Uppdaterad: 2009-12-14

4 kommentarer

Inte penicillin på öroninflammation

Bild

Öroninflammation, bronkit med hosta och bihåleinflammation anser forskarna nu att vi måste stå ut med.

Fakta om Nezeril

Nezeril ger snabbt avsvällande effekt vid förkylning, vilket minskar täpptheten och därmed underlättas andningen. Effekten kommer inom några minuter.

Varning för: Ska inte användas i mer än tio dagar i följd.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (1 röst)

Fakta om Selexid

Antibiotika som används mot urinvägsinfektion.

Varning för: Prata med doktorn om du har en svårinställd diabetes,...

2.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (24 röster)

Fakta om Trimetoprim

Mot urinvägsinfektion som inte gått upp mot njurarna.

Varning för: Kan minska effekten av p-piller. "Ett 60-tal graviditeter har...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (1 röst)

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Öroninflammation, hosta och bihåleinflammation ska inte behandlas med antibiotika, om de inte blivit riktigt allvarliga. - Resistensen är ett av de största hoten mot människors hälsa, säger socialminister Göran Hägglund till Dina mediciner.

Göran Hägglund och professor Otto Cars var eniga på läkemedelskongressen i veckan. Problemet med antibiotikaresistens blir allt värre, lika allvarlig som klimatfrågan.

 

- Det är dags att dra i nödbromsen, det har det varit länge, säger Strama-ordföranden Otto Cars.

När antibiotikan kom kallades den för mirakelmedicinen. Redan då
fanns det forskare som fasade den dagen preparatet skulle kunna köpas i
butikerna. Idag säljs penicillin i många länder okritiskt för alla tänkbara åkommor vilket Otto Cars, professor och ordförande för Samverkan mot
antibiotikaresistens, Strama, känner en stark oro över.

- Alla vardagsinfektioner ska inte behandlas med antibiotika, bihålinflammation går exempelvis över av sig själv på nio, tio dar. Vi
måste omvärdera antibiotikan som läkemedel och spara till patienter som verkligen behöver, säger han.

Många studier visar att sjukdomsförloppet förkortas med ynka en dag, vid till exempel öroninflammation. En bihåleinflammation kan vara olidlig vet vi alla, men flera studier visar att en penicillinkur
inte alltid är bättre än placebo, det vill säga låtsaspiller.

När bakteriestammar lyckas överleva en antibiotikabehandling har de
blivit resistenta, mot en eller flera typer av antibiotika. Under många
år utvecklades nya antibiotika som gjorde att man ändå kunde behandla de resistenta bakteriestammarna. Nu har man i många länder fått problem med bakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika och
bara inom EU dör cirka 25 000 per år i antibiotikaresistens. En resistent bakterie innebär att vi är tillbaka på 1800-talet, när människor kunde dö av ett sår i fingret.

På läkemedelsmässan talade Otto Cars om Sverige som ett föredöme, men också som ett land som kan ännu bättre.

 

- Folk är vana att det kommer nya läkemedel hela tiden, men än så länge finns inget nytt som står emot resistensen. Att tro något annat
är självbedrägeri, dessutom finns det en biverkningsbörda med antibiotika som vi bortser från, säger han.

Risken för spridning av resistenta bakterier är som störst i miljöer där antibiotikaanvändningen är stor och där det finns många sjuka, som sjukhus och förskolor. Om antibiotika används i onödan ökar risken för
att vissa bakteriestammar ska bli resistenta och därigenom inte kunna behandlas alls i framtiden. Risken för att vissa bakteriestammar ska
bli motståndskraftiga mot antibiotika ökar alltså ju mer antibiotika som används i samhället.

Det är inte svårt att få en läkare
att skriva ut antibiotika, det lägger ännu större ansvar på patienten. Det betyder att man bör avstå från antibiotika för lindrigare besvär som går över av sig själv, eller där
antibiotikan ändå bara har en marginell effekt, som exempelvis vid
hosta och otit, det vill säga öroninflammation.

Enligt Otto Cars borde vi bete oss som med klimatfrågan och se antibiotikan som en ändlig resurs. Spara på det vi har och jobba hårt
på att få fram andra effektiva alternativ.

Socialminister Göran Hägglund tar också upp problemet med oviljan i industrin att göra nya klasser av antibiotika som ett problem, och funderar över vad som skulle kunna öka intresset för det.


Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2009-10-22
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 6/11

avsluta penicillinkur för tidigt

anonyms bild

Hej! Jag äter just nu penicillin mot en väldigt lindrig öroninflammation, läkaren tittade i typ 2 sekunder i mitt öra och sa att det var öroninflammation och gav mig penicillin för det. Jag har nu ätit det i 3 dagar. Bör jag avsluta de två sista dagarna, eller avsluta den nu i och med att den känns onödig från första början?

Kommentar av Lisa von Garrelts

Skrivet 6/11

Ät klart ordinerad kur

Lisa von Garreltss bild

Du bör avsluta påbörjad kur. Även om ditt öra känns bra kan det finnas bakterier kvar. Däremot kan man som patient alltid ifrågasätta när läkaren ordinerar antibiotika. Många sjukdomar, tex öroninflammation kan självläka utmärkt utan medicin.

Kommentar av Hanna Brodda

Skrivet 28/10

Till doktorn med örat

Hanna Broddas bild

Låter jobbigt. Bäst att gå till doktorn, de kan kolla vad du har och hjälpa dig så att du slipper har ont. Ring vårdcentralen där du bor, du hittar den närmaste på 1177

Kommentar av anonym

Skrivet 28/10

hjälp

anonyms bild

hej, jag är en 12årig tjej. Jag tror jag har öroninflammation, jag kan inte sova på nätterna, det känns som om jag har typ ett skydd för örat så jag hör inte så bra, sen så gör det mycket ont!

om man har öroninflammation, hur lång tid tar det att läka?

tack o hejdå :)

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons