Uppdaterad: 2012-08-09

3 kommentarer

Symptom på PMDS / PMDD

Fakta om Premalex

Antidepressiv medicin som ges mot humörsvängningar och nedstämdhet tiden före mens.

Varning för: Använd inte under graviditet, men då har du ju heller ingen mens...

3.416665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (12 röster)

Premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, är en form av svår PMS där livet kommer i gungning dagarna eller veckorna mellan ägglossning och mens. Humörsvängningar, irritabilitet och nedstämdhet är vanligt för den här gruppen av kvinnor.

Besvär under perioden före mens är det många kvinnor som har. Beroende på vilken undersökning man tittar på och hur den är gjord blir förekomsten av PMS olika, men cirka 18 procent av kvinnorna känner av besvär. Hela 95 procent av kvinnorna uppger att de känner när de ska ha mens.

Men premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, är något annat. Kriterierna för det är att vardagen ska påverkas, jobbet och/eller familjen. Direkt vid menstruationens början och efteråt ska besvären försvinna. Gör de inte det kan det vara något annat som inte står rätt till, till exempel en depression eller underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos.

Minst ett av dessa fem symptom ska du känna för att ha PMDS:

 • Nedstämdhet.
 • Irritabilitet.
 • Humörsvängningar.
 • Ångest.
 • Minskat intresse för dagliga aktiviteter.

Ytterligare fyra symptom av ovan eller nedanstående ska ingå för att karakterisera tillståndet som PMDS:

 • Koncentrationssvårgiheter.
 • Trötthet och minskad energi.
 • Aptitförändringar och ökat sötsug.
 • Sömnstörning.
 • Känsla av kontrollförlust.
 • Bröstspänning och svullnad i kroppen.

Misstänker du att dina problem kan vara PMDS ska du ta upp det med en läkare på vårdcentralen eller gynekolog.

Enda behandlingen som kan erbjudas i dag är Premalex, men många kvinnor märker också skillnad vid behandling med p-piller.

Källa: Internetmedicin om PMDS

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-09
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 2/7

binjurarna

anonyms bild

Kolla binjureutmattning. Ger bla besvär som adhd.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Binjurarna?

anonyms bild

Har du pmdd borde du kolla om du stämmer in på binjureutmattning. Jag började med adrekomp o ashwaghanda och efter 6 månader var min pmdd borta. Sedan var jag tvungen att sluta m det pga ett blodprov som skulle tas och inom en vecka var alla symptom tillbaka igen. Depressionen, den outhärdliga ångesten och tröttheten är obeskrivlig. Har nu tagit adrekimpen o annat för binjurarna i snart ett år men ingen skillnad. Det tar tid att få bukt med men kolla symptomen o se om du stämmer in.

Kommentar av Tin

Skrivet 21/8

blanda mediciner?

Tins bild

Nu känner jag att jag inte riktigt orkar längre.Jag har i många år mått psykiskt dåligt. För 2 år sedan fick jag diagnosen ADHD (inte många som blev förvånade) men till det jag vill komma till: Efter att ha testat en hel del antidepp. så tar jag nu Voxra 150 mg som jag tycker funkar ok..sen tar jag Concerta 36 mg på morgonen och 18 mg på eftermiddagen. Jag har extrema pms besvär..har t.o.m fått diagnosen pmds av min barnmorska.Jag har fått Premalex utskrivet men har bara hunnit testa den under en period.På apoteket sa dom att man inte ska ta Voxra,Concerta och premalex samtidigt.Stämmer detta? Jag vet inte vad jag ska ta mig till!! har försökt att kolla på nätet men hittar inte mycket om det! Jag måste få hjälp med mina pms besvär!! hur gör jag? Tacksam för svar//Tin

//Tin

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons