Uppdaterad: 2012-02-06

1 kommentar

Testa om du lider av sömnproblem

Bild

Susanna Jernelöv är en av landets psykologer som lär ut hur sömnproblem hanteras med kognitiv beteendeterapi. Hon har även get ut boken Sov gott! Råd och tekniker från KBT. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Cirka 11 procent av alla svenskar lider av svåra sömnproblem. Så här vet du om du är en av dem.   

Långvarigt störd sömn tas på allvar av läkare eftersom det kan leda till andra sjukdomstillstånd och sociala problem. 140 000 svenskar har svårt att sova minst en gång i veckan och söker hjälp hos läkare. Det motsvarar 15 procent av befolkningen. Ungefär 11 procent har sömnproblem som klassas som ganska eller mycket svåra.


Symptom på sömnproblem som ska tas på allvar är:

  • Svårt att somna mer än två gånger per vecka.
  • Vaknar två eller flera gånger per natt.
  • Mindre än 5,5 timmars sömn per natt under arbetsveckan.
  • Mindre än 6,3 timmars sömn på helgen.
  • Mer än 57 minuters insomningstid.
  • Upplevda eller faktiska behov av sömnmedel några gånger i månaden.

 

Ta upp dina sönproblem med en läkare. Har du fastnat i ett sömnmedel-beroende kan du be om hjälp för det. Det finns specialkliniker på några av de stora sjukhusen som erbjuder sömnskolor.

Det finns en hel del man kan göra själv också.  Att inse att det är ett problem som ska lösas är en bra bit på vägen.

 

Läs mer om hur du kan behandla dina sömnproblem här

 

Källa: Torbjörn Åkerstedt, Karolinska Institutet

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-21
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av Förtvivlad

Skrivet 12/10

sömnproblem

Förtvivlads bild

Mina sömnproblem tas ej på allvar!Sedan 5 år tillbaka har jag haft sömnproblem..Jag jobbar i hemtjänst med delade turer och 14 kvällar på 6 veckor..Var tredje vecka har så kallade.. delade turer..då jobbar jag fredag kväll mellan kl.16:00och 22:00 ,sedan är det lördag från kl.7:00 till 22:00 och söndag mellan kl.7:00 och 22:00.På de tre dagar hinner jag sova 12 timmar sammanlagd..dessutom kör jag bil i min tjänsteutåvning..Låter spännande elle hur? Alltså..min 11 timmars dygns-villa..det får jag bara glömma bort. Dvs .jag sover 4 timmar per dygn och sedan sätter jag mig "bakom ratten" och kör bil..och inte bara det..jag skall ge god omvårdnad, dela ut medicin, ge insulinsprutor mm..och vara "vaken" på vägar jag kör..hur kan det gå ihop?? Jag tycker att man är en stor fara..inte bara för sig själv, men även för kunder man skall utföra ett gott arbete för, och andra trafikanter. Det är så sorgligt att ingen bry sig om det..man skulle kunna tro..eller man vill tro, att det finns regler och lagar som styr..men fungerar det i verkligheten?? Vad tycker ni andra som har läst min inlägg?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons