Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Forskare testar droger till deprimerade

Bild

Psilocybin, det aktiva ämnet i det som brukar kallas magiska svampar, är ett av de narkotiska preparat som testats vetenskapligt för att behandla depression.

Vissa typer av narkotika kan hjälpa deprimerade och människor med svåra sjukdomar att må bättre, visar ny forskning. En 67-årig kvinna berättar drogerna hjälpte henne att se livet med andra ögon.

Forskningen kring LSD, magiska svampar och ecstasy mot depression följs av medier i hela världen. Flera forskningsprojekt pågår, där narkotiska preparat testas mot depression och för att lindra den svåra sista tiden för människor med dödliga sjukdomar.

Ett av projekten är lett av Stephen Ross, vid New Yorks universitet, som gett sina cancerpatienter extrakt utvunnet ur magiska svampar.

En kvinna som har en spridd livmoderscancer berättar i Fox News om hur hon fått drogen att se annorlunda på livet, den korta tid hon har kvar.

- Den fick de jobbiga frågorna om varför och vad är det för mening med allt att stå tillbaka och jag kan leva mer i nuet, säger Nicky Edlich, 67, i artikeln, där hon också berättar om hur trippen förbättrat hennes relationer.

I New York Times berättar Stephen Ross om hur kontrollerat hans behandling av 32 människor går till och forskarna understryker faran med att prova utanför läkarrummet. Fel använt leder drogerna som bekant till socialt utanförskap, men också ökad ångest och i värsta fall självmord.

Psilocybin som var det som Edlich fick, är en potent drog som tros kunna ändra signalsubstanserna i hjärnan på sikt, långt efter att den hallucigena effekten släppt. En enda behandling, kan räcka för 14 månader.

Även patienter med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan hjälpas av esctasy i kombination med samtalsterapi. Det visar en ny studie gjord av psykiatrikern Michael Mithoefer i South Carolina, USA. 

I studien ingick 20 patienter med PTSD som under terapeutiska former gavs drogen MDMA, mer känt som ecstasy, i samband med samtalsterapi. Resultatet från studien visade att 13 av 20 som ingick i studien efter avslutad behandling tillfrisknade snabbare från sitt tillstånd.

 

Se TV från Scanpix: Kalifoien röstar om legalisering

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons