Uppdaterad: 2009-09-10

Kommentera

Kan jag dricka alkohol, när jag äter pencillin?

Bild

Maryam Rasti Nosrani är farmcevt och jobbar på Apotek i Göteborg. Hon har tidigare jobbat med information för Apoteket AB. - Det går bra att ställa frågor till mig!

Fakta om Trombyl

Tunnar ut blodet för att förhindra blodproppar.

Varning för: Ta inte om du har astma, magsår, skrumplever, svår hjärtsvikt...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (14 röster)

Fakta om Campral

Kan förhindra återfall i alkoholism genom att minska suget efter drogen.

Varning för: Var försiktig med Campral om du är under 18 år eller över 65...

3.115385
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (26 röster)

Fakta om Amimox

Används mot magsår, gonorré, förebyggande mot infektion i hjärtklaffarna och när en luftrörskatarr blir sämre. Fungerar mot flera olika sorters bakterier.

Varning för: Sluta att ta om du får svårt att andas.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (17 röster)

"Jag har fått en infektion i min mag- tarm kanal och ska äta en antibiotika som heter Flagyl. Jag ska på fest på fredag. Kan jag dricka alkohol? Hur är det egentligen med kombination antibiotika och alkohol?" Jesper, 29

Svar: Alkohol påverkar inte effekten av antibiotika. Däremot kan större mängd alkohol och uttröttning sätta ner kroppens immunförsvar och försvåra läkningsprocessen. Om din läkare skrivit Flagyl, bör du undvika alkohol helt och hållet. Annars riskerar du biverkningar i form av kraftig ansiktsrodnad, huvudvärk och illamående.

"Jag har fått diagnos kärlkram och ordinerats av min läkare ett läkemedel som kallas snabbverkande nitroglycerin dvs. Nitromex, jag undrar hur det verkar?"
Tommy, 52

Svar: Snabbverkande nitroglycerin används vid akut smärta och det är viktigt att du alltid har den till hands. Dina tabletter får smälta under tungan. Effekten kommer inom 1-3 minuter.
Försvinner inte smärtan trots att du tagit flera tabletter efter varandra, ska du ringa ambulans. Du kan också använda snabbverkande nitroglycerin inför en situation då du vet att det finns risk för kärlkrampsanfall, till exempel när du ska gå uppför trappor, vid trädgårdsarbete eller före samlag. Var noga med att alltid förvara tabletterna i väl tillsluten originalförpackning. Annars kan nitroglycerinet dunsta och medicinen ger sämre effekt.

"Jag har lindrig hjärtsvikt och behandlas med Digoxin som förstärker mitt hjärta, jag vill köpa kalktabletter receptfritt, för att inte drabbas av osteoporos, tror du att det är ok?"

Svar: Det finns en interaktionsrisk vid samtidigt använding utav digitalisglykosider och kalcium som kan leda till digitalistoxicitet vid hyperkalcemi. Det innebär inte att det i normalfallet är något problem med behandling med kalciumtabletter men du bör kontakta din läkare för dos- sjustering av din Digoxin.

"Jag har Persantin Depot tabletter som blodförtunnande med dosering 1 tablett på morgonen och en tablett på kvällen. Jag har snålat lite och tagit mina gamla Trombyl tabletter på morgonen och Persantinet bara på kvällen, är det någon fara? Trombyl är ju blodförtunnande!"
Hans, 65

Svar: Ja, det är fel att göra som du har gjort, eftersom Persantin depot har ytterligare en annan effekt än Trombyl dvs. vasodilaterande effekt. De kan användas enbart eller i kombination med acetylsalicylsyra.

"Det är första gången som jag har fått mina b-blockerare tabletter Metoprolol, är det något som jag bör tänka på nu när jag tar dem?
Eva, 57

Svar: Du bör svälja dina tabletter hela. Man får då en jämn och långvarig effekt och minskad risk för biverkningar.
Läkemedel har bl.a. trötthet och dåsighet samt yrsel som vanliga biverkningar. Du bör därför bedöma din förmåga att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt vaksamhet. Du får inte avbryta ordinerad behandling utan att fråga din läkare, om regelbunden behandling avbryts plötslig finns risk för att kärlkrampsbesvär utlöses eller försämras på grund av ökad hjärtfrekvens.

mejla gärna din fråga till farmavecten@dinamediciner.se, du får gärna vara anonym, din mejladress kommer inte bli att offentlig.

Artikel skriven av Maryam Rasti-Nosrani, farmacevt 2009-08-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons