Bennyfin350

Han hade förändrat personlighet, ramlade ofta och var periodvis mycket förvirrad. 

När han fallit och hamnat på sjukhus, blev han bättre. 

 Det var då jag tänkte att det kanske hängde ihop med de mediciner han inte fått med sig till sjukhuset.

Han hade förändrat personlighet, ramlade ofta och var periodvis mycket förvirrad. 

När han fallit och hamnat på sjukhus, blev han bättre. 

 Det var då jag tänkte att det kanske hängde ihop med de mediciner han inte fått med sig till sjukhuset.

Försämringen hade pågått under lång tid. Ibland helt förvirrad, visste knappt om han var i stan eller på landet. Kunde fråga om jag skulle gå och handla, klockan ett på natten. Darrade mycket och hade ofta svårt att knäppa knapparna och få på sig kläderna. Han sov på dagarna och vankade av och an på nätterna.

Är det bara ålder, tänkte jag, eller är han sjuk? Jag började också se sambandet med tillgången på läkemedel.

En sen kväll, efter att Benny åkt in till akuten ambulans ännu en gång, gjorde jag det. Jag tog hans mediciner. Inte diabetesmedicinerna, men allt det andra. Det var massor av piller jag hittade, jag visste inte vilka som var avbrutna antibiotikabehandlingar eller allergimediciner, jag bara tog allt, allt. Hittade också fem olika sorters sömntabletter. Och så gömde jag pillren högst upp i garderoben.

Det var en intigritetskränkning och kanske farligt, men han var kränkt nog ändå och höll ändå på att råka riktigt illa ut.  Efter tre dagar på sjukhuset mådde han prima, även om han var svag. Han sov på natten och var vaken på dagen.

När han kom hem hade han fortfarande svårt att röra sig efter ett av fallen och låg i en bädd nere hos oss.

Det var på sätt och vis bra, för med den tillfälliga makten förklarade jag att medicinerna åkt ut.

Nästa dag ringde jag hans läkare på vårdcentralen. 

– Om han ramlar igen kommer jag att polisanmäla dig för misshandel, tänk om jag har rätt? Tänk om det är medicinerna! Sa jag.

Läkaren svarade lugnt och pedagogiskt att hon skulle se till att skicka hem en personal som går igenom medicinskåpet. Hon hörde att jag var desperat och tänkte kanske också att jag hade rätt, ändå. 

Han fick en ordentlig läkemedelsgenomgång.

Efter det var det APO-dos som gällde. Att han inte fått det tidigare är ganska obegripligt. APO är ett påssystem som innehåller exakt rätt dos varje gång. Benny har som sagt alltid varit en förvirrad professor med tankarna på annat håll, ofta i en helt annan dimension ändå, utan droger.

Sömnmedicinerna sågs över. Propavan försvann från listan, som har darrningar och förvirring som möjlig biverkning, och det kan ha varit stora boven. Hans diabetes blev bättre behandlad och Sensaval-dosen minskade rejält.

Och vet du vad. Han blev bra.Tillfrisknandet tog ungefär ett halvår till, men idag kan man inte fatta att han haft diagnosen demens.

Det var inte demens, det var fel mediciner.

Läs mer, del 1Något var fel med pappa, men vad?

Läs mer, del 2: Medicinerna som togs bort - hela listan

 

I dag jobbar han igen. Benny, 77 år, är professor i datalingvistik och inblandad i flera projekt, bland annat ett dialektprojekt på Uppsala Universitet och det nystartade globala varumärkesföretaget Markify, som delvis består av en sökordsalgoritm Benny hittat på.

Han har varit på släktträff i USA, åker till landet när han känner för det, intresserar sig för politiken och umgås med sina barnbarn. Nu är det han som hjälper mig, varje dag är han där. För mig och barnen.

 

Pappa Benny själv känner inte igen allt det här. Han
fnyser när jag berättar. Men jag förstår det, han var ju bara helt borta
i huvudet. Det var sex år av hans liv som försvann och hemsk tid för
oss i hans närhet.

Man kan aldrig säga att alla mediciner är dåliga, läkemedel räddar liv, men vissa substanser, för vissa individer, är inte bra. Äldre är också känsligare, mer känsliga för vätskebrist, solbrist, leverpåverkan och allt möjligt som gör det mer känsligt med doser och andra samverkande faktorer.

Då är det bra att ha någon nära anhörig som vet hur man brukar vara. Och kan larma doktorn när något verkar gå galet.

Läs mer, del 1Något var fel med pappa, men vad?

Läs mer, del 2: Medicinerna som togs bort - hela listan

Av Hanna Brodda
16 februari, 2011
Annons

1 kommentarer

  • Av Anonym 30 april, 2011

    till Hanna
    Kära Hanna! Jag är stolt över dig. Du är fantastisk vacker kvinna och underbar dotter och mamma.
    Varma hälsningar och kramar. Tanja.

Comments are closed.