Nu har svenska myndigheter godkänt Brilique. Ett medel som visat sig förlänga livet för några och minska risken för nya hjärtinfarkter.
"Det är ovanligt att den här typen av läkemedel visar på ökad överlevnad", säger Tomas Jernberg, överläkare på Hjärtintensiven, Karolinska Sjukhuset.

En stor studie på 18 600 patienter visade att Brilique statistiskt minskar risken för att få en andra hjärtinfarkt med två procent. Det låter kanske inte så mycket, men hjärtläkaren Tomas Jernberg bedömer resultatet som övertygande.

- Det är tveklöst så att det enligt studien minskar risken för att få en till hjärtinfarkt och det minskar även dödligheten, vilket är ovanligt när det kommer till den här typen av läkemedel. Sedan får vi se och följa framöver hur läkemedlet fungerar kliniskt, i verkligheten.

Normalt ordineras efter en hjärtinfarkt, förutom stresshantering och livsstilsforandringar, aven medicinerna Trombyl och Plavix, som är olika sorters blodförtunnande mediciner. Behandlingen med Trombyl, acetylsalicylsyra, är ofta livslång och ska fortsätta att tas för den som får Brilique. Men Plavix, eller klopidogrel som ämnet heter, ska i sådana fall ersättas av Brilique.

Vilka ska ta Brilique?

- I Stockholm kommer vi att börja ge Brilique till de som har haft en stor hjärtinfarkt, fungerar det bra kommer vi att börja behandla de som har haft en mindre, men det är i Stockholms landsting vi gör så. Andra landsting kan göra andra bedömningar, säger Tomas Jernberg.

Nästan alla verksamma läkemedel har biverkningar och för de blodförtunnande är den farligaste biverkningen att blodet blir för tunt. Faktorer som kan öka risken för blödning med blodförtunnande medicin är hög ålder, kvinnligt kön, låg kroppsvikt, högt blodtryck, tidigare blödning, diabetes och nedsatt njurfunktion. Tidigare hjärnblödningar eller behandling med Waran gör också att den nya medicinen är olämplig.

Ska hjärtinfarktspatienterna fråga sin läkare om Brilique?

- Ja, det tycker jag, man kan diskutera det. Det är positivt med pålästa patienter och det är inte alltid man som läkare kommer på allting, inte när det gäller sådana här nyheter i alla fall. Beslutet om Brilique bör dock ligga på specialistnivå.

Tandvård- och läkemedelsförmånsverket har godkänt Brilique för subventionering, även om det är dyrare än de andra läkemedlen bedöms det som kostnadseffektivt.

Läkemedlet är utvecklat av Astrazeneca och de har väntat länge på myndigheternas beslut.

- Akut kranskärlssjukdom är förknippad med hög dödlighet. Vi är glada över att patienter i Sverige nu får möjlighet till ny behandling i och med att Brilique görs tillgängligt i kombination med acetylsalicylsyra, säger Fredrik Wernersson, Sverigechef på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Av Hanna Brodda
22 juni, 2011

6 kommentarer

  • Av Anna-Maj 23 oktober, 2015

    Varför inte längre få ta Brilique? (Eller få Fragminsprutor???)
    Hej!
    Brilique verkade så mycket bättre mot stroke och tia på min sambo, MEN det byttes mot Clopidogrel två år efter att han satte in en stent. Han fick förvisso  Brilique just pga att de satte in en stent,  MEN det hade också den positiva ”bieffekten” att han fick MYCKET, MYCKET färre tior som han ständigt fick innan och med stora strokar däremellan också då, som ett ”brev på posten”…(Han hade Persantin och trombyl före han fick sin stent insatt akut) Han fick dock som sagt var Clopidogrel (+ Trombyl) istället efter att det gått 2 år efter att de satt in stenten. Och då började strokar och alla tior komma tillbaka! Har på 2 år med Clopidogrelen haft minst 4-5 strokar och massor med tior. Minst 1 i månaden och ofta fler. Varför kan man inte ha Brilique ”resten av livet”? De på sjukhuset sa att man bara har Brilique 2 år efter en stent-operation. Men kan man inte ha Brilique ”bara” pga att man lätt får strokar och tior? Jag är jätterädd och orolig för hur det ska gå och får ingen reaktion från sjukvården när det gäller att byta nuvarande medicinering med Clopidogrel och Trombyl, fastän det ju uppenbarligen inte fungerar precis som Persantin + Trombyl inte heller fungerade före stent-operationen! Jag har även, förutom Brilique, efterfrågat Fragmin-sprutor. Men då säger de att det får man bara när man är inlagd på sjukhus, vilket ju inte kan vara helt sant, tänker jag, eftersom när jag jobbade i hemtjänsten vet dem som hade engångsfragminsprutor hemma OCH som min pappa under sin cancersjukdom hade hemma i paket (med massa engångssprutor som han tog själv!) Blir tokig på att ingen ger min sambo något som funkar trots att han hamnar på sjukhus för jämnan! Varför!? Särskilt som att Brilique i min sambos fall verkade fungera mycket bra! Han har inget hälsoskäl att inte ta Brilique heller om inte diabetes är det? Men den sköter han bra! Vad är det för regler som gäller med Brilique? Och får man inte ha Fragminsprutorhemma längre? VAD GÄLLER EGENTLIGEN???!!!
    Tacksam för svar!
    Hälsningar från en mycket orolig sambo i Göteborg den 23/10  2015.

  • Av Anna-Maj 23 oktober, 2015

    Varför inte längre få ta Brilique? (Eller få Fragminsprutor???)
    Hej!
    Brilique verkade så mycket bättre mot stroke och tia på min sambo, MEN det byttes mot Clopidogrel två år efter att han satte in en stent. Han fick förvisso Brilique just pga att de satte in en stent, MEN det hade också den positiva ”bieffekten” att han fick MYCKET, MYCKET färre tior som han ständigt fick innan och med stora strokar däremellan också då, som ett ”brev på posten”…(Han hade Persantin och trombyl före han fick sin stent insatt akut) Han fick dock som sagt var Clopidogrel (+ Trombyl) istället efter att det gått 2 år efter att de satt in stenten. Och då började strokar och alla tior komma tillbaka! Har på 2 år med Clopidogrelen haft minst 4-5 strokar och massor med tior. Minst 1 i månaden och ofta fler. Varför kan man inte ha Brilique ”resten av livet”? De på sjukhuset sa att man bara har Brilique 2 år efter en stent-operation. Men kan man inte ha Brilique ”bara” pga att man lätt får strokar och tior? Jag är jätterädd och orolig för hur det ska gå och får ingen reaktion från sjukvården när det gäller att byta nuvarande medicinering med Clopidogrel och Trombyl, fastän det ju uppenbarligen inte fungerar precis som Persantin + Trombyl inte heller fungerade före stent-operationen! Jag har även, förutom Brilique, efterfrågat Fragmin-sprutor. Men då säger de att det får man bara när man är inlagd på sjukhus, vilket ju inte kan vara helt sant, tänker jag, eftersom när jag jobbade i hemtjänsten vet dem som hade engångsfragminsprutor hemma OCH som min pappa under sin cancersjukdom hade hemma i paket (med massa engångssprutor som han tog själv!) Blir tokig på att ingen ger min sambo något som funkar trots att han hamnar på sjukhus för jämnan! Varför!? Särskilt som att Brilique i min sambos fall verkade fungera mycket bra! Han har inget hälsoskäl att inte ta Brilique heller! Vad är det för regler som gäller med Brilique? Och får man inte ha Fragminsprutorhemma längre? VAD GÄLLER EGENTLIGEN???!!!
    Tacksam för svar!
    Hälsningar från en mycket orolig sambo i Göteborg den 23/10 2015.

  • Av Ole 30 juni, 2015

    Jag har en väldig positiv upplevelse av Brilique (tror jag)
    Efter hjärtkärl operation i augusti 2014 har jag tagit Brilique i 9 månader. Jag hade också/har plack i kärl ned till höger ben (blodtryck 60). I 3.5 år har jag knappt kunnat gå p.g.a. ständig muskelinflammation (Trochanterit)och sedan 8 mån muskelbristning i lår. NU sedan 2-3 veckor verkar flödet i benet vara bättre (just dessa väldiga smärtor har upphört), kvar finns träningsvärke eftersom jag knappt använt benen på 3,5 år. Är detta Brilique som har skapat en liten kanal i kärlet?
    det är i så fall himmelskt (placktätt ca 7cm) Jag har inte mätt tryck eller kontaktat Kärlkirurgen (vill inte förlora min köplats), jag avvaktar för att se om det är bestående positiv verkan, vilket jag hoppas och vill tro. Just nu verkar Brilique som ett undermedel för mig.
    Är det några andra som har fått samma uppleverlser?

    Hälsning

    Ole

  • Av Heidi 29 juni, 2015

    green coffie
    kan jag kombinera green coffee och brilique. Finns det en risk här?

  • Av Kati 3 januari, 2014

    Kolesterolhysterin
    Min man blev undersökt pga misstänkt TIA men ingenting kunde påvisas. Kolesterolvärdena var normala och även de andra blodvärdena. Blodtrycket var också ok. Ändå kom han hem med recept på Clopidogrel(blodförtunnande) och Simidon (blodfettssänkande). Simidon har han inte tagit men däremot blodförtunnande. Nu är min undran om det är någon skillnad på Clopidogrel och Trombyl, annat än att Clopidogrel kanske är dyrare. Vilket val är det bästa?

  • Av Skeptiker 30 juni, 2011

    Nya läkemedel inte automatiskt bättre
    Nya läkemedel är inte automatiskt bättre än gamla – men alltid dyrare eftersom läkemedelsbolaget förhandlar fram patent.

    Nya läkemedel är också osäkrare eftersom man inte känner till alla biverkningar som kan dyka upp när ”verkliga” patienter börjar att använda det och under längre tid.

    Det finns många exempel på läkemedel som höjts till skyarna och som sedan visat sig vara verkningslösa men skadliga.

    Östrogen

    Kommer ni ihåg hur det var med östrogenet som skulle vara så nyttigt för kvinnor i övergångsåldern?

    Skulle bl.a. vara bra för att förhindra:
    Benskörhet
    Demens
    Hjärt-och kärlsjukdom

    När det hade gått några år började rapporterna komma.
    Inget av ovanstående stämde och dessutom riskerade man bröstcancer m.m.

    Vioxx

    En medicin för värk. Skulle vara mycket bättre än andra sådana. Inte ge magblödningar t.ex. Det visade sig efter några år att Vioxx i stället kunde ge hjärtproblem.
    Läkemedelsbolaget gick till slut ut och drog in produkten (2004).

    Med tanke på ovanstående vill jag uppmana alla att läsa på och nu menar jag inte enbart i Fass och bipacksedlar (som är när näst intill oläsbara) samt rapportera misstänkta biverkningar. Kan även göras direkt på Läkemedelsverkets hemsida.

    Slutligen några tips på sommarläsning:
    The Statin Damage Crisis, Hur Kolesterolmyten hålls vid liv, Selling Sickness, Black Hat White Coat, Piller & Profiter, Overtreated, Malignant Medical Myths och Our Daily Meds.

    Desto mer påläst man är desto lättare är det att vara en delaktig patient. Ibland kan det faktiskt handla om att avstå från behandling.

    Men likaväl som man skall veta varför man påbörjar en behandling skall man veta varför man skall avsluta och dessutom hur det skall gå till på ett skonsamt sätt.

Comments are closed.