Uppdaterad: 2012-12-06

Kommentera

Johannesört kan ge graviditet trots p-piller

Bild

Johannesört kan ta bort effekten av bland annat p-piller.

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fakta om Lithionit / Litium

Litium används mot manisk-depressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som den också kallas. Exakt hur den verkar är inte helt bevisat.

Varning för: Ät inte tillsammans med ibuprofenpreparat, till exempel Ipren....

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (12 röster)

Fakta om Neurokan

Milt stämningshöjande, rogivande och sömngivande.

Varning för: Johannesört kan störa effekten av många läkemedel, till exempel...

3.533335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (15 röster)

Den ser oansenlig ut där den växer på ängen. Men johannesörten kan ställa till det. Förutom dess påverkan på sinnesstämningen, tar den också bort effekten av en lång rad läkemedel. Bland annat p-piller.

Enligt en omfattande studie av forskning på Johannesört kan blomman minska effekten av många läkemedel, rapporterar Läkemedelsverket.

Delvis är det genom en förhöjande effekt på ämnesomsättningen, metaboliserande effekt, som johannesört påverkar. Den har visat sig innehålla ett enzym som helt enkelt hjälper kroppen att bryta ned läkemedlet innan det gett effekt.

Oönskad graviditet är en olycklig bieffekt av johannesörten, men även människor som behandlas medinmmunförsvarssänkande läkemedel efter att ha fått ett nytt organ, har fått problem med johannesörten.

Här är några av de mediciner som helt eller delvis förlorar sin effekt tillsammans med Johannesört-preparat:

Waran
Warfarin
Ciklosporin
P-piller
Anti hiv-mediciner
Indinavir
Amitriptylin
Digoxin

Även hjärtmediciner och antidepressiva mediciner påverkas, eftersom de delvis påverkar samma onråde i hjärnan. Johannesört är hyperforin och tros hämma återupptaget av serotonin.
Att johannesörten är ett verksamt preparat har flera studier visat. Bland annat mot lätt nedstämdhet och sömnsvårigheter. Men exakt hur det verkar är inte klarlagt.

Läkemedelsverket skriver på sin hemsida:
"Det är inte klarlagt vilken substans som är ansvarig för den terapeutiska effekten av johannesörtextrakt. Tre substansgrupper diskuteras, hypericin, flavonoider och hyperforin. Halterna av dessa substansgrupper varierar mellan olika preparat."

Samtidigt varnar de för att lita för mycket på naturpreparat som johannesört. Det kan aldrig ersätta till exempel Litium eller Tricyklis, om det ordinerats av läkare.

Johannesört kan också öka känslighet mot solen för både hud och ögon och ge upprörd mage.

Läkemedelsverket har indelat johannesörtpreparaten i tre klasser. De kraftigaste, till exempel Movina, de måttliga, till exempel Esbericum och de som anses ha mindre eller ingen effekt.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-08-25
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons