Uppdaterad: 2012-04-05

Kommentera

Psykiatrikern Jill Taube: "Promenad lika bra som medicin"

Bild

Du påverkar din hjärna genom rörelse. Det är psykiatrikern Jill Taubes budskap i boken Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande. Foto: Casia Bromberg, Brombergs förlag

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.173915
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (23 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.216215
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (37 röster)

Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, menar hon, men för långvarig effekt är motion bättre. "Aktivitet på recept ska bli lika vanligt", säger Jill Taube.

Studier visar att motion är bra för den psykisk hälsan. Att röra på sig några gånger i veckan kan både lindra ångest och förebygga depression. 

- Kroppen pratar med själen när vi motionerar även om det inte är helt lätt att reda ut hur, säger Jill Taube, psykiatriker i Stockholms Läns Landsting.

Kamp mot ångest

Inom psykiatrin i Stockholm är Jill Taube känd som en eldsjäl när det gäller att sprida FaR, fysisk aktivitet på recept. I hennes bok " Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande" pläderar hon för motion som en viktig metod i kampen mot depression och ångest.

- Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone när det gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar dessutom enligt viss forskning hålla i sig längre än den man får av medicinerna.

Hunden som rehab

Det finns även studier som visar att fysisk aktivitet tycks kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin. Regelbunden motion kan dessutom lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och, bäst av allt, Jill Taube vet av egen erfarenhet att motion kan göra skillnad. Hon drabbades själv av en lättare depression under en tuff period i livet och kände sig trött och håglös.

Vändpunkten kom när hon började gå långa skogspromenader med hunden, vår fyrbenta vän som hennes norske kollega Egil Martinssen döpt om till träningsapparat i päls.

- Allt eftersom kroppen stärktes var det tydligt att jag också stärktes mentalt. I dag dansar jag två till tre kvällar i veckan, det är fantastiskt roligt, kan jag uppmuntra fler att börja med det så är jag nöjd.

 

Landets psykiatriker utbildas

Människor som lider av psykisk ohälsa hamnar lätt i en ond cirkel av stillasittande och osunda levnadsvanor. Jill Taube ingår numera i en grupp som ska utbilda landets psykiatriker om vikten av att arbeta med att förebygga psykisk ohälsa genom att bland annat öka dosen av fysisk aktivitet. Att ständigt fylla på med motion stärker även självförtroendet och

- En långvarig depression är ett stresstillstånd för kroppen, stressystemet är ofta påslaget heltiden. Men när man tränar så sjunker stressnivån.

Hon hoppas att fler ska börja röra på kroppen för själens skull och att det snart ska anses själklart att även komma från husläkaren med ett recept på fysisk aktivitet.

- Motionera är något alla kan göra här och nu. Blodet pulserar snabbare genom kroppen, hjärnan får stimulans och man mår bra av att känna att man tar eget ansvar för sin hälsa.

Artikel skriven av Anna-Britta Ståhl 2012-03-13
Anna-Britta Ståhls bild

Kategorier:

Psykiatri depression ångest

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons