bli gravid balk

Uppdaterad: 2016-03-24

6 kommentarer

Första medlet mot myom

Bild

Den nya tablettbehandlingen Esmya krymper myomet och kvinnan slipper genomgå operation.

Fakta om Esmya

Medel mot myom.

Varning för: Gå till en gynekolog för att få rätt diagnos och läkemedel....

3.25
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (16 röster)

Myom är vanligt och det kan i vissa fall göra det svårare för en kvinna att få barn. Nu finns en ny behandling som inte kräver operation. Esmya är det första läkemedlet mot myom som godkänts och kommer att finnas tillgängligt i Sverige.

Ungefär var tredje kvinna över 30 år drabbas av myom. Alla behöver inte behandlas. Det är först när myomen ger besvär som behandling blir aktuellt.

Behandlingen hittills har varit operation eller ultraljud. Varje år har ca 500 myomektomier opererats bort och nära 2000 har opererats omfattande där hela livmodern tas bort, så kallade hysterektomier. 

Esmya är det första nya läkemedlet på över tjugo år som godkänts för behandling av myom. 

– Godkännandet innebär att kvinnor med besvär av sina myom får tillgång till ett helt nytt medicinskt behandlingsalternativ där kirurgi tidigare varit den enda utvägen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Den nya medicinen krymper myomet och reducerar snabbt de kraftiga blödningar som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Livskvaliteten kan dramatiskt förbättras utan att kvinnan behöver genomgå några kirurgiska ingrepp.

Läs mer: Symptom på myom

Kategorier:

Bli gravid Kvinna myom

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 21/10

Esmya biverkningar

anonyms bild

Mitt myom krymte inte...blödningarna försvann, väldigt skönt, MEN enorma biverkningar i form av sveda på tungan !!!

Kommentar av Lotta Isacson

Skrivet 5/9

Bättre behandling .

Lotta Isacsons bild

Jag hade två stora myomer likt grapefrukt . Jag tog bioidentiskt progesteron och efter ett år var dom borta . Myomer får man av obalans mellan östrogen samt progesteron . Syntetiskt progesteron fungerar inte . Syntetiskt progesteron heter egentligen gestagen.
Att läkarna säger progesteron om det visar bara att dom inte
förstår skillnaden mellan syntetiskt och naturligt progesteron. Dom
skiljer sig åt både molekylmässigt och hur dom påverkar kroppen.
Naturligt progesteron kommer från växtriket och genomgår en
process i laboratorium för att våra kroppar ska kunna ta upp det.
Naturligt progesteron går inte att ta patent på. Gestagen är helt
uppbyggt syntetiskt och förutom att det täpper till
progesteronreceptorerna och hindrar dessa att ta upp det kroppsegna
progesteronet så har det en rad allvarliga biverkningar tex
humörsvägningar, oregelbundna blödningar, acne, huvudvärk, yrsel,
håravfall, känslomässig labilitet, minskad sexuell lust, migrän,
klåda i underlivet, ångest, äggstockscystor, ledvärk, muskelvärk,
feber, ont i ryggen, ömmande bröst, urinvägsinfektion, buksmärtor,
illamående och kräkningar, ödem, endometrit, inflammation i
svalget, smärta eller svårighet vid urination, livmodercancer,
bröstcancer mm.

Kommentar av Annika

Skrivet 8/9

Hej. Jag har just fått veta

Annikas bild

Hej. Jag har just fått veta att jag har 2 myom. Det ena har jag vetat om sedan tidigare och det har ej växt på 7 år. Jag tar naturligt progesteron men senaste året har jag börjat blöda som en gris så nu vill jag att de ska operera så jag väntar på remiss. Gynekoligen ville att jag skulle ta Esmya först men jag vill verkligen inte stoppa i mig en massa skit!! Då jag redan tar naturligt progesteron så borde det väl ej ha nån effekt alls?? Mer än en massa biverkningar :(

Kommentar av anonym

Skrivet 31/3

Intressant! Jag har samma

anonyms bild

Intressant! Jag har samma problem med stooort myom. Esmya fungerade inte utan tvärtom så växte myomet. Tog du mycket progesteron och hur tidigt i cykeln började du?

Kommentar av anonym

Skrivet 26/8

Esmya

anonyms bild

Fick inga biverkningar förutom lite vallningar , myomet krympte inte utan växte i rekordfart från apelsin till melonstorlek på 3 månader, hade inga blödningar iallafall , nu är myomet bortopererat. Esmya hjälpte inte mig med att krympa myomet

Kommentar av anonym

Skrivet 3/3

Esmya

anonyms bild

Det funkade inte alls på mig, fick övervikt, svår yrsel och kräks ofta. Min myom blev inte mindre i storlek enligt gynekologen. Och nu vill de inte opererar mig, eftersom jag 46 år nu.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons