Uppdaterad: 2012-02-06

1 kommentar

Testa om du lider av sömnproblem

Bild

Susanna Jernelöv är en av landets psykologer som lär ut hur sömnproblem hanteras med kognitiv beteendeterapi. Hon har även get ut boken Sov gott! Råd och tekniker från KBT. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Cirka 11 procent av alla svenskar lider av svåra sömnproblem. Så här vet du om du är en av dem.   

Långvarigt störd sömn tas på allvar av läkare eftersom det kan leda till andra sjukdomstillstånd och sociala problem. 140 000 svenskar har svårt att sova minst en gång i veckan och söker hjälp hos läkare. Det motsvarar 15 procent av befolkningen. Ungefär 11 procent har sömnproblem som klassas som ganska eller mycket svåra.


Symptom på sömnproblem som ska tas på allvar är:

  • Svårt att somna mer än två gånger per vecka.
  • Vaknar två eller flera gånger per natt.
  • Mindre än 5,5 timmars sömn per natt under arbetsveckan.
  • Mindre än 6,3 timmars sömn på helgen.
  • Mer än 57 minuters insomningstid.
  • Upplevda eller faktiska behov av sömnmedel några gånger i månaden.

 

Ta upp dina sönproblem med en läkare. Har du fastnat i ett sömnmedel-beroende kan du be om hjälp för det. Det finns specialkliniker på några av de stora sjukhusen som erbjuder sömnskolor.

Det finns en hel del man kan göra själv också.  Att inse att det är ett problem som ska lösas är en bra bit på vägen.

 

Läs mer om hur du kan behandla dina sömnproblem här

 

Källa: Torbjörn Åkerstedt, Karolinska Institutet

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-21
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av Förtvivlad

Skrivet 12/10

sömnproblem

Förtvivlads bild

Mina sömnproblem tas ej på allvar!Sedan 5 år tillbaka har jag haft sömnproblem..Jag jobbar i hemtjänst med delade turer och 14 kvällar på 6 veckor..Var tredje vecka har så kallade.. delade turer..då jobbar jag fredag kväll mellan kl.16:00och 22:00 ,sedan är det lördag från kl.7:00 till 22:00 och söndag mellan kl.7:00 och 22:00.På de tre dagar hinner jag sova 12 timmar sammanlagd..dessutom kör jag bil i min tjänsteutåvning..Låter spännande elle hur? Alltså..min 11 timmars dygns-villa..det får jag bara glömma bort. Dvs .jag sover 4 timmar per dygn och sedan sätter jag mig "bakom ratten" och kör bil..och inte bara det..jag skall ge god omvårdnad, dela ut medicin, ge insulinsprutor mm..och vara "vaken" på vägar jag kör..hur kan det gå ihop?? Jag tycker att man är en stor fara..inte bara för sig själv, men även för kunder man skall utföra ett gott arbete för, och andra trafikanter. Det är så sorgligt att ingen bry sig om det..man skulle kunna tro..eller man vill tro, att det finns regler och lagar som styr..men fungerar det i verkligheten?? Vad tycker ni andra som har läst min inlägg?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons