Uppdaterad: 2011-07-08

6 kommentarer

Ny hjärtinfarktmedicin förlänger livet

Fakta om Plavix

Plavix är ett blodpropplösande medel som ges efter hjärtinfarkt och stroke.

Varning för: Plavix innehåller ricinolja, känt för sina effekter på hård...

2
Ditt betyg: Inget Medel: 2 (4 röster)

Fakta om Trombyl

Tunnar ut blodet för att förhindra blodproppar.

Varning för: Ta inte om du har astma, magsår, skrumplever, svår hjärtsvikt...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (14 röster)

Fakta om Brilique

Brilique är en hjärtmedicin som hindrar blodet från att klumpa ihop sig.

Varning för: Tas inte om du har haft en blödning i hjärnan.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (1 röst)

Nu har svenska myndigheter godkänt Brilique. Ett medel som visat sig förlänga livet för några och minska risken för nya hjärtinfarkter."Det är ovanligt att den här typen av läkemedel visar på ökad överlevnad", säger Tomas Jernberg, överläkare på Hjärtintensiven, Karolinska Sjukhuset.

En stor studie på 18 600 patienter visade att Brilique statistiskt minskar risken för att få en andra hjärtinfarkt med två procent. Det låter kanske inte så mycket, men hjärtläkaren Tomas Jernberg bedömer resultatet som övertygande.

- Det är tveklöst så att det enligt studien minskar risken för att få en till hjärtinfarkt och det minskar även dödligheten, vilket är ovanligt när det kommer till den här typen av läkemedel. Sedan får vi se och följa framöver hur läkemedlet fungerar kliniskt, i verkligheten.

Normalt ordineras efter en hjärtinfarkt, förutom stresshantering och livsstilsforandringar, aven medicinerna Trombyl och Plavix, som är olika sorters blodförtunnande mediciner. Behandlingen med Trombyl, acetylsalicylsyra, är ofta livslång och ska fortsätta att tas för den som får Brilique. Men Plavix, eller klopidogrel som ämnet heter, ska i sådana fall ersättas av Brilique.

Vilka ska ta Brilique?

- I Stockholm kommer vi att börja ge Brilique till de som har haft en stor hjärtinfarkt, fungerar det bra kommer vi att börja behandla de som har haft en mindre, men det är i Stockholms landsting vi gör så. Andra landsting kan göra andra bedömningar, säger Tomas Jernberg.

Nästan alla verksamma läkemedel har biverkningar och för de blodförtunnande är den farligaste biverkningen att blodet blir för tunt. Faktorer som kan öka risken för blödning med blodförtunnande medicin är hög ålder, kvinnligt kön, låg kroppsvikt, högt blodtryck, tidigare blödning, diabetes och nedsatt njurfunktion. Tidigare hjärnblödningar eller behandling med Waran gör också att den nya medicinen är olämplig.

Ska hjärtinfarktspatienterna fråga sin läkare om Brilique?

- Ja, det tycker jag, man kan diskutera det. Det är positivt med pålästa patienter och det är inte alltid man som läkare kommer på allting, inte när det gäller sådana här nyheter i alla fall. Beslutet om Brilique bör dock ligga på specialistnivå.

Tandvård- och läkemedelsförmånsverket har godkänt Brilique för subventionering, även om det är dyrare än de andra läkemedlen bedöms det som kostnadseffektivt.

Läkemedlet är utvecklat av Astrazeneca och de har väntat länge på myndigheternas beslut.

- Akut kranskärlssjukdom är förknippad med hög dödlighet. Vi är glada över att patienter i Sverige nu får möjlighet till ny behandling i och med att Brilique görs tillgängligt i kombination med acetylsalicylsyra, säger Fredrik Wernersson, Sverigechef på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-06-22
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anna-Maj

Skrivet 23/10

Varför inte längre få ta Brilique? (Eller få Fragminsprutor???)

Anna-Maj s bild

Hej!
Brilique verkade så mycket bättre mot stroke och tia på min sambo, MEN det byttes mot Clopidogrel två år efter att han satte in en stent. Han fick förvisso  Brilique just pga att de satte in en stent,  MEN det hade också den positiva "bieffekten" att han fick MYCKET, MYCKET färre tior som han ständigt fick innan och med stora strokar däremellan också då, som ett "brev på posten"...(Han hade Persantin och trombyl före han fick sin stent insatt akut) Han fick dock som sagt var Clopidogrel (+ Trombyl) istället efter att det gått 2 år efter att de satt in stenten. Och då började strokar och alla tior komma tillbaka! Har på 2 år med Clopidogrelen haft minst 4-5 strokar och massor med tior. Minst 1 i månaden och ofta fler. Varför kan man inte ha Brilique "resten av livet"? De på sjukhuset sa att man bara har Brilique 2 år efter en stent-operation. Men kan man inte ha Brilique "bara" pga att man lätt får strokar och tior? Jag är jätterädd och orolig för hur det ska gå och får ingen reaktion från sjukvården när det gäller att byta nuvarande medicinering med Clopidogrel och Trombyl, fastän det ju uppenbarligen inte fungerar precis som Persantin + Trombyl inte heller fungerade före stent-operationen! Jag har även, förutom Brilique, efterfrågat Fragmin-sprutor. Men då säger de att det får man bara när man är inlagd på sjukhus, vilket ju inte kan vara helt sant, tänker jag, eftersom när jag jobbade i hemtjänsten vet dem som hade engångsfragminsprutor hemma OCH som min pappa under sin cancersjukdom hade hemma i paket (med massa engångssprutor som han tog själv!) Blir tokig på att ingen ger min sambo något som funkar trots att han hamnar på sjukhus för jämnan! Varför!? Särskilt som att Brilique i min sambos fall verkade fungera mycket bra! Han har inget hälsoskäl att inte ta Brilique heller om inte diabetes är det? Men den sköter han bra! Vad är det för regler som gäller med Brilique? Och får man inte ha Fragminsprutorhemma längre? VAD GÄLLER EGENTLIGEN???!!!
Tacksam för svar!
Hälsningar från en mycket orolig sambo i Göteborg den 23/10  2015.

Kommentar av Anna-Maj

Skrivet 23/10

Varför inte längre få ta Brilique? (Eller få Fragminsprutor???)

Anna-Maj s bild

Hej!
Brilique verkade så mycket bättre mot stroke och tia på min sambo, MEN det byttes mot Clopidogrel två år efter att han satte in en stent. Han fick förvisso Brilique just pga att de satte in en stent, MEN det hade också den positiva "bieffekten" att han fick MYCKET, MYCKET färre tior som han ständigt fick innan och med stora strokar däremellan också då, som ett "brev på posten"...(Han hade Persantin och trombyl före han fick sin stent insatt akut) Han fick dock som sagt var Clopidogrel (+ Trombyl) istället efter att det gått 2 år efter att de satt in stenten. Och då började strokar och alla tior komma tillbaka! Har på 2 år med Clopidogrelen haft minst 4-5 strokar och massor med tior. Minst 1 i månaden och ofta fler. Varför kan man inte ha Brilique "resten av livet"? De på sjukhuset sa att man bara har Brilique 2 år efter en stent-operation. Men kan man inte ha Brilique "bara" pga att man lätt får strokar och tior? Jag är jätterädd och orolig för hur det ska gå och får ingen reaktion från sjukvården när det gäller att byta nuvarande medicinering med Clopidogrel och Trombyl, fastän det ju uppenbarligen inte fungerar precis som Persantin + Trombyl inte heller fungerade före stent-operationen! Jag har även, förutom Brilique, efterfrågat Fragmin-sprutor. Men då säger de att det får man bara när man är inlagd på sjukhus, vilket ju inte kan vara helt sant, tänker jag, eftersom när jag jobbade i hemtjänsten vet dem som hade engångsfragminsprutor hemma OCH som min pappa under sin cancersjukdom hade hemma i paket (med massa engångssprutor som han tog själv!) Blir tokig på att ingen ger min sambo något som funkar trots att han hamnar på sjukhus för jämnan! Varför!? Särskilt som att Brilique i min sambos fall verkade fungera mycket bra! Han har inget hälsoskäl att inte ta Brilique heller! Vad är det för regler som gäller med Brilique? Och får man inte ha Fragminsprutorhemma längre? VAD GÄLLER EGENTLIGEN???!!!
Tacksam för svar!
Hälsningar från en mycket orolig sambo i Göteborg den 23/10 2015.

Kommentar av Ole

Skrivet 30/6

Jag har en väldig positiv upplevelse av Brilique (tror jag)

Oles bild

Efter hjärtkärl operation i augusti 2014 har jag tagit Brilique i 9 månader. Jag hade också/har plack i kärl ned till höger ben (blodtryck 60). I 3.5 år har jag knappt kunnat gå p.g.a. ständig muskelinflammation (Trochanterit)och sedan 8 mån muskelbristning i lår. NU sedan 2-3 veckor verkar flödet i benet vara bättre (just dessa väldiga smärtor har upphört), kvar finns träningsvärke eftersom jag knappt använt benen på 3,5 år. Är detta Brilique som har skapat en liten kanal i kärlet?
det är i så fall himmelskt (placktätt ca 7cm) Jag har inte mätt tryck eller kontaktat Kärlkirurgen (vill inte förlora min köplats), jag avvaktar för att se om det är bestående positiv verkan, vilket jag hoppas och vill tro. Just nu verkar Brilique som ett undermedel för mig.
Är det några andra som har fått samma uppleverlser?

Hälsning

Ole

Kommentar av Heidi

Skrivet 29/6

green coffie

Heidis bild

kan jag kombinera green coffee och brilique. Finns det en risk här?

Kommentar av Kati

Skrivet 3/1

Kolesterolhysterin

Katis bild

Min man blev undersökt pga misstänkt TIA men ingenting kunde påvisas. Kolesterolvärdena var normala och även de andra blodvärdena. Blodtrycket var också ok. Ändå kom han hem med recept på Clopidogrel(blodförtunnande) och Simidon (blodfettssänkande). Simidon har han inte tagit men däremot blodförtunnande. Nu är min undran om det är någon skillnad på Clopidogrel och Trombyl, annat än att Clopidogrel kanske är dyrare. Vilket val är det bästa?

Kommentar av Skeptiker

Skrivet 30/6

Nya läkemedel inte automatiskt bättre

Skeptikers bild

Nya läkemedel är inte automatiskt bättre än gamla - men alltid dyrare eftersom läkemedelsbolaget förhandlar fram patent.

Nya läkemedel är också osäkrare eftersom man inte känner till alla biverkningar som kan dyka upp när "verkliga" patienter börjar att använda det och under längre tid.

Det finns många exempel på läkemedel som höjts till skyarna och som sedan visat sig vara verkningslösa men skadliga.

Östrogen

Kommer ni ihåg hur det var med östrogenet som skulle vara så nyttigt för kvinnor i övergångsåldern?

Skulle bl.a. vara bra för att förhindra:
Benskörhet
Demens
Hjärt-och kärlsjukdom

När det hade gått några år började rapporterna komma.
Inget av ovanstående stämde och dessutom riskerade man bröstcancer m.m.

Vioxx

En medicin för värk. Skulle vara mycket bättre än andra sådana. Inte ge magblödningar t.ex. Det visade sig efter några år att Vioxx i stället kunde ge hjärtproblem.
Läkemedelsbolaget gick till slut ut och drog in produkten (2004).

Med tanke på ovanstående vill jag uppmana alla att läsa på och nu menar jag inte enbart i Fass och bipacksedlar (som är när näst intill oläsbara) samt rapportera misstänkta biverkningar. Kan även göras direkt på Läkemedelsverkets hemsida.

Slutligen några tips på sommarläsning:
The Statin Damage Crisis, Hur Kolesterolmyten hålls vid liv, Selling Sickness, Black Hat White Coat, Piller & Profiter, Overtreated, Malignant Medical Myths och Our Daily Meds.

Desto mer påläst man är desto lättare är det att vara en delaktig patient. Ibland kan det faktiskt handla om att avstå från behandling.

Men likaväl som man skall veta varför man påbörjar en behandling skall man veta varför man skall avsluta och dessutom hur det skall gå till på ett skonsamt sätt.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons