Uppdaterad: 2012-08-09

3 kommentarer

Symptom på PMDS / PMDD

Fakta om Premalex

Antidepressiv medicin som ges mot humörsvängningar och nedstämdhet tiden före mens.

Varning för: Använd inte under graviditet, men då har du ju heller ingen mens...

3.30769
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (13 röster)

Premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, är en form av svår PMS där livet kommer i gungning dagarna eller veckorna mellan ägglossning och mens. Humörsvängningar, irritabilitet och nedstämdhet är vanligt för den här gruppen av kvinnor.

Besvär under perioden före mens är det många kvinnor som har. Beroende på vilken undersökning man tittar på och hur den är gjord blir förekomsten av PMS olika, men cirka 18 procent av kvinnorna känner av besvär. Hela 95 procent av kvinnorna uppger att de känner när de ska ha mens.

Men premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, är något annat. Kriterierna för det är att vardagen ska påverkas, jobbet och/eller familjen. Direkt vid menstruationens början och efteråt ska besvären försvinna. Gör de inte det kan det vara något annat som inte står rätt till, till exempel en depression eller underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos.

Minst ett av dessa fem symptom ska du känna för att ha PMDS:

 • Nedstämdhet.
 • Irritabilitet.
 • Humörsvängningar.
 • Ångest.
 • Minskat intresse för dagliga aktiviteter.

Ytterligare fyra symptom av ovan eller nedanstående ska ingå för att karakterisera tillståndet som PMDS:

 • Koncentrationssvårgiheter.
 • Trötthet och minskad energi.
 • Aptitförändringar och ökat sötsug.
 • Sömnstörning.
 • Känsla av kontrollförlust.
 • Bröstspänning och svullnad i kroppen.

Misstänker du att dina problem kan vara PMDS ska du ta upp det med en läkare på vårdcentralen eller gynekolog.

Enda behandlingen som kan erbjudas i dag är Premalex, men många kvinnor märker också skillnad vid behandling med p-piller.

Källa: Internetmedicin om PMDS

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-09
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 2/7

binjurarna

anonyms bild

Kolla binjureutmattning. Ger bla besvär som adhd.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Binjurarna?

anonyms bild

Har du pmdd borde du kolla om du stämmer in på binjureutmattning. Jag började med adrekomp o ashwaghanda och efter 6 månader var min pmdd borta. Sedan var jag tvungen att sluta m det pga ett blodprov som skulle tas och inom en vecka var alla symptom tillbaka igen. Depressionen, den outhärdliga ångesten och tröttheten är obeskrivlig. Har nu tagit adrekimpen o annat för binjurarna i snart ett år men ingen skillnad. Det tar tid att få bukt med men kolla symptomen o se om du stämmer in.

Kommentar av Tin

Skrivet 21/8

blanda mediciner?

Tins bild

Nu känner jag att jag inte riktigt orkar längre.Jag har i många år mått psykiskt dåligt. För 2 år sedan fick jag diagnosen ADHD (inte många som blev förvånade) men till det jag vill komma till: Efter att ha testat en hel del antidepp. så tar jag nu Voxra 150 mg som jag tycker funkar ok..sen tar jag Concerta 36 mg på morgonen och 18 mg på eftermiddagen. Jag har extrema pms besvär..har t.o.m fått diagnosen pmds av min barnmorska.Jag har fått Premalex utskrivet men har bara hunnit testa den under en period.På apoteket sa dom att man inte ska ta Voxra,Concerta och premalex samtidigt.Stämmer detta? Jag vet inte vad jag ska ta mig till!! har försökt att kolla på nätet men hittar inte mycket om det! Jag måste få hjälp med mina pms besvär!! hur gör jag? Tacksam för svar//Tin

//Tin

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons