Susanna_Jernelov_psykolog250

Cirka 11 procent av alla svenskar lider av svåra sömnproblem. Så här vet du om du är en av dem. 

 

Långvarigt störd sömn tas på allvar av läkare eftersom det kan leda till andra sjukdomstillstånd och sociala problem. 140 000 svenskar har svårt att sova minst en gång i veckan och söker hjälp hos läkare. Det motsvarar 15 procent av befolkningen. Ungefär 11 procent har sömnproblem som klassas som ganska eller mycket svåra.


Symptom på sömnproblem som ska tas på allvar är:

 • Svårt att somna mer än två gånger per vecka.
 • Vaknar två eller flera gånger per natt.
 • Mindre än 5,5 timmars sömn per natt under arbetsveckan.
 • Mindre än 6,3 timmars sömn på helgen.
 • Mer än 57 minuters insomningstid.
 • Upplevda eller faktiska behov av sömnmedel några gånger i månaden.

 

Ta upp dina sönproblem med en läkare. Har du fastnat i ett sömnmedel-beroende kan du be om hjälp för det. Det finns specialkliniker på några av de stora sjukhusen som erbjuder sömnskolor.

Det finns en hel del man kan göra själv också.  Att inse att det är ett problem som ska lösas är en bra bit på vägen.

 

Läs mer om hur du kan behandla dina sömnproblem här

 

Källa: Torbjörn Åkerstedt, Karolinska Institutet

Av Mikaela Åkerman
21 november, 2011

1 kommentarer

 • Av Förtvivlad 12 oktober, 2012

  sömnproblem
  Mina sömnproblem tas ej på allvar!Sedan 5 år tillbaka har jag haft sömnproblem..Jag jobbar i hemtjänst med delade turer och 14 kvällar på 6 veckor..Var tredje vecka har så kallade.. delade turer..då jobbar jag fredag kväll mellan kl.16:00och 22:00 ,sedan är det lördag från kl.7:00 till 22:00 och söndag mellan kl.7:00 och 22:00.På de tre dagar hinner jag sova 12 timmar sammanlagd..dessutom kör jag bil i min tjänsteutåvning..Låter spännande elle hur? Alltså..min 11 timmars dygns-villa..det får jag bara glömma bort. Dvs .jag sover 4 timmar per dygn och sedan sätter jag mig ”bakom ratten” och kör bil..och inte bara det..jag skall ge god omvårdnad, dela ut medicin, ge insulinsprutor mm..och vara ”vaken” på vägar jag kör..hur kan det gå ihop?? Jag tycker att man är en stor fara..inte bara för sig själv, men även för kunder man skall utföra ett gott arbete för, och andra trafikanter. Det är så sorgligt att ingen bry sig om det..man skulle kunna tro..eller man vill tro, att det finns regler och lagar som styr..men fungerar det i verkligheten?? Vad tycker ni andra som har läst min inlägg?

Comments are closed.