snuvig_Kalle_gorm_Scanpix_160
Öroninflammation, hosta och bihåleinflammation ska inte behandlas med antibiotika, om de inte blivit riktigt allvarliga. - Resistensen är ett av de största hoten mot människors hälsa, säger socialminister Göran Hägglund till Dina mediciner.

Göran Hägglund och professor Otto Cars var eniga på läkemedelskongressen i veckan. Problemet med antibiotikaresistens blir allt värre, lika allvarlig som klimatfrågan.

 

- Det är dags att dra i nödbromsen, det har det varit länge, säger Strama-ordföranden Otto Cars.

När antibiotikan kom kallades den för mirakelmedicinen. Redan då fanns det forskare som fasade den dagen preparatet skulle kunna köpas i butikerna. Idag säljs penicillin i många länder okritiskt för alla tänkbara åkommor vilket Otto Cars, professor och ordförande för Samverkan mot antibiotikaresistens, Strama, känner en stark oro över.

- Alla vardagsinfektioner ska inte behandlas med antibiotika, bihålinflammation går exempelvis över av sig själv på nio, tio dar. Vi måste omvärdera antibiotikan som läkemedel och spara till patienter som verkligen behöver, säger han.

Många studier visar att sjukdomsförloppet förkortas med ynka en dag, vid till exempel öroninflammation. En bihåleinflammation kan vara olidlig vet vi alla, men flera studier visar att en penicillinkur inte alltid är bättre än placebo, det vill säga låtsaspiller.

När bakteriestammar lyckas överleva en antibiotikabehandling har de blivit resistenta, mot en eller flera typer av antibiotika. Under många år utvecklades nya antibiotika som gjorde att man ändå kunde behandla de resistenta bakteriestammarna. Nu har man i många länder fått problem med bakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika och bara inom EU dör cirka 25 000 per år i antibiotikaresistens. En resistent bakterie innebär att vi är tillbaka på 1800-talet, när människor kunde dö av ett sår i fingret.

På läkemedelsmässan talade Otto Cars om Sverige som ett föredöme, men också som ett land som kan ännu bättre.  

- Folk är vana att det kommer nya läkemedel hela tiden, men än så länge finns inget nytt som står emot resistensen. Att tro något annat är självbedrägeri, dessutom finns det en biverkningsbörda med antibiotika som vi bortser från, säger han.

Risken för spridning av resistenta bakterier är som störst i miljöer där antibiotikaanvändningen är stor och där det finns många sjuka, som sjukhus och förskolor. Om antibiotika används i onödan ökar risken för att vissa bakteriestammar ska bli resistenta och därigenom inte kunna behandlas alls i framtiden. Risken för att vissa bakteriestammar ska bli motståndskraftiga mot antibiotika ökar alltså ju mer antibiotika som används i samhället. Det är inte svårt att få en läkare att skriva ut antibiotika, det lägger ännu större ansvar på patienten. Det betyder att man bör avstå från antibiotika för lindrigare besvär som går över av sig själv, eller där antibiotikan ändå bara har en marginell effekt, som exempelvis vid hosta och otit, det vill säga öroninflammation.

Enligt Otto Cars borde vi bete oss som med klimatfrågan och se antibiotikan som en ändlig resurs. Spara på det vi har och jobba hårt på att få fram andra effektiva alternativ. Socialminister Göran Hägglund tar också upp problemet med oviljan i industrin att göra nya klasser av antibiotika som ett problem, och funderar över vad som skulle kunna öka intresset för det.


Av Hanna Brodda
22 oktober, 2009

4 kommentarer

  • Av Lisa von Garrelts 6 november, 2014

    Ät klart ordinerad kur
    Du bör avsluta påbörjad kur. Även om ditt öra känns bra kan det finnas bakterier kvar. Däremot kan man som patient alltid ifrågasätta när läkaren ordinerar antibiotika. Många sjukdomar, tex öroninflammation kan självläka utmärkt utan medicin.

  • Av anonym 6 november, 2014

    avsluta penicillinkur för tidigt
    Hej! Jag äter just nu penicillin mot en väldigt lindrig öroninflammation, läkaren tittade i typ 2 sekunder i mitt öra och sa att det var öroninflammation och gav mig penicillin för det. Jag har nu ätit det i 3 dagar. Bör jag avsluta de två sista dagarna, eller avsluta den nu i och med att den känns onödig från första början?

  • Av Hanna Brodda 28 oktober, 2010

    Till doktorn med örat
    Låter jobbigt. Bäst att gå till doktorn, de kan kolla vad du har och hjälpa dig så att du slipper har ont. Ring vårdcentralen där du bor, du hittar den närmaste på 1177

  • Av anonym 28 oktober, 2010

    hjälp
    hej, jag är en 12årig tjej. Jag tror jag har öroninflammation, jag kan inte sova på nätterna, det känns som om jag har typ ett skydd för örat så jag hör inte så bra, sen så gör det mycket ont!

    om man har öroninflammation, hur lång tid tar det att läka?

    tack o hejdå 🙂

Comments are closed.