Uppdaterad: 2010-04-22

3 kommentarer

Har diabetes och blir illamående när jag tränar, varför?

Bild

Maryam Rasti Nosrani är farmcevt och jobbar på Apotek i Göteborg. Hon har tidigare jobbat med information för Apoteket AB.

Fakta om Repaglinid

Repaglinid är en tablett som hjälper bukspottkörteln att producera mer insulin och därigenom sänker blodsockerhalten

Varning för: Inte lämplig för dig med lever, eller njurbesvär.

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Jag har diabetes typ 2 och äter Metformin mot det. När jag går längre promenader, som jag borde göra ofta, blir jag ofta illamående och jätte trött, kan det vara medicinen? Tommy 55

Svar: Metformin skall tas direkt efter maten för att minska risken för illamående och magbesvär såsom diarré.

Tröttheten kan bero på att du får för lågt blodsocker. Du kan ta med en frukt till exempel ett äpple eller banan för att få lite energi. Glöm inte att ta med vatten när du går på promenad och dricka mycket. Det är bra att du tränar, det ökar insulinkänsligheten.

Hör gärna av er för fler frågor!
Mejla på fragafarmacevten@
dinamediciner.se

Artikel skriven av Maryam Rasti Nosrani 2009-10-15
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Diabetiker typ 1

Skrivet 9/4

Har diabetes och blir illamående när jag tränar, varför?

Diabetiker typ 1s bild

Tommy 55: Illamående och trötthet ingår i diabetes oavsett om man är typ 1 eller typ 2. här är en länk till dig som är diabetiker www.diabets.se och läs allt som finns på internet
Oftas är det högt blodsocker som man blir trött. lär dig allt om diabetes så vet du vad det är för fel näst gång.

Kommentar av Diabetiker typ 1

Skrivet 9/4

jag har oxå märkt att när....högtblodsocker

Diabetiker typ 1s bild

Roland Gärdh: jag hoppas att du har fått i ordning på ditt blodsocker. Byt doktor och be den nya doktorn ta ett långtids socker på dig.om du inte redan har gjort det. alla typ 2:or behandlas som "försökskaniner" av vissa doktorer. jag fick åka ambulansen in till akuten, kommer inte ihåg så mycket. jag hade diabetes typ 1 och inte typ 2 som min läkare trodde, hon blev avskedad som min husläkare av mig. hon tvingade mig att äta metformin fast jag sa till läkaren om att min mage inte tål metformin. man ska inte springa ett maraton lopp varje dag för att få ett bra blodsocker värd och man ska äta allt med måtta. Metforminen är ibland ett fördärv och läkaren bestämmer inte över ditt liv och mediciner. det finns fler läkare

Kommentar av Roland Gärdh

Skrivet 27/10

Jag har också märkt att när

Roland Gärdhs bild

Jag har också märkt att när jag ibland gör raska promenader så är det ibland som att gå in i väggen. Totalt orkeslös. Beror inte på lågt blodsocker, har haft mätare med mig och testat. Man kan knappast få för lågt blodspcker av metformin. jag tar 3x850 mg per dag, men har trots detta stora svårigheter att komma under 10 i blodsocker. Tycker för övrigt att metformin är en "skit-tablett" om uttrycket tillåts. Verkar inte som den har någon som helst effekt på mig. Om jag håller upp med den några dagar eller en vecka ibland så tycker jag att jag mår mycket bättre. Blodsockret blit heller inte märkbart högre. Måste hitta en annan behandligsform, men min läkare vägrar för han är en riktig metformin-fanatiker. GI-kost och myckna och långa promenader verkar vara den bästa medicinen för mig.
Mvh/Roland

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons