bli gravid balk

Uppdaterad: 2016-03-24

6 kommentarer

Första medlet mot myom

Bild

Den nya tablettbehandlingen Esmya krymper myomet och kvinnan slipper genomgå operation.

Fakta om Esmya

Medel mot myom.

Varning för: Gå till en gynekolog för att få rätt diagnos och läkemedel....

3.38889
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (18 röster)

Myom är vanligt och det kan i vissa fall göra det svårare för en kvinna att få barn. Nu finns en ny behandling som inte kräver operation. Esmya är det första läkemedlet mot myom som godkänts och kommer att finnas tillgängligt i Sverige.

Ungefär var tredje kvinna över 30 år drabbas av myom. Alla behöver inte behandlas. Det är först när myomen ger besvär som behandling blir aktuellt.

Behandlingen hittills har varit operation eller ultraljud. Varje år har ca 500 myomektomier opererats bort och nära 2000 har opererats omfattande där hela livmodern tas bort, så kallade hysterektomier. 

Esmya är det första nya läkemedlet på över tjugo år som godkänts för behandling av myom. 

– Godkännandet innebär att kvinnor med besvär av sina myom får tillgång till ett helt nytt medicinskt behandlingsalternativ där kirurgi tidigare varit den enda utvägen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Den nya medicinen krymper myomet och reducerar snabbt de kraftiga blödningar som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Livskvaliteten kan dramatiskt förbättras utan att kvinnan behöver genomgå några kirurgiska ingrepp.

Läs mer: Symptom på myom

Kategorier:

Bli gravid Kvinna myom

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 21/10

Esmya biverkningar

anonyms bild

Mitt myom krymte inte...blödningarna försvann, väldigt skönt, MEN enorma biverkningar i form av sveda på tungan !!!

Kommentar av Lotta Isacson

Skrivet 5/9

Bättre behandling .

Lotta Isacsons bild

Jag hade två stora myomer likt grapefrukt . Jag tog bioidentiskt progesteron och efter ett år var dom borta . Myomer får man av obalans mellan östrogen samt progesteron . Syntetiskt progesteron fungerar inte . Syntetiskt progesteron heter egentligen gestagen.
Att läkarna säger progesteron om det visar bara att dom inte
förstår skillnaden mellan syntetiskt och naturligt progesteron. Dom
skiljer sig åt både molekylmässigt och hur dom påverkar kroppen.
Naturligt progesteron kommer från växtriket och genomgår en
process i laboratorium för att våra kroppar ska kunna ta upp det.
Naturligt progesteron går inte att ta patent på. Gestagen är helt
uppbyggt syntetiskt och förutom att det täpper till
progesteronreceptorerna och hindrar dessa att ta upp det kroppsegna
progesteronet så har det en rad allvarliga biverkningar tex
humörsvägningar, oregelbundna blödningar, acne, huvudvärk, yrsel,
håravfall, känslomässig labilitet, minskad sexuell lust, migrän,
klåda i underlivet, ångest, äggstockscystor, ledvärk, muskelvärk,
feber, ont i ryggen, ömmande bröst, urinvägsinfektion, buksmärtor,
illamående och kräkningar, ödem, endometrit, inflammation i
svalget, smärta eller svårighet vid urination, livmodercancer,
bröstcancer mm.

Kommentar av Annika

Skrivet 8/9

Hej. Jag har just fått veta

Annikas bild

Hej. Jag har just fått veta att jag har 2 myom. Det ena har jag vetat om sedan tidigare och det har ej växt på 7 år. Jag tar naturligt progesteron men senaste året har jag börjat blöda som en gris så nu vill jag att de ska operera så jag väntar på remiss. Gynekoligen ville att jag skulle ta Esmya först men jag vill verkligen inte stoppa i mig en massa skit!! Då jag redan tar naturligt progesteron så borde det väl ej ha nån effekt alls?? Mer än en massa biverkningar :(

Kommentar av anonym

Skrivet 31/3

Intressant! Jag har samma

anonyms bild

Intressant! Jag har samma problem med stooort myom. Esmya fungerade inte utan tvärtom så växte myomet. Tog du mycket progesteron och hur tidigt i cykeln började du?

Kommentar av anonym

Skrivet 26/8

Esmya

anonyms bild

Fick inga biverkningar förutom lite vallningar , myomet krympte inte utan växte i rekordfart från apelsin till melonstorlek på 3 månader, hade inga blödningar iallafall , nu är myomet bortopererat. Esmya hjälpte inte mig med att krympa myomet

Kommentar av anonym

Skrivet 3/3

Esmya

anonyms bild

Det funkade inte alls på mig, fick övervikt, svår yrsel och kräks ofta. Min myom blev inte mindre i storlek enligt gynekologen. Och nu vill de inte opererar mig, eftersom jag 46 år nu.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons