Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Forskare testar droger till deprimerade

Bild

Psilocybin, det aktiva ämnet i det som brukar kallas magiska svampar, är ett av de narkotiska preparat som testats vetenskapligt för att behandla depression.

Vissa typer av narkotika kan hjälpa deprimerade och människor med svåra sjukdomar att må bättre, visar ny forskning. En 67-årig kvinna berättar drogerna hjälpte henne att se livet med andra ögon.

Forskningen kring LSD, magiska svampar och ecstasy mot depression följs av medier i hela världen. Flera forskningsprojekt pågår, där narkotiska preparat testas mot depression och för att lindra den svåra sista tiden för människor med dödliga sjukdomar.

Ett av projekten är lett av Stephen Ross, vid New Yorks universitet, som gett sina cancerpatienter extrakt utvunnet ur magiska svampar.

En kvinna som har en spridd livmoderscancer berättar i Fox News om hur hon fått drogen att se annorlunda på livet, den korta tid hon har kvar.

- Den fick de jobbiga frågorna om varför och vad är det för mening med allt att stå tillbaka och jag kan leva mer i nuet, säger Nicky Edlich, 67, i artikeln, där hon också berättar om hur trippen förbättrat hennes relationer.

I New York Times berättar Stephen Ross om hur kontrollerat hans behandling av 32 människor går till och forskarna understryker faran med att prova utanför läkarrummet. Fel använt leder drogerna som bekant till socialt utanförskap, men också ökad ångest och i värsta fall självmord.

Psilocybin som var det som Edlich fick, är en potent drog som tros kunna ändra signalsubstanserna i hjärnan på sikt, långt efter att den hallucigena effekten släppt. En enda behandling, kan räcka för 14 månader.

Även patienter med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan hjälpas av esctasy i kombination med samtalsterapi. Det visar en ny studie gjord av psykiatrikern Michael Mithoefer i South Carolina, USA. 

I studien ingick 20 patienter med PTSD som under terapeutiska former gavs drogen MDMA, mer känt som ecstasy, i samband med samtalsterapi. Resultatet från studien visade att 13 av 20 som ingick i studien efter avslutad behandling tillfrisknade snabbare från sitt tillstånd.

 

Se TV från Scanpix: Kalifoien röstar om legalisering

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-27
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons