Uppdaterad: 2012-12-06

Kommentera

Johannesört kan ge graviditet trots p-piller

Bild

Johannesört kan ta bort effekten av bland annat p-piller.

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Fakta om Lithionit / Litium

Litium används mot manisk-depressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som den också kallas. Exakt hur den verkar är inte helt bevisat.

Varning för: Ät inte tillsammans med ibuprofenpreparat, till exempel Ipren....

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (12 röster)

Fakta om Neurokan

Milt stämningshöjande, rogivande och sömngivande.

Varning för: Johannesört kan störa effekten av många läkemedel, till exempel...

3.642855
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (14 röster)

Den ser oansenlig ut där den växer på ängen. Men johannesörten kan ställa till det. Förutom dess påverkan på sinnesstämningen, tar den också bort effekten av en lång rad läkemedel. Bland annat p-piller.

Enligt en omfattande studie av forskning på Johannesört kan blomman minska effekten av många läkemedel, rapporterar Läkemedelsverket.

Delvis är det genom en förhöjande effekt på ämnesomsättningen, metaboliserande effekt, som johannesört påverkar. Den har visat sig innehålla ett enzym som helt enkelt hjälper kroppen att bryta ned läkemedlet innan det gett effekt.

Oönskad graviditet är en olycklig bieffekt av johannesörten, men även människor som behandlas medinmmunförsvarssänkande läkemedel efter att ha fått ett nytt organ, har fått problem med johannesörten.

Här är några av de mediciner som helt eller delvis förlorar sin effekt tillsammans med Johannesört-preparat:

Waran
Warfarin
Ciklosporin
P-piller
Anti hiv-mediciner
Indinavir
Amitriptylin
Digoxin

Även hjärtmediciner och antidepressiva mediciner påverkas, eftersom de delvis påverkar samma onråde i hjärnan. Johannesört är hyperforin och tros hämma återupptaget av serotonin.
Att johannesörten är ett verksamt preparat har flera studier visat. Bland annat mot lätt nedstämdhet och sömnsvårigheter. Men exakt hur det verkar är inte klarlagt.

Läkemedelsverket skriver på sin hemsida:
"Det är inte klarlagt vilken substans som är ansvarig för den terapeutiska effekten av johannesörtextrakt. Tre substansgrupper diskuteras, hypericin, flavonoider och hyperforin. Halterna av dessa substansgrupper varierar mellan olika preparat."

Samtidigt varnar de för att lita för mycket på naturpreparat som johannesört. Det kan aldrig ersätta till exempel Litium eller Tricyklis, om det ordinerats av läkare.

Johannesört kan också öka känslighet mot solen för både hud och ögon och ge upprörd mage.

Läkemedelsverket har indelat johannesörtpreparaten i tre klasser. De kraftigaste, till exempel Movina, de måttliga, till exempel Esbericum och de som anses ha mindre eller ingen effekt.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-08-25
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons