bli gravid balk

Uppdaterad: 2016-03-24

6 kommentarer

Första medlet mot myom

Bild

Den nya tablettbehandlingen Esmya krymper myomet och kvinnan slipper genomgå operation.

Fakta om Esmya

Medel mot myom.

Varning för: Gå till en gynekolog för att få rätt diagnos och läkemedel....

3.38889
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (18 röster)

Myom är vanligt och det kan i vissa fall göra det svårare för en kvinna att få barn. Nu finns en ny behandling som inte kräver operation. Esmya är det första läkemedlet mot myom som godkänts och kommer att finnas tillgängligt i Sverige.

Ungefär var tredje kvinna över 30 år drabbas av myom. Alla behöver inte behandlas. Det är först när myomen ger besvär som behandling blir aktuellt.

Behandlingen hittills har varit operation eller ultraljud. Varje år har ca 500 myomektomier opererats bort och nära 2000 har opererats omfattande där hela livmodern tas bort, så kallade hysterektomier. 

Esmya är det första nya läkemedlet på över tjugo år som godkänts för behandling av myom. 

– Godkännandet innebär att kvinnor med besvär av sina myom får tillgång till ett helt nytt medicinskt behandlingsalternativ där kirurgi tidigare varit den enda utvägen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Den nya medicinen krymper myomet och reducerar snabbt de kraftiga blödningar som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Livskvaliteten kan dramatiskt förbättras utan att kvinnan behöver genomgå några kirurgiska ingrepp.

Läs mer: Symptom på myom

Kategorier:

Bli gravid Kvinna myom

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 21/10

Esmya biverkningar

anonyms bild

Mitt myom krymte inte...blödningarna försvann, väldigt skönt, MEN enorma biverkningar i form av sveda på tungan !!!

Kommentar av Lotta Isacson

Skrivet 5/9

Bättre behandling .

Lotta Isacsons bild

Jag hade två stora myomer likt grapefrukt . Jag tog bioidentiskt progesteron och efter ett år var dom borta . Myomer får man av obalans mellan östrogen samt progesteron . Syntetiskt progesteron fungerar inte . Syntetiskt progesteron heter egentligen gestagen.
Att läkarna säger progesteron om det visar bara att dom inte
förstår skillnaden mellan syntetiskt och naturligt progesteron. Dom
skiljer sig åt både molekylmässigt och hur dom påverkar kroppen.
Naturligt progesteron kommer från växtriket och genomgår en
process i laboratorium för att våra kroppar ska kunna ta upp det.
Naturligt progesteron går inte att ta patent på. Gestagen är helt
uppbyggt syntetiskt och förutom att det täpper till
progesteronreceptorerna och hindrar dessa att ta upp det kroppsegna
progesteronet så har det en rad allvarliga biverkningar tex
humörsvägningar, oregelbundna blödningar, acne, huvudvärk, yrsel,
håravfall, känslomässig labilitet, minskad sexuell lust, migrän,
klåda i underlivet, ångest, äggstockscystor, ledvärk, muskelvärk,
feber, ont i ryggen, ömmande bröst, urinvägsinfektion, buksmärtor,
illamående och kräkningar, ödem, endometrit, inflammation i
svalget, smärta eller svårighet vid urination, livmodercancer,
bröstcancer mm.

Kommentar av Annika

Skrivet 8/9

Hej. Jag har just fått veta

Annikas bild

Hej. Jag har just fått veta att jag har 2 myom. Det ena har jag vetat om sedan tidigare och det har ej växt på 7 år. Jag tar naturligt progesteron men senaste året har jag börjat blöda som en gris så nu vill jag att de ska operera så jag väntar på remiss. Gynekoligen ville att jag skulle ta Esmya först men jag vill verkligen inte stoppa i mig en massa skit!! Då jag redan tar naturligt progesteron så borde det väl ej ha nån effekt alls?? Mer än en massa biverkningar :(

Kommentar av anonym

Skrivet 31/3

Intressant! Jag har samma

anonyms bild

Intressant! Jag har samma problem med stooort myom. Esmya fungerade inte utan tvärtom så växte myomet. Tog du mycket progesteron och hur tidigt i cykeln började du?

Kommentar av anonym

Skrivet 26/8

Esmya

anonyms bild

Fick inga biverkningar förutom lite vallningar , myomet krympte inte utan växte i rekordfart från apelsin till melonstorlek på 3 månader, hade inga blödningar iallafall , nu är myomet bortopererat. Esmya hjälpte inte mig med att krympa myomet

Kommentar av anonym

Skrivet 3/3

Esmya

anonyms bild

Det funkade inte alls på mig, fick övervikt, svår yrsel och kräks ofta. Min myom blev inte mindre i storlek enligt gynekologen. Och nu vill de inte opererar mig, eftersom jag 46 år nu.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons