Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Forskare testar droger till deprimerade

Bild

Psilocybin, det aktiva ämnet i det som brukar kallas magiska svampar, är ett av de narkotiska preparat som testats vetenskapligt för att behandla depression.

Vissa typer av narkotika kan hjälpa deprimerade och människor med svåra sjukdomar att må bättre, visar ny forskning. En 67-årig kvinna berättar drogerna hjälpte henne att se livet med andra ögon.

Forskningen kring LSD, magiska svampar och ecstasy mot depression följs av medier i hela världen. Flera forskningsprojekt pågår, där narkotiska preparat testas mot depression och för att lindra den svåra sista tiden för människor med dödliga sjukdomar.

Ett av projekten är lett av Stephen Ross, vid New Yorks universitet, som gett sina cancerpatienter extrakt utvunnet ur magiska svampar.

En kvinna som har en spridd livmoderscancer berättar i Fox News om hur hon fått drogen att se annorlunda på livet, den korta tid hon har kvar.

- Den fick de jobbiga frågorna om varför och vad är det för mening med allt att stå tillbaka och jag kan leva mer i nuet, säger Nicky Edlich, 67, i artikeln, där hon också berättar om hur trippen förbättrat hennes relationer.

I New York Times berättar Stephen Ross om hur kontrollerat hans behandling av 32 människor går till och forskarna understryker faran med att prova utanför läkarrummet. Fel använt leder drogerna som bekant till socialt utanförskap, men också ökad ångest och i värsta fall självmord.

Psilocybin som var det som Edlich fick, är en potent drog som tros kunna ändra signalsubstanserna i hjärnan på sikt, långt efter att den hallucigena effekten släppt. En enda behandling, kan räcka för 14 månader.

Även patienter med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan hjälpas av esctasy i kombination med samtalsterapi. Det visar en ny studie gjord av psykiatrikern Michael Mithoefer i South Carolina, USA. 

I studien ingick 20 patienter med PTSD som under terapeutiska former gavs drogen MDMA, mer känt som ecstasy, i samband med samtalsterapi. Resultatet från studien visade att 13 av 20 som ingick i studien efter avslutad behandling tillfrisknade snabbare från sitt tillstånd.

 

Se TV från Scanpix: Kalifoien röstar om legalisering

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-27
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons