Uppdaterad: 2010-07-16

Kommentera

Guide: Naturliga ämnen som gör dig vacker - och det som gör dig ful

Bild

Silly marine från tistel, läkeväxten Centella och kärnor från granatäpple är några av de naturliga ämnen som bland annat Akademikliniken nu använder i sina krämer. Sägs verka vid rynkor, brännskador och hud skadad av acne.

Akademiklinken har blivit världsledande inom plastikkirurgin och deras produktlinje säljer för miljoner. Här avslöjar produktchefen Holly Grenfell hela listan på de naturliga ingredienser som de använder i sina krämer.

Akademikliniken har blivit norra Europas största företag inom plastikkirurgi sett till omsättning och antal ingrepp. Enligt deras egen statistik är de världsledande i antal bröstförstoringar med så kallade gelehalloninägg.  Sedan fem år har de också en egen produktlinje, krämer och tillskott som de menar ska hjälpa huden att återhåmta sig efter kirurgiska ingrepp eller i vissa fall kunna ersätta en plastikoperation.

Priserna är där efter. En ansiktskräm kostar 1850 kronor, nästan lika mycket som en botoxinjektion alltså.

Men vad innehåller de? De medicinska ingredienserna berättar Holly Grenfell om i en annan artikel, här avslöjas de naturliga.

Naturprodukterna som gör dig vacker. De naturliga ingredienserna i Akademiklinkens framgångsrika krämer, Holly Grenfells guide:

 •  Granatäpplen - finns i flera av produkterna, läker, vårdar och bygger kollagen, enligt Grenfell.
 •  
 • Centella – Hjälper huden att läka genom att den stimulerar tillväxt av kollagen, sägs det. Används traditionellt i både Kina och Indien vid bland annat magbesvär och njurproblem. Universitetet i Kobe i Japan undersöker om centella kan användas vid reumatiska sjukdomar.
 • - Centella ger vi efter operation för att snabbare och finare läka ärren. En växt från mayaindianerna.

 

 •  Arnika – Minskar svullnaden.

 

 •  Silymarine – Utvinns ur tistel och är en antioxidant och flavonid som skyddar mot fria radikaler. Har bland annat använts för att mildra symptomen efter svampförgiftning och testas nu mot diabetes typ 2. Vi använder den för att läka och återhämta huden.

 

 •  Grönt te, antioxidanter och soya – Ger näring och ökar elasticiteten.

 

 •  Lycopener - Ett ämne som finns i tomat som bevisat är nyttigt för oss om vi äter den. Nu testar vi även att tillsätta den topikalt, det vill säga på huden.

 

Varning! De naturliga vanor/ämnen som gör dig ful - de som ger Akademikliniken mycket att göra, enligt Holly Grenfell - hela listan:

 

 •  Rökning - Vi ser direkt om någon röker. Det gör huden grå- och gulaktig och linjerna runt munnen avslöjar rökaren direkt. Om man ska tänka på en enda grej för sin hud, då är det att låta bli rökningen.

 

 •  Solen - Bli inte brun och håll dig undan solen, det är mitt andra tips.

  Läs mer om peptider på Nobelprisets hemsida:
  "Blobels forskning har också kunnat förklara de molekylära mekanismerna bakom uppkomsten av ett flertal ärftliga sjukdomar. Om en sorteringssignal i ett protein är förändrad kan det leda till att proteinet hamnar på fel plats i cellen. Ett exempel är den ärftliga sjukdomen primär hyperoxaluri, som bl a leder till njursten redan i unga år. Vissa ärftliga former av kraftigt förhöjd kolesterolhalt i blodet beror också på felaktiga transportsignaler. Även andra ärftliga sjukdomar, t ex cystisk fibros, orsakas av att proteinerna inte når sin rätta destination. Ökad kunskap om hur proteiner dirigeras till olika delar av cellen ger också möjlighet att konstruera nya läkemedel som riktas mot en viss typ av organell i syfte att korrigera olika defekter. "
  http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1999/press-sv.html

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-07-03
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons