Uppdaterad: 2012-04-05

Kommentera

Psykiatrikern Jill Taube: "Promenad lika bra som medicin"

Bild

Du påverkar din hjärna genom rörelse. Det är psykiatrikern Jill Taubes budskap i boken Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande. Foto: Casia Bromberg, Brombergs förlag

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (24 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, menar hon, men för långvarig effekt är motion bättre. "Aktivitet på recept ska bli lika vanligt", säger Jill Taube.

Studier visar att motion är bra för den psykisk hälsan. Att röra på sig några gånger i veckan kan både lindra ångest och förebygga depression. 

- Kroppen pratar med själen när vi motionerar även om det inte är helt lätt att reda ut hur, säger Jill Taube, psykiatriker i Stockholms Läns Landsting.

Kamp mot ångest

Inom psykiatrin i Stockholm är Jill Taube känd som en eldsjäl när det gäller att sprida FaR, fysisk aktivitet på recept. I hennes bok " Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande" pläderar hon för motion som en viktig metod i kampen mot depression och ångest.

- Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone när det gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar dessutom enligt viss forskning hålla i sig längre än den man får av medicinerna.

Hunden som rehab

Det finns även studier som visar att fysisk aktivitet tycks kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin. Regelbunden motion kan dessutom lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och, bäst av allt, Jill Taube vet av egen erfarenhet att motion kan göra skillnad. Hon drabbades själv av en lättare depression under en tuff period i livet och kände sig trött och håglös.

Vändpunkten kom när hon började gå långa skogspromenader med hunden, vår fyrbenta vän som hennes norske kollega Egil Martinssen döpt om till träningsapparat i päls.

- Allt eftersom kroppen stärktes var det tydligt att jag också stärktes mentalt. I dag dansar jag två till tre kvällar i veckan, det är fantastiskt roligt, kan jag uppmuntra fler att börja med det så är jag nöjd.

 

Landets psykiatriker utbildas

Människor som lider av psykisk ohälsa hamnar lätt i en ond cirkel av stillasittande och osunda levnadsvanor. Jill Taube ingår numera i en grupp som ska utbilda landets psykiatriker om vikten av att arbeta med att förebygga psykisk ohälsa genom att bland annat öka dosen av fysisk aktivitet. Att ständigt fylla på med motion stärker även självförtroendet och

- En långvarig depression är ett stresstillstånd för kroppen, stressystemet är ofta påslaget heltiden. Men när man tränar så sjunker stressnivån.

Hon hoppas att fler ska börja röra på kroppen för själens skull och att det snart ska anses själklart att även komma från husläkaren med ett recept på fysisk aktivitet.

- Motionera är något alla kan göra här och nu. Blodet pulserar snabbare genom kroppen, hjärnan får stimulans och man mår bra av att känna att man tar eget ansvar för sin hälsa.

Artikel skriven av Anna-Britta Ståhl 2012-03-13
Anna-Britta Ståhls bild

Kategorier:

Psykiatri depression ångest

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons