Glaukom, eller grön starr som sjukdomen också kallas, kan behandlas om den upptäcks i tid. När synen är borta finns ingen behandling.

Glaukom, eller grön starr som den kallas, är den näst vanligaste orsaken till blindhet. När synen är borta finns inget att göra, men glaukom kan förebyggas, enligt ett pressmeddelande från Synologen. Hittas den i tid kan förloppet stoppas och synen räddas.

– Redan i 40-årsåldern bör man regelbundet göra synundersökningar hos optiker som kan upptäcka sjukdomen, säger Johan Grönvall, optiker och styrelseordförande för Synologen.

Sjukdomen drabbar synnerven och ett första symptom är att trycket i ögat är för högt, vilket ett rutinbesök hos optikern kan visa. Det vanligaste symptomet är ett högt tryck i ögat som upptäcks vid ett besök hos en optiker. Än finns inget botemedel och det är därför viktigt att man låter undersöka sina ögon redan från 40-årsåldern för att kunna förhindra sjukdomen.

LÄS MER: Symtom på glaukom

 – Det vore ett stort steg för ögonhälsan om man lyckas hitta en ny fungerande behandling mot glaukom, vilket vi ska diskutera på den årligt återkommande konferensen. Idag kan man endast behandla sjukdomen genom att sänka ögontrycket. Det sker oftast genom att ge ögondroppar och på så vis bromsas utvecklingen av ögonskadorna, som sjukdomen orsakar. Om ögondroppar inte fungerar kan man genomföra en laserkirurgisk eller kirurgisk behandling, säger Johan Grönvall.

Under våren ska en klinisk studie om en lovande glaukombehandling inledas på S:t Eriks Ögonsjukhus med en förhoppning om att hitta en ny behandlingsmetod mot glaukom. Studien ska visa de långsiktiga resultaten av en så kallad nikotinamidbehandling, vilket är en behandling som tidigare utförts med cell- och djurmodeller som har visat sig bromsa nedbrytande processer i nervceller och har därmed skyddat synnerven. Tidigare forskning har även visat att en kort tids nikotinamid-behandling har kunnat återställa en viss synfunktion hos glaukompatienter.

 Sjukdomen är ärftlig och hittas vanligen i 60-års åldern. I Sverige finns det cirka 100 000 personer med diagnostiserad glaukom, men Synologen räknar med att det finns lika många odiagnostiserade.

Av Hanna Brodda
8 mars, 2022
Annons

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.