Lungcancer måste upptäckas tidigare
För sen upptäckt. Det är den viktigaste orsaken till att lungcancer fortfarande är den cancersort som dödar flest människor i Sverige.
– Jag vill inte att någon annan ska behöva hamna i den situation jag befinner mig i, säger Yann Fränckel, som lever med obotlig lungcancer.
Den 4 februari är det internationella världscancerdagen. Vård och behandling har gått framåt, men den farligaste cancern att få är fortfarande lungcancer.
Före jul bjöd Lungcancerföreningen in till Lungcancerdagen för att lyfta de frågor som är viktigast just nu. Dagen behandlade behovet av tidigare diagnos, mer känslor i vården, om politik och den senaste forskningen. Det råder en försiktig optimism.
Utvecklingen av behandlingar mot lungcancer har gjort stora framsteg de senaste åren och det är idag en sjukdom det finns botande eller bromsande behandlingar. Det avgörande för resultatet är att den hittas innan sjukdomen gått för långt i sitt förlopp.
–Lungcancer debuterar ofta med diffusa symtom vilket gör det extra viktigt att ta dessa på allvar och utreda patienter ordentligt. Det skulle kunna bidra till att sjukdomen upptäcks i tid och möjliggör botande behandling, säger Yann Fränckel, själv lungcancerpatient och aktiv i Lungcancerföreningen.
Salen på Oscarsteatern i Stockholm är fullsatt. Ibland hörs hostningar, men lungcancer är inte en sjukdom som syns. I utställningsområdet är flera av de läkemedelsbolag som arbetar med lungcancer representerade. Stora vetenskapliga genombrott har lett till möjligheter att faktiskt utveckla behandlingar som kan rädda liv och patienternas samarbete med forskningen är avgörande.
Varje läkemedel som godkänns ska vara bättre än de som redan finns. Mer om de nya behandlingarna berättade Maria Planck om, hon är forskare och onkolog vid Lunds universitetssjukhus. I slutet av dagen prisades hennes arbete av Lungcancerföreningen med Lungcancerpriset.
– Det har hänt enormt mycket under min tid, idag är det flera av mina patienter som lever med sin sjukdom, berättar Maria Planck.
Läs intervjun med Maria Planck här.
Under dagen samsades det senaste inom forskningen med mer matnyttiga, också evidensbaserade tips. Mest konkreta råden stod psykiatrikern Anders Hansen för när han pratade om fysisk aktivitet. Att det känns rätt att äta chips framför TV:n är inte konstigt, tycker han, vi har under 10 000 år utvecklats för att spara på våra kalorier, men det är inte främst vikten han intresserar sig för.
– Många av er som sitter här i rummet har en stress ni inte kan välja bort. Sjukdom stressar. Det ni kan göra är att öka er stress-resistens. All fysisk aktivitet påverkar positivt och gör människa bättre på att hantera ångest och oro, förklarar Anders Hansen.
För Yann Fränckel i publiken är träning redan en självklarhet. Hon har haft diagnosen i snart två år, har aldrig rökt och spelat tennis på elitnivå, samt varit instruktör i yoga.
Hur mår du idag?
– Fysiskt mår jag okej, men lever med kronisk smärta. Psykiskt är det en berg- och dalbana med allt vad det innebär att leva med en dödlig diagnos.
Vad gör du för att hantera din ångest?
– Jag försöker vara fysiskt aktiv varje dag, går promenader, yogar eller tränar på gym. För mig är det också otroligt viktigt att engagera mig i olika lungcancersammanhang och bidra till förändring, däribland tidig upptäckt och bättre vård för oss som lever med lungcancerdiagnos.
____________________________________
På sociala medier hittar du mer under hashtaggarna #lungcancerawareness #allakandrabbas och #lungcancerscreening. Lyssna också på Lungcancerpodden som Yann Fränckel driver tillsammans med Ragnhild Franzén.
Lungcancerföreningen
Lungcancerföreningen är en oberoende, ideell förening för patienter, anhöriga och yrkesverksamma.Den bildades 2004 av patienter och läkare, och består idag av flera lokala föreningar. Läs mer på lungcancerforeningen.se
Fakta om lungcancer
Enligt Socialstyrelsens siffror är det vanligare att kvinnor dör i lungcancer än i bröstcancer. År 2016 fick 3982 människor diagnosen lungcancer, en sjukdom som ökar bland kvinnor. Av de som får diagnos lungcancer har ungefär hälften redan spridd cancer, metastaser. Rökning är en riskfaktor, men 15 procent av lungcancerpatienterna har aldrig rökt.
4 februari, 2020