Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Forskare testar droger till deprimerade

Bild

Psilocybin, det aktiva ämnet i det som brukar kallas magiska svampar, är ett av de narkotiska preparat som testats vetenskapligt för att behandla depression.

Vissa typer av narkotika kan hjälpa deprimerade och människor med svåra sjukdomar att må bättre, visar ny forskning. En 67-årig kvinna berättar drogerna hjälpte henne att se livet med andra ögon.

Forskningen kring LSD, magiska svampar och ecstasy mot depression följs av medier i hela världen. Flera forskningsprojekt pågår, där narkotiska preparat testas mot depression och för att lindra den svåra sista tiden för människor med dödliga sjukdomar.

Ett av projekten är lett av Stephen Ross, vid New Yorks universitet, som gett sina cancerpatienter extrakt utvunnet ur magiska svampar.

En kvinna som har en spridd livmoderscancer berättar i Fox News om hur hon fått drogen att se annorlunda på livet, den korta tid hon har kvar.

- Den fick de jobbiga frågorna om varför och vad är det för mening med allt att stå tillbaka och jag kan leva mer i nuet, säger Nicky Edlich, 67, i artikeln, där hon också berättar om hur trippen förbättrat hennes relationer.

I New York Times berättar Stephen Ross om hur kontrollerat hans behandling av 32 människor går till och forskarna understryker faran med att prova utanför läkarrummet. Fel använt leder drogerna som bekant till socialt utanförskap, men också ökad ångest och i värsta fall självmord.

Psilocybin som var det som Edlich fick, är en potent drog som tros kunna ändra signalsubstanserna i hjärnan på sikt, långt efter att den hallucigena effekten släppt. En enda behandling, kan räcka för 14 månader.

Även patienter med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan hjälpas av esctasy i kombination med samtalsterapi. Det visar en ny studie gjord av psykiatrikern Michael Mithoefer i South Carolina, USA. 

I studien ingick 20 patienter med PTSD som under terapeutiska former gavs drogen MDMA, mer känt som ecstasy, i samband med samtalsterapi. Resultatet från studien visade att 13 av 20 som ingick i studien efter avslutad behandling tillfrisknade snabbare från sitt tillstånd.

 

Se TV från Scanpix: Kalifoien röstar om legalisering

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons