs mer om andra symtom och svampar.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-09-21
Dina mediciners bild

Kategorier:

Naturligt Förgiftning Svamp

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons