Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Medicinerna som skyddar hjärta och kärl

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.588235
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (17 röster)

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Med hjärtkärlsjukdomar menas sjukdomar som drabbar hjärtat, blodkärlen eller båda samtidigt. Några exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtsvikt, blodpropp, åderförkalkning och stroke, även kallat slaganfall.

Ärftliga faktorer spelar roll, men även rökning, förhöjda blodfetter och högt blodtryck påverkar. Ålder, kön, diabetes, övervikt och stress är också några av flera faktorer som ökar risken att drabbas.

Mot förhöjda blodfetter brukar fem olika typer av läkemedel användas, enligt Läkemedelsverket. Dessa är resiner, fibrater, nikotinsyrapreparat, kolesterolupptagshämmare, statiner samt naturläkemedel med omega-3-fettsyror.

Statiner
Brukar användas i första hand mot förhöjda blodfetter. Hindrar att det bildas kolesterol i levern och minskar halten av det så kallade LDL-kolesterolet i blodet. Exempel på läkemedel är:

 • Atorvastatin
 • Fluvastatin
 • Pravastatin
 • Simvastatin
 • Rosuvastatin

Resiner
Ökar nedbrytningen av kolesterol och framförallt LDL-kolesterolet. Ges oftast inte ensamt utan brukar kombineras med statiner. Har visat sig ha positiva effekter på åderförkalkning. Exempel på läkemedel är:

 • Kolestyramin
 • Kolestipol

Fibrater
Har positiva effekter på omsättningen av blodfetter i kroppen. Nivån LDL-kolesterol minskar därför samtidigt som det nyttiga HDL-kolesterolet höjs. Exempel på läkemedel är:

 • Bezafibrat
 • Gemfibrozil
 • Fenofibrat

Nikotinsyrapreparat
Hämmar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, vilket sänker nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider. Samtidigt höjs halten av det nyttiga HDL-kolesterolet. Exempel på läkemedel är:

 • Nikotinsyra
 • Niceritrol

Kolesterolupptagshämmare

Hindrar att kolesterol tas upp från tarmen. Kan användas ensamt eller i kombination med statiner. Ännu vet man dock inte i vilken utsträckning läkemedlen motverkar hjärtkärlsjukdomar.

Exempel på läkemedel är:

 • 
Ezetimib

Fiskoljor
Naturläkemedel som innehåller omega-3-fettsyror. Kan ha en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom, bland annat genom att motverka tillverkningen av triglycerider i levern.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Nisse Broman

Skrivet 21/2

Nikotinsyra mot för höga blodfetter

Nisse Bromans bild

Hej!
Kul att någon håller med om att Nikotinsyra kan sänka dåliga blodfetter.Har själv använt Nikotinsyra
mot för höga Triglyserider, med utmärkt resultat.
Ett annat ämne som fungerar bra är Lecetin, som framställs av Soyabönor.Har själv Diabetes2, och vill hålla koll på blodfetterna.
Kommenterade det i "Fettdoktorn" Annika Dhalkvists
blogg, med blev sågad jäms med anklarna???
Som vanligt "stubbern doctors".
+poäng till Mikaela Åkerman.

Nisse Broman Nisseb.bloggo.nu

Nisse Broman

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.

Annons