Uppdaterad: 2012-04-05

Kommentera

Psykiatrikern Jill Taube: "Promenad lika bra som medicin"

Bild

Du påverkar din hjärna genom rörelse. Det är psykiatrikern Jill Taubes budskap i boken Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande. Foto: Casia Bromberg, Brombergs förlag

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.142855
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (21 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.27778
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (36 röster)

Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, menar hon, men för långvarig effekt är motion bättre. "Aktivitet på recept ska bli lika vanligt", säger Jill Taube.

Studier visar att motion är bra för den psykisk hälsan. Att röra på sig några gånger i veckan kan både lindra ångest och förebygga depression. 

- Kroppen pratar med själen när vi motionerar även om det inte är helt lätt att reda ut hur, säger Jill Taube, psykiatriker i Stockholms Läns Landsting.

Kamp mot ångest

Inom psykiatrin i Stockholm är Jill Taube känd som en eldsjäl när det gäller att sprida FaR, fysisk aktivitet på recept. I hennes bok " Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande" pläderar hon för motion som en viktig metod i kampen mot depression och ångest.

- Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone när det gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar dessutom enligt viss forskning hålla i sig längre än den man får av medicinerna.

Hunden som rehab

Det finns även studier som visar att fysisk aktivitet tycks kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin. Regelbunden motion kan dessutom lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och, bäst av allt, Jill Taube vet av egen erfarenhet att motion kan göra skillnad. Hon drabbades själv av en lättare depression under en tuff period i livet och kände sig trött och håglös.

Vändpunkten kom när hon började gå långa skogspromenader med hunden, vår fyrbenta vän som hennes norske kollega Egil Martinssen döpt om till träningsapparat i päls.

- Allt eftersom kroppen stärktes var det tydligt att jag också stärktes mentalt. I dag dansar jag två till tre kvällar i veckan, det är fantastiskt roligt, kan jag uppmuntra fler att börja med det så är jag nöjd.

 

Landets psykiatriker utbildas

Människor som lider av psykisk ohälsa hamnar lätt i en ond cirkel av stillasittande och osunda levnadsvanor. Jill Taube ingår numera i en grupp som ska utbilda landets psykiatriker om vikten av att arbeta med att förebygga psykisk ohälsa genom att bland annat öka dosen av fysisk aktivitet. Att ständigt fylla på med motion stärker även självförtroendet och

- En långvarig depression är ett stresstillstånd för kroppen, stressystemet är ofta påslaget heltiden. Men när man tränar så sjunker stressnivån.

Hon hoppas att fler ska börja röra på kroppen för själens skull och att det snart ska anses själklart att även komma från husläkaren med ett recept på fysisk aktivitet.

- Motionera är något alla kan göra här och nu. Blodet pulserar snabbare genom kroppen, hjärnan får stimulans och man mår bra av att känna att man tar eget ansvar för sin hälsa.

Artikel skriven av Anna-Britta Ståhl 2012-03-13
Anna-Britta Ståhls bild

Kategorier:

Psykiatri depression ångest

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons