tyrnipensas_nettikoko
Havtornsbäret har länge använts som naturläkemedel mot infekterade och torra slemhinnor. Studier som gjorts på senare år har bland annat visat att havtornsolja kan hjälpa mot torra ögon.
Skenfrukten Havtorn lär ha använts inom naturmedicinen för sina positiva hälsoeffekter redan under antiken. Framförallt har den ansetts kunna lindra infekterade och torra slemhinnor i magsäcken och underlivet. 

 

I dag säljs havtornsextrakt som kostillskott för torra ögon, luftvägar och mun, men också för torra eller infekterade underliv eller urinvägar samt för Sjögrens syndrom.

Ett av dessa kosttillskott som säljs i Sverige går under namnet Membrasin.

Havtornsoljan i tillskottet utvinns från bärets frö och kött och är rik på viktiga fettsyror och antioxidanter. Framförallt tillskrivs oljans positiva effekter de höga halterna av fettsyran Omega-7, som främjar funktionen hos slemhinnorna i kroppen. 

En studie på havtornsolja som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition från 2010 har exempelvis kunnat visa att ett intag av havtornsolja under en tremånadersperiod hade positiv effekt på torra ögon. 

I studien deltog 86 finska män och kvinnor mellan 20 och 75 år som delades in i två grupper. Den ena gruppen fick dagligen inta två gram havtornsolja under tre månaders tid, medan den andra gruppen istället fick en placebo-variant i form av kokosnötsolja.  

Forskarna vid Åbo universitet och Stadssjukhuset i Åbo kunde sedan med hjälp av olika tester konstatera att gruppen med kokosnötsoljan inte fått samma positiva effekt som de som fått havtornsolja. 

Resultatet tyder enligt forskarna på att havtornsoljan verkligen har en hälsoeffekt på ögontorrhet. Samtidigt påpekar de att de behövs mer forskning för att säkerställa effekterna och för att undersöka exakt hur ämnena i oljan verkar.

Men även om det fortfarande behövs mer forskning på havtornoljans effekter så verkar det inte skada för den som vill att testa. De enda biverkningar som rapporterats är enligt företaget bakom produkten magsmärtor som beror på överkänslighet mot växtdelar. 

En 68-åriga kvinna från Visby säger enligt företaget så här efter att ha använt Membrasin:

- Led av torrhet i ögon, mun, näsa, luftvägar, tarm. Efter 2 månader är jag helt besvärsfri.

Av Mikaela Åkerman
28 september, 2011