Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Medicinerna som skyddar hjärta och kärl

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Med hjärtkärlsjukdomar menas sjukdomar som drabbar hjärtat, blodkärlen eller båda samtidigt. Några exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtsvikt, blodpropp, åderförkalkning och stroke, även kallat slaganfall.

Ärftliga faktorer spelar roll, men även rökning, förhöjda blodfetter och högt blodtryck påverkar. Ålder, kön, diabetes, övervikt och stress är också några av flera faktorer som ökar risken att drabbas.

Mot förhöjda blodfetter brukar fem olika typer av läkemedel användas, enligt Läkemedelsverket. Dessa är resiner, fibrater, nikotinsyrapreparat, kolesterolupptagshämmare, statiner samt naturläkemedel med omega-3-fettsyror.

Statiner
Brukar användas i första hand mot förhöjda blodfetter. Hindrar att det bildas kolesterol i levern och minskar halten av det så kallade LDL-kolesterolet i blodet. Exempel på läkemedel är:

 • Atorvastatin
 • Fluvastatin
 • Pravastatin
 • Simvastatin
 • Rosuvastatin

Resiner
Ökar nedbrytningen av kolesterol och framförallt LDL-kolesterolet. Ges oftast inte ensamt utan brukar kombineras med statiner. Har visat sig ha positiva effekter på åderförkalkning. Exempel på läkemedel är:

 • Kolestyramin
 • Kolestipol

Fibrater
Har positiva effekter på omsättningen av blodfetter i kroppen. Nivån LDL-kolesterol minskar därför samtidigt som det nyttiga HDL-kolesterolet höjs. Exempel på läkemedel är:

 • Bezafibrat
 • Gemfibrozil
 • Fenofibrat

Nikotinsyrapreparat
Hämmar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, vilket sänker nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider. Samtidigt höjs halten av det nyttiga HDL-kolesterolet. Exempel på läkemedel är:

 • Nikotinsyra
 • Niceritrol

Kolesterolupptagshämmare

Hindrar att kolesterol tas upp från tarmen. Kan användas ensamt eller i kombination med statiner. Ännu vet man dock inte i vilken utsträckning läkemedlen motverkar hjärtkärlsjukdomar.

Exempel på läkemedel är:

 • 
Ezetimib

Fiskoljor
Naturläkemedel som innehåller omega-3-fettsyror. Kan ha en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom, bland annat genom att motverka tillverkningen av triglycerider i levern.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Nisse Broman

Skrivet 21/2

Nikotinsyra mot för höga blodfetter

Nisse Bromans bild

Hej!
Kul att någon håller med om att Nikotinsyra kan sänka dåliga blodfetter.Har själv använt Nikotinsyra
mot för höga Triglyserider, med utmärkt resultat.
Ett annat ämne som fungerar bra är Lecetin, som framställs av Soyabönor.Har själv Diabetes2, och vill hålla koll på blodfetterna.
Kommenterade det i "Fettdoktorn" Annika Dhalkvists
blogg, med blev sågad jäms med anklarna???
Som vanligt "stubbern doctors".
+poäng till Mikaela Åkerman.

Nisse Broman Nisseb.bloggo.nu

Nisse Broman

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons