Medicinerna som håller hjärnan ung
När vi blir äldre ökar risken för att drabbas av psykiska sjukdomar,
depression och demens. För samtiliga tillstånd finns det mediciner att sätta in.
Fakta om
När vi blir äldre är det mycket som händer med våra hjärnor. Antalet nervceller minskar och det gäller även de olika signalämnen som styr hjärnans aktivitet. Hela hjärnvolymen kan minska med så mycket som 20 procent. Det finns dock funktioner som blir bättre - eller i alla fall inte sämre. Primärminnet förändras exempelvis inte. Alla förändringar behöver inte heller vara farliga, även om det finns förändringar i hjärnan som kan kopplas till olika psykiska sjukdomar som demens och depressionssjukdomar.
Sociala förändringar, understimulans och rollförluster som kommer med åldrandet är sådant som kan påverka om man utvecklar psykologiska sjukdomar. Negativa händelser som förlust av anhöriga, svåra sjukdomar i bekantskapskretsen kan också ha betydelse.
I dag finns det en uppsjö preparat som används mot vanliga psykologiska sjukdomar hos äldre. Några av dessa är:
Alzheimers sjukdom
- Exibia
- Reminyl
- Aricept
- Exelon
- Cognex
Depression
- Cipramil
- Zoloft
- Efexor
- Remeron
- Mirtazepin
Orostillstånd
- Oxascand
- Risperdal
- Zyprexa Haldol
Sömnbesvär
- Heminevrin
- Imovane
Av Mikaela Åkerman
29 december, 2011
29 december, 2011
3 kommentarer
Comments are closed.
Mirtazapine, möjligt undantag
Mirtazapin/remeron kan iofs vara ett undantag om man bortser från alzheimerspreparat som jag inte studerat. Mirtazapins HT-2a antagonism + indirekt HT1a-agonism och HT-3a antagonism kan leda till förbättrad kognition samt sömn.
ung my ass
Dom listade medicinerna är inte ens klassade som nootropic. Vad är det som hålls ungt genom att sänka dopaminnivåerna, öka risken för diabetes II och riskera Tardive Dyskinesi?
Men hur ska man hålla hjärnan
Men hur ska man hålla hjärnan frisk innan man är sjuk?