Hundar kan bidra till en trevlig stämning och minskad stress, eller totalt förstöra arbetsmiljön. Så här gör du att hunden ska fungera på kontoret.

Samhället börjar öppnas upp och många förväntas snart helt eller delvis att återgå till kontoret. Men livet är inte detsamma som när pandemin startade vårvintern 2020. 

En stor skillnad för många är nya hunden. 

För arbetsgivaren är detta något som blir svårt att bortse ifrån. Många kommer att fråga om de får anpassa tiderna för hundens skull, men lika många kommer överväga att byta arbetsgivare om hundförutsättningarna är för dåliga.

Jag har haft en eller flera hundar, ofta med på jobbet och ska nu dela med mig av mina slutsatser:

1. Fråga ledningen, men uppmuntra samtidigt. En hund bidrar till minskad stress och gör många glada. Allt fler arbetsplatser har också regler för hur du kan hantera din bästa vän på kontoret.

2. Sätt fast hunden under skrivbordet. Ett kontor är först och främst en arbetsplats för människor. Lär hunden att den ligger ner och vilar medan du jobbar. En trevlig liggplats eller väska som gör det trevligt att ligga gör inlärningsfasen enklare. Efter ett tag förstår hunden sin uppgift och det blir ett “jobb” för den också. (Självklart kan hundar vara lösa på små familjära arbetsplatser där alla känner alla, men detta råd gäller större kontor och öppna landskap.)

3. Allergier. Ska man fråga alla innan eller inte? Självklart beror det på lokalerna* och antal anställda på din arbetsplats. Klokt är att fråga personalavdelningen om det är någon väldigt allergisk på jobbet. Många allergiker är inte mer allergiska än att det går bra att ha en stillsam hund en bit bort. Jag har haft hund på jobbet i åratal och många allergiker noterar att liten exponering inte har någon inverkan. För de som kan åka tunnelbana, där det idag är tillåtet i delar av alla vagnar, blir arbetsplatsen heller inget problem.

* Tillägg efter läsarkommentar: Ingen allergiker ska utsättas för allergenen på sin arbetsplats. Arbetsplatser ser ut på olika sätt. Kontor på flera våningsplan, med flera dörrar el liknande, är förstås förutsättningen för att det ska fungera. Människor kan också vara rädda för hundar och ingen ska behöva vara rädd på sin arbetsplats.
Det här kräver ett öppet samtal, och tydliga riktlinjer. Inte bara på arbetsplatser, utan i alla offentliga rum. Nu bjuds djuren in på allt fler ställen, men tydligheten saknas.
Bra vore om det stod vad som gäller på alla hemsidor och ingångar till ex köpcenter och restauranger. Vilka delar eller platser som allergiker kan slippa allergenen.

4. Respektera lugnet. Busande hundar i köket, någon olycka på entrémattan och skall i högan sky kan fresta på tålamodet hos den tåligaste. Låt det inte bli en vana.

5. Ska alla få klappa? Kanske inte, beroende på hur din hund reagerar. Om den blir för glad, börjar hoppa, skälla och stör andra är det bättre att dina kolleger får hälsa ute. Föreslå en gemensam promenad på lunchen!

6. Motionera mera. Låt morgonpromenaden till jobbet bli extra lång, det gör både din och hundens arbetsdag bättre.

Av Hanna Brodda
8 februari, 2022
Annons

1 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.