Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Medicinerna som skyddar hjärta och kärl

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Med hjärtkärlsjukdomar menas sjukdomar som drabbar hjärtat, blodkärlen eller båda samtidigt. Några exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtsvikt, blodpropp, åderförkalkning och stroke, även kallat slaganfall.

Ärftliga faktorer spelar roll, men även rökning, förhöjda blodfetter och högt blodtryck påverkar. Ålder, kön, diabetes, övervikt och stress är också några av flera faktorer som ökar risken att drabbas.

Mot förhöjda blodfetter brukar fem olika typer av läkemedel användas, enligt Läkemedelsverket. Dessa är resiner, fibrater, nikotinsyrapreparat, kolesterolupptagshämmare, statiner samt naturläkemedel med omega-3-fettsyror.

Statiner
Brukar användas i första hand mot förhöjda blodfetter. Hindrar att det bildas kolesterol i levern och minskar halten av det så kallade LDL-kolesterolet i blodet. Exempel på läkemedel är:

 • Atorvastatin
 • Fluvastatin
 • Pravastatin
 • Simvastatin
 • Rosuvastatin

Resiner
Ökar nedbrytningen av kolesterol och framförallt LDL-kolesterolet. Ges oftast inte ensamt utan brukar kombineras med statiner. Har visat sig ha positiva effekter på åderförkalkning. Exempel på läkemedel är:

 • Kolestyramin
 • Kolestipol

Fibrater
Har positiva effekter på omsättningen av blodfetter i kroppen. Nivån LDL-kolesterol minskar därför samtidigt som det nyttiga HDL-kolesterolet höjs. Exempel på läkemedel är:

 • Bezafibrat
 • Gemfibrozil
 • Fenofibrat

Nikotinsyrapreparat
Hämmar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, vilket sänker nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider. Samtidigt höjs halten av det nyttiga HDL-kolesterolet. Exempel på läkemedel är:

 • Nikotinsyra
 • Niceritrol

Kolesterolupptagshämmare

Hindrar att kolesterol tas upp från tarmen. Kan användas ensamt eller i kombination med statiner. Ännu vet man dock inte i vilken utsträckning läkemedlen motverkar hjärtkärlsjukdomar.

Exempel på läkemedel är:

 • 
Ezetimib

Fiskoljor
Naturläkemedel som innehåller omega-3-fettsyror. Kan ha en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom, bland annat genom att motverka tillverkningen av triglycerider i levern.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Nisse Broman

Skrivet 21/2

Nikotinsyra mot för höga blodfetter

Nisse Bromans bild

Hej!
Kul att någon håller med om att Nikotinsyra kan sänka dåliga blodfetter.Har själv använt Nikotinsyra
mot för höga Triglyserider, med utmärkt resultat.
Ett annat ämne som fungerar bra är Lecetin, som framställs av Soyabönor.Har själv Diabetes2, och vill hålla koll på blodfetterna.
Kommenterade det i "Fettdoktorn" Annika Dhalkvists
blogg, med blev sågad jäms med anklarna???
Som vanligt "stubbern doctors".
+poäng till Mikaela Åkerman.

Nisse Broman Nisseb.bloggo.nu

Nisse Broman

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons