Uppdaterad: 2009-12-14

4 kommentarer

Inte penicillin på öroninflammation

Bild

Öroninflammation, bronkit med hosta och bihåleinflammation anser forskarna nu att vi måste stå ut med.

Fakta om Nezeril

Nezeril ger snabbt avsvällande effekt vid förkylning, vilket minskar täpptheten och därmed underlättas andningen. Effekten kommer inom några minuter.

Varning för: Ska inte användas i mer än tio dagar i följd.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (1 röst)

Fakta om Selexid

Antibiotika som används mot urinvägsinfektion.

Varning för: Prata med doktorn om du har en svårinställd diabetes,...

2.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (24 röster)

Fakta om Trimetoprim

Mot urinvägsinfektion som inte gått upp mot njurarna.

Varning för: Kan minska effekten av p-piller. "Ett 60-tal graviditeter har...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (1 röst)

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Öroninflammation, hosta och bihåleinflammation ska inte behandlas med antibiotika, om de inte blivit riktigt allvarliga. - Resistensen är ett av de största hoten mot människors hälsa, säger socialminister Göran Hägglund till Dina mediciner.

Göran Hägglund och professor Otto Cars var eniga på läkemedelskongressen i veckan. Problemet med antibiotikaresistens blir allt värre, lika allvarlig som klimatfrågan.

 

- Det är dags att dra i nödbromsen, det har det varit länge, säger Strama-ordföranden Otto Cars.

När antibiotikan kom kallades den för mirakelmedicinen. Redan då
fanns det forskare som fasade den dagen preparatet skulle kunna köpas i
butikerna. Idag säljs penicillin i många länder okritiskt för alla tänkbara åkommor vilket Otto Cars, professor och ordförande för Samverkan mot
antibiotikaresistens, Strama, känner en stark oro över.

- Alla vardagsinfektioner ska inte behandlas med antibiotika, bihålinflammation går exempelvis över av sig själv på nio, tio dar. Vi
måste omvärdera antibiotikan som läkemedel och spara till patienter som verkligen behöver, säger han.

Många studier visar att sjukdomsförloppet förkortas med ynka en dag, vid till exempel öroninflammation. En bihåleinflammation kan vara olidlig vet vi alla, men flera studier visar att en penicillinkur
inte alltid är bättre än placebo, det vill säga låtsaspiller.

När bakteriestammar lyckas överleva en antibiotikabehandling har de
blivit resistenta, mot en eller flera typer av antibiotika. Under många
år utvecklades nya antibiotika som gjorde att man ändå kunde behandla de resistenta bakteriestammarna. Nu har man i många länder fått problem med bakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika och
bara inom EU dör cirka 25 000 per år i antibiotikaresistens. En resistent bakterie innebär att vi är tillbaka på 1800-talet, när människor kunde dö av ett sår i fingret.

På läkemedelsmässan talade Otto Cars om Sverige som ett föredöme, men också som ett land som kan ännu bättre.

 

- Folk är vana att det kommer nya läkemedel hela tiden, men än så länge finns inget nytt som står emot resistensen. Att tro något annat
är självbedrägeri, dessutom finns det en biverkningsbörda med antibiotika som vi bortser från, säger han.

Risken för spridning av resistenta bakterier är som störst i miljöer där antibiotikaanvändningen är stor och där det finns många sjuka, som sjukhus och förskolor. Om antibiotika används i onödan ökar risken för
att vissa bakteriestammar ska bli resistenta och därigenom inte kunna behandlas alls i framtiden. Risken för att vissa bakteriestammar ska
bli motståndskraftiga mot antibiotika ökar alltså ju mer antibiotika som används i samhället.

Det är inte svårt att få en läkare
att skriva ut antibiotika, det lägger ännu större ansvar på patienten. Det betyder att man bör avstå från antibiotika för lindrigare besvär som går över av sig själv, eller där
antibiotikan ändå bara har en marginell effekt, som exempelvis vid
hosta och otit, det vill säga öroninflammation.

Enligt Otto Cars borde vi bete oss som med klimatfrågan och se antibiotikan som en ändlig resurs. Spara på det vi har och jobba hårt
på att få fram andra effektiva alternativ.

Socialminister Göran Hägglund tar också upp problemet med oviljan i industrin att göra nya klasser av antibiotika som ett problem, och funderar över vad som skulle kunna öka intresset för det.


Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2009-10-22
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 6/11

avsluta penicillinkur för tidigt

anonyms bild

Hej! Jag äter just nu penicillin mot en väldigt lindrig öroninflammation, läkaren tittade i typ 2 sekunder i mitt öra och sa att det var öroninflammation och gav mig penicillin för det. Jag har nu ätit det i 3 dagar. Bör jag avsluta de två sista dagarna, eller avsluta den nu i och med att den känns onödig från första början?

Kommentar av Lisa von Garrelts

Skrivet 6/11

Ät klart ordinerad kur

Lisa von Garreltss bild

Du bör avsluta påbörjad kur. Även om ditt öra känns bra kan det finnas bakterier kvar. Däremot kan man som patient alltid ifrågasätta när läkaren ordinerar antibiotika. Många sjukdomar, tex öroninflammation kan självläka utmärkt utan medicin.

Kommentar av Hanna Brodda

Skrivet 28/10

Till doktorn med örat

Hanna Broddas bild

Låter jobbigt. Bäst att gå till doktorn, de kan kolla vad du har och hjälpa dig så att du slipper har ont. Ring vårdcentralen där du bor, du hittar den närmaste på 1177

Kommentar av anonym

Skrivet 28/10

hjälp

anonyms bild

hej, jag är en 12årig tjej. Jag tror jag har öroninflammation, jag kan inte sova på nätterna, det känns som om jag har typ ett skydd för örat så jag hör inte så bra, sen så gör det mycket ont!

om man har öroninflammation, hur lång tid tar det att läka?

tack o hejdå :)

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons