Uppdaterad: 2009-09-10

Kommentera

Kan jag dricka alkohol, när jag äter pencillin?

Bild

Maryam Rasti Nosrani är farmcevt och jobbar på Apotek i Göteborg. Hon har tidigare jobbat med information för Apoteket AB. - Det går bra att ställa frågor till mig!

Fakta om Trombyl

Tunnar ut blodet för att förhindra blodproppar.

Varning för: Ta inte om du har astma, magsår, skrumplever, svår hjärtsvikt...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (14 röster)

Fakta om Campral

Kan förhindra återfall i alkoholism genom att minska suget efter drogen.

Varning för: Var försiktig med Campral om du är under 18 år eller över 65...

3.115385
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (26 röster)

Fakta om Amimox

Används mot magsår, gonorré, förebyggande mot infektion i hjärtklaffarna och när en luftrörskatarr blir sämre. Fungerar mot flera olika sorters bakterier.

Varning för: Sluta att ta om du får svårt att andas.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (17 röster)

"Jag har fått en infektion i min mag- tarm kanal och ska äta en antibiotika som heter Flagyl. Jag ska på fest på fredag. Kan jag dricka alkohol? Hur är det egentligen med kombination antibiotika och alkohol?" Jesper, 29

Svar: Alkohol påverkar inte effekten av antibiotika. Däremot kan större mängd alkohol och uttröttning sätta ner kroppens immunförsvar och försvåra läkningsprocessen. Om din läkare skrivit Flagyl, bör du undvika alkohol helt och hållet. Annars riskerar du biverkningar i form av kraftig ansiktsrodnad, huvudvärk och illamående.

"Jag har fått diagnos kärlkram och ordinerats av min läkare ett läkemedel som kallas snabbverkande nitroglycerin dvs. Nitromex, jag undrar hur det verkar?"
Tommy, 52

Svar: Snabbverkande nitroglycerin används vid akut smärta och det är viktigt att du alltid har den till hands. Dina tabletter får smälta under tungan. Effekten kommer inom 1-3 minuter.
Försvinner inte smärtan trots att du tagit flera tabletter efter varandra, ska du ringa ambulans. Du kan också använda snabbverkande nitroglycerin inför en situation då du vet att det finns risk för kärlkrampsanfall, till exempel när du ska gå uppför trappor, vid trädgårdsarbete eller före samlag. Var noga med att alltid förvara tabletterna i väl tillsluten originalförpackning. Annars kan nitroglycerinet dunsta och medicinen ger sämre effekt.

"Jag har lindrig hjärtsvikt och behandlas med Digoxin som förstärker mitt hjärta, jag vill köpa kalktabletter receptfritt, för att inte drabbas av osteoporos, tror du att det är ok?"

Svar: Det finns en interaktionsrisk vid samtidigt använding utav digitalisglykosider och kalcium som kan leda till digitalistoxicitet vid hyperkalcemi. Det innebär inte att det i normalfallet är något problem med behandling med kalciumtabletter men du bör kontakta din läkare för dos- sjustering av din Digoxin.

"Jag har Persantin Depot tabletter som blodförtunnande med dosering 1 tablett på morgonen och en tablett på kvällen. Jag har snålat lite och tagit mina gamla Trombyl tabletter på morgonen och Persantinet bara på kvällen, är det någon fara? Trombyl är ju blodförtunnande!"
Hans, 65

Svar: Ja, det är fel att göra som du har gjort, eftersom Persantin depot har ytterligare en annan effekt än Trombyl dvs. vasodilaterande effekt. De kan användas enbart eller i kombination med acetylsalicylsyra.

"Det är första gången som jag har fått mina b-blockerare tabletter Metoprolol, är det något som jag bör tänka på nu när jag tar dem?
Eva, 57

Svar: Du bör svälja dina tabletter hela. Man får då en jämn och långvarig effekt och minskad risk för biverkningar.
Läkemedel har bl.a. trötthet och dåsighet samt yrsel som vanliga biverkningar. Du bör därför bedöma din förmåga att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt vaksamhet. Du får inte avbryta ordinerad behandling utan att fråga din läkare, om regelbunden behandling avbryts plötslig finns risk för att kärlkrampsbesvär utlöses eller försämras på grund av ökad hjärtfrekvens.

mejla gärna din fråga till farmavecten@dinamediciner.se, du får gärna vara anonym, din mejladress kommer inte bli att offentlig.

Artikel skriven av Maryam Rasti-Nosrani, farmacevt 2009-08-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons