Uppdaterad: 2012-04-08

3 kommentarer

Gym mot bipolär sjukdom

Bild

Gymmet tre gånger i veckan hjälper Femming Hansen att hålla sin bipolära sjukdom under kontroll. Foto: Fotoakuten.se och privat

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (24 röster)

Fakta om Lithionit / Litium

Litium används mot manisk-depressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som den också kallas. Exakt hur den verkar är inte helt bevisat.

Varning för: Ät inte tillsammans med ibuprofenpreparat, till exempel Ipren....

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (12 röster)

Han hade länge brottats med perioder av svår depression som följdes av tider där allt gick på högvarv dygnet runt. När Flemming Hansen började gå på gymmet kom balansen i livet och han började må bättre.

Första gången Flemming Hansen erbjöds fysisk aktivitet på recept tackade han nej. Men två veckor senare gick han tillbaka och bad om ett.

- Sen gick jag till gymmet för första gången på många år och fick en mental kick, berättar han.

Svårt med eget initiativ

Diagnosen som Flemming Hansen har är bipolär sjukdom typ 2, vilket innebär att han ibland går in i maniska faser som följs av depression. Han har alltid tyckt om att röra på sig, men det krävdes en uppmaning från någon som han uppfattade som en auktoritet för att han skulle komma i gång. Att han först tackade nej berodde på att han trodde att han skulle börja träna av egen kraft.

- Men när man är inne i en depression så är man inte så företagsam. Jag hade dessutom förlorat självkänslan och behövde någon som puffade på mig. Det finns också en glädje i att någon bryr sig om och månar om ens hälsa.

Flemming Hansen märkte en klar skillnad redan efter en månads styrketräning. Musklerna stärktes och allt gick plötsligt lättare. Han behövde inte längre sätta sig på stolen med en smäll eller försiktigt kravla sig upp ur fåtöljen.

- Man kan också sätta sig upp i sängen och kliva ner från den istället för att rulla ut ur den.

Numera går han på gymmet tre gånger i veckan för att behålla de muskler han byggt upp, inte för att se ut som en "spärrballong".

 

Bra för anhöriga

Han promenerar också dagligen för att förebygga depression. I telefonen har han en app som mäter hur långt han går och visar en kartbild över området.

- Jag har alltid varit intresserad av kartor och tycker att det är kul att se var jag befinner mig. Kroppen vänjer sig dessutom vid att gå vissa sträckor så jag byter då och då och går på lite andra stigar för att förbättra konditionen.

Han får ibland höra att det verkar överdrivet att både promenera och gå på gym tre gånger i veckan, men då kontrar han alltid med frågan: Hur många timmar i veckan sitter du framför teven? 

- Jag gör en investering i kropp och själ för min egen skull. Ju oftare och mer regelbundet jag tränar desto bättre klarar jag mig. Och när jag mår bra så blir också allt lättare för mina närmaste.

Flemming Hanssen insjuknade första gången 1980 i samband med en svår livssituation och har sen dess haft flera maniska skov som följts av depressioner. I dag är han medarbetare i Balans, en förening för personer med unipolära (depressiva), bipolära besvär och deras anhöriga. Han brinner för att påverka andra, men alla måste hitta sitt eget sätt att motionera på, betonar han.

- Det måste vara roligt och stimulerande om man ska fortsätta. Men ofta går det av bara farten när man upptäcker att man mår bättre mentalt.

Fotnot: Föreningen Balans nås via www.foreningenbalans.se

Namn: Flemming Hansen
Ålder: 58 år
Bor: Gävle
Familj: Hustru Birgit, sönerna Jens, 34 och Joel, 29 med familjer, två
barnbarn.
Gör: Utförsäkrad, arbetar ideellt i Föreningen Balans.
Intressen: Motion, friluftsliv, familjen och ideellt arbete.
Drömmer om: Att bli frisk och få känna att jag räcker till.

Artikel skriven av Anna-Britta Ståhl 2012-03-16
Anna-Britta Ståhls bild

Kategorier:

Psykiatri bipolär

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 25/3

Hur kan man arbeta idiellt i

anonyms bild

Hur kan man arbeta idiellt i en förening och samtidigt inte klara av ett riktigt arbete? Målsättning med behandling är att bli frisk när det gäller bipolär sjkdom annars har man misslyckats.

Kommentar av anette

Skrivet 17/3

svar till anonym

anettes bild

Till att börja med, varför är du anonym? Borde inte ens bemöda mig med att svara dig men blev så vansinnigt irriterad på ditt klumpiga okunniga svar. Frisk från bipolär sjukdom är det ingen som blir. De som har den kämpar med att leva med den. Att arbeta ideellt inom denna typ av förening innebär att du arbetar efter din förmåga. Märks attt du fullständigt saknar både kunskap, insikt och social kompetens. Läs på, gör om, gör rätt.

Kommentar av anonym

Skrivet 21/3

Helt otroligt faktiskt vilken

anonyms bild

Helt otroligt faktiskt vilken inspirerande berättelse. Först gången jag känner en liten lust ändå till att motionera.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons