Uppdaterad: 2010-04-22

3 kommentarer

Har diabetes och blir illamående när jag tränar, varför?

Bild

Maryam Rasti Nosrani är farmcevt och jobbar på Apotek i Göteborg. Hon har tidigare jobbat med information för Apoteket AB.

Fakta om Repaglinid

Repaglinid är en tablett som hjälper bukspottkörteln att producera mer insulin och därigenom sänker blodsockerhalten

Varning för: Inte lämplig för dig med lever, eller njurbesvär.

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Jag har diabetes typ 2 och äter Metformin mot det. När jag går längre promenader, som jag borde göra ofta, blir jag ofta illamående och jätte trött, kan det vara medicinen? Tommy 55

Svar: Metformin skall tas direkt efter maten för att minska risken för illamående och magbesvär såsom diarré.

Tröttheten kan bero på att du får för lågt blodsocker. Du kan ta med en frukt till exempel ett äpple eller banan för att få lite energi. Glöm inte att ta med vatten när du går på promenad och dricka mycket. Det är bra att du tränar, det ökar insulinkänsligheten.

Hör gärna av er för fler frågor!
Mejla på fragafarmacevten@
dinamediciner.se

Artikel skriven av Maryam Rasti Nosrani 2009-10-15
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Diabetiker typ 1

Skrivet 9/4

Har diabetes och blir illamående när jag tränar, varför?

Diabetiker typ 1s bild

Tommy 55: Illamående och trötthet ingår i diabetes oavsett om man är typ 1 eller typ 2. här är en länk till dig som är diabetiker www.diabets.se och läs allt som finns på internet
Oftas är det högt blodsocker som man blir trött. lär dig allt om diabetes så vet du vad det är för fel näst gång.

Kommentar av Diabetiker typ 1

Skrivet 9/4

jag har oxå märkt att när....högtblodsocker

Diabetiker typ 1s bild

Roland Gärdh: jag hoppas att du har fått i ordning på ditt blodsocker. Byt doktor och be den nya doktorn ta ett långtids socker på dig.om du inte redan har gjort det. alla typ 2:or behandlas som "försökskaniner" av vissa doktorer. jag fick åka ambulansen in till akuten, kommer inte ihåg så mycket. jag hade diabetes typ 1 och inte typ 2 som min läkare trodde, hon blev avskedad som min husläkare av mig. hon tvingade mig att äta metformin fast jag sa till läkaren om att min mage inte tål metformin. man ska inte springa ett maraton lopp varje dag för att få ett bra blodsocker värd och man ska äta allt med måtta. Metforminen är ibland ett fördärv och läkaren bestämmer inte över ditt liv och mediciner. det finns fler läkare

Kommentar av Roland Gärdh

Skrivet 27/10

Jag har också märkt att när

Roland Gärdhs bild

Jag har också märkt att när jag ibland gör raska promenader så är det ibland som att gå in i väggen. Totalt orkeslös. Beror inte på lågt blodsocker, har haft mätare med mig och testat. Man kan knappast få för lågt blodspcker av metformin. jag tar 3x850 mg per dag, men har trots detta stora svårigheter att komma under 10 i blodsocker. Tycker för övrigt att metformin är en "skit-tablett" om uttrycket tillåts. Verkar inte som den har någon som helst effekt på mig. Om jag håller upp med den några dagar eller en vecka ibland så tycker jag att jag mår mycket bättre. Blodsockret blit heller inte märkbart högre. Måste hitta en annan behandligsform, men min läkare vägrar för han är en riktig metformin-fanatiker. GI-kost och myckna och långa promenader verkar vara den bästa medicinen för mig.
Mvh/Roland

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons