Uppdaterad: 2010-08-02

1 kommentar

Operationer som Daniel Westlings lyckas oftare

Bild

Orkar mycket. I juli 2009 tog Daniel Westling emot statsbesök tillsammans med kronprinsessan Victoria på landstället på Öland, bara knappt två månader efter operationen. Foto: Paul Madej/Scanpix

Fakta om Prograf

Prograf trycker ned det egna immunförsvaret, när kroppen fått ta emot ett nytt organ.

Varning för: * Ta inte Johannesört och drick inte grapefruktjuice när du tar...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (2 röster)

Fakta om Cellcept

Hindrar kroppen från att stöta bort transplanterad njure, hjärta eller lever.

Varning för: Akta dig för solen. ...

2.2
Ditt betyg: Inget Medel: 2.2 (5 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

För tjugo år sedan stöttes mer än hälften av alla njurar bort som hade transplanterats in i en ny kropp. Idag är det mindre än var tionde operation som misslyckas, visar ny studie från Karolinska Institutet.

Den enskilt största orsaken till den positiva utvecklingen är nya och mer avancerade läkemedel.

- Tidigare gick det att se direkt om någon gick på kortison eller immunosuppressiva medel, men idag märks ingenting, berättar Gunnar Tydén, professor i njurtransplantationer vid Huddinge Sjukhus, patienterna får nästan inga biverkningar.

I Sverige lever omkring 10 000 människor med en ny njure. Läkemedlen sätts in direkt efter operationen, det vanligaste är en cocktail av tre olika. Två immunförsvarshämmande, med var sin egen specialitet och verkningsområde och ett kortisonpreparat:


* Prograf
* Cellcept
* Prednisolon

Det är dyrbara läkemedel. En behandling av Prograf kostar i genomsnitt 50000 kronor per år och behandlingen är livslång.

- Det är klart att det blir ett incitament för bolagen, men det är ju bra för oss, eftersom då kommer det nya och bättre hela tiden, tillägger Gunnar Tydén.

En transplanterad njure som inte stöts bort av kroppen är förstås enormt mycket värd, inte bara i pengar.

Själv har Tydén varit med och utvecklat en metod som ytterligare ökar chanserna att överleva. En sorts separator som gör att en ny njure kan komma från en person med en annan blodgrupp, som "tvättas" innan den sätts in.

Är en njure från en familjemedlem bättre, även om det är en annan blodgrupp?
- Ja, betydligt bättre och nu spelar blodgruppen ingen roll. Det här används nu över hela Europa.

Prinsessan Victorias gemål Daniel Westling behövde inte använda den metoden när han fick sin pappas ena njure, vid operationen i maj i år.
- Nej, det behövdes inte, säger Tydén.

Studien som gjorts på Karolinska institutet, som publiceras i tidningen Transplantat International, visar att risken att förlora funktionen en transplanterad njure är idag mindre än häften av vad den var i början av 1990-talet. Fem år efter en njurtransplantation fungerar numera mer än 90 procent av njurarna. Allra bäst går det för patienter som fått en njure från en levande givare, helst familjemedlem.
Men hur metoderna fungerar på riktigt lång sikt, vet man inte.
- Vi ser att prognoserna och patienterna mår betydligt bättre i dag, deras övriga organ, så som hjärta- kärl, tar inte heller skada som tidigare, så vi tror mycket på den här utvecklingen, säger Gunnar Tyden till Dina mediciner.
Källa: Bland annat Svenska organtransplantationsregistret och Karolinska Institutet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-03
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Impad

Skrivet 2/7

Otroligt att han kan prestera

Impads bild

Otroligt att han kan prestera som han gjorde häromdagen med alla tunga mediciner han måste peta i sig och allt. Jag följde hela brölloppet på teven och allt var imponerande. Jag har en nära anhörig med samma operation som han gjort och jag vet att det inte är någon man gör i förbifarten det påverkar hela ens liv.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons