Läkemedel mot depression, ångest och smärta orsakad av svår diabetesneuropati. Verkar genom att öka mängden serotonin och noradrenalin i nervsystemet. Brukar börja verka 2 veckor efter startad behandling. Om du inte känner dig bättre efter 4 veckors behandling ska du tala med din läkare.

Verksam substans

Duloxetin

Möjliga biverkningar

Biverkningarna av Cymbalta är oftast ganska lätta och går över efter ett par veckor. Några av dem är minskat aptit och sexlust, men också muskelsmärta och trötthet. Cymbalta kan orsaka känsla av rastlöshet och svårigheter att sitta still. För fler biverkningar se länken till Fass nedan.

Varning för

Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns flera omständigheter under vilka du inte bör använda Cymbalta, exempelvis om du tar andra läkemedel mot depression eller vissa ögonproblem.

38 kommentarer

 • Av anonym 14 mars, 2018

  Hur många veckor tar det
  Hur många veckor tar det innan symptomen försvinner? Har varit utan nu i 4 veckor efter en nertrappning på 6 veckor, men mår fruktans dåligt i huvudet fortfarande

 • Av anonym 2 januari, 2018

  Hej, har ätit Cymbalta i 3år
  Hej, har ätit Cymbalta i 3år och är väldigt nöjd! Den har lindrat min smärta (fibro) och min oerhörda överkänslighet mot dofter och kemikalier! Innan medicineringen när det var som värst så var jag tvungen att isolera mig helt hemma i 2 veckors tid mot alla dofter ( parfym, kemikalier etc.) Så jag är så oerhörd tacksam att jag idag kan vistas bland folk utan att bli dålig och smärtorna är mindre med denna medicin. Jag trotsade biverkningarna för alternativet var värre för mig!

 • Av anonym 26 oktober, 2017

  Hur länge sitter dessa hemsk
  Hur länge sitter dessa hemsk biverkningarna ??

 • Av anonym 26 oktober, 2017

  Symtomen stämmer bra på
  Symtomen stämmer bra på uttsättning av cymbalta ,hur länge ska man dras med dessa symtom??
  Har gått från 60mg till 30 under två veckor nu har jag vari utan helt i 3 dagar och har alla symtom som du beskriver????

 • Av anonym 27 september, 2017

  Jag tar Cymbalta på morgonen
  Jag tar Cymbalta på morgonen och Levaxin på kvällen.. Har gjort det i många år.. Värken och tröttheten finns där ich är görlamande orecis som tröttheten.. Dipparna kommer på eftetmiddagen och kvällen..Försökt trappa mer Cymbaltan flera gånger men blir så sjuk att jag fått börja igen..har stått ut i ett halvår men orkade inte längre.. För att nolla den skulle det tagit mig 1 1/12 år till.. Gav helt enkelt upp att fortsätta nedtrappningen.. Någon som vet om det finns någon annan medicin att ta vid nedtrappningen?!

 • Av Robert 9 augusti, 2017

  Dopamin?
  Dopamin?

 • Av anonym 2 augusti, 2017

  Håller med cymbalta är toppen
  Håller med cymbalta är toppen medicin
  Hadde svår svår ångest flera åmgest atackker per dag.i 4 år så till slut provade vi cymbalta är ångest fri jätte nöjd. Äter även litium och flera stämningsstaböiserande och lugnande.

 • Av anonym 5 mars, 2017

  Fruktansvärda
  Fruktansvärda utsättningdsymptom. Ta reda på alla fakta innan ni börjar så ni vet vad ni ger er in i.
  Elektriska stöter i hjärnan
  Mer tinnitus
  Illamående
  Yr
  Hjärndimma
  Rastlös kan inte vara stilla
  Skrattar och gråter samtidigt
  Kass i magen
  Muntorrhet, ilningar i tänderna
  Svettas mycket
  Gråter
  Hjärtat slår snabbt
  Iskalla händer o fötter

 • Av anonym 3 februari, 2017

  Äter du fortfarande cymbalta
  Äter du fortfarande cymbalta ihop med levaxin. Jag har precis börjat med levaxin och blir så deprimerad. helst på dagarna . har du känt likadant.

 • Av anonym 23 januari, 2017

  Hur lång tid varade dina
  Hur lång tid varade dina utsättningssymtom? Har såna hemska nervsmärtor, huvudvärk och tarmsmärtor efter 6 veckor sedan nedtrappning av 60 mg cymbalta.

 • Av anonym 20 januari, 2017

  Har haft hemska
  Har haft hemska utsättningssymtom av cymbalta i över en månad. Har ingen ork eller matlust. Har fått stesolid för att lugna nervsystemet. Jävla medicin.

 • Av anonym 20 januari, 2017

  Fick cymbalta 60 mg mot
  Fick cymbalta 60 mg mot nervsmärtor. Gjorde mig psyksjuk. Har varit utan i5 veckor och har värre nervsmärtor än någonsin. Påverkar även tarmarna. Har ingen ork att ens laga mat. Helt sjukt medicin.

 • Av anonym 18 januari, 2017

  När jag började med Cymbalta
  När jag började med Cymbalta tog jag den på kvällen ,sov knappt alls.Tar den på morgonen nu fungerar mycket bättre.

 • Tar bort sexlusten, hjälper
  Tar bort sexlusten, hjälper mot ångestproblem och social fobi.Jag har ätit till och från tio år.60mg skall nu sluta igen och återvända till verkligheten.utsättningen kan vara svår,men det är värt att stå ut, kanske ta nån benso när det blir för djävligt.

 • Mycket bra medicin cymbalta!
  Mycket bra medicin cymbalta! Funkar även i lägre doser för vissa. Bra tilläggsmedicin till stämningsstailiserande te.x Bred medicin som stabiliserar både seretonon, nordanlin, dopamin och minskar smärta. I rätt dos för patenten, obeydiga biverkningar. Riktigt bra medicin enligt mig. Men det det fungerar ju så olika på alla.

 • Av anonym 23 maj, 2016

  Gå med i gruppen
  Gå med i gruppen CYMBALTAHURTSWORSE på Facebook innan du någonsin gör beslutet att ta den här medicinen.

 • Av anonym 13 maj, 2016

  Man kan inte skriva i ett
  Man kan inte skriva i ett sånt här forum att man inte ska börja med cymbalta!!! Alla mediciner påverkaroas väldigt individuellt!!! Jag kan inte äta fluoxitin då jag blev dålig men det betyder inte att det funkar för någon annan. Har provat 3 olika preparat och cymbalta har hjälpt mig så kan rekommendera den men det är så individuellt.

 • Av anonym 9 maj, 2016

  Hej. Jag har precis samma
  Hej. Jag har precis samma helvete. Rekommenderar inte.

 • Av Nettan 15 april, 2016

  Har tagit Cymbalta i snart
  Har tagit Cymbalta i snart 1år.Tar den i hop med levaxin på kvällen.Har både fibro,Ibs och sömnsvårigheter.När jag vaknar på morgonen så känns det som jag är bakfull,yr trött o mår illa.Kan det bero på att jag tar Cymbalta på kvällen eller ihop med Levaxin?Någon som vet?

 • Av anonym 14 april, 2016

  Är det bättre nu när du varit
  Är det bättre nu när du varit utan ett tag. Jag vet inte hur länge. Har pipandet i öronen försvunnit? Jag har ätit Cymbalta i fyra månader. Har fått tinnitus. Vet ej säkert om det kommer från medicinen eller min depression.

 • Av anonym 30 mars, 2016

  Jag har ätit Cymbalta sedan
  Jag har ätit Cymbalta sedan 10 månader och mår bättre än jag gjort på 16år. Mitt minne har blivit avsevärt förbättrat. Ett nytt liv med glädje, arbetskapacitet och energi

 • Av anonym 6 mars, 2016

  VARNING VARNING. KRAFTIGA
  VARNING VARNING. KRAFTIGA BIVERKNINGAR

 • Av anonym 6 mars, 2016

  Jag rekommenderar ingen att
  Jag rekommenderar ingen att börja med Cymbalta. Svåra biverkningar som brain-zaps, ryckningar i benen, begynnande magsår. I insättningsfasen svårigheter att sitta stilla, viktnedgång. De andra biverkningarna kommer efter ett par månader och då även viktökning. Till ovanstående biverkningar kommer även ett minskat närminne. Stor varning för denna medicin. Det tar även flera månader att bli av med biverkningarna efter att man har slutat att ta medicinen. VARNING VARNING

 • Av anonym 10 oktober, 2015

  Hej.
  Jag har ätit Cymbalta i

  Hej.
  Jag har ätit Cymbalta i 1 år nu för utmattningssyndrom och nu är et bekräftat att jag har Fibromyalgi.
  När jag skulle trappa ner på Cymbalta så fick jag mer ont i kroppen så jag börja igen .Sen fick jag min diagnos fibromyalgi så inte konstigt att jag mådde sämre när jag trappade ner. Man måste tänka på att vi är olika människor och vi reagerar olika Cymbalta kan passa mig men inte någon annan. Man får känna sig fram och vad som är bäst för en själv. Skulle jag pröva Lyrica kanske det inte alls passar mig. Så lyssna på din kropp och lyssna inte på andra det är mitt tips.
  Nilla68

 • min dotter åt detta rävgift (
  min dotter åt detta rävgift ( cymbalta ) mot kronisk nervsmärta , hon trappade ut cymbaltan i samråd med läkaren efter att ha ätit den i ett par års tid , hon mådde fruktansvärt dåligt av cymbaltan under tiden hon åt den , men under ” uttrappningen ” så mådde hon så dåligt att hon inte ville leva längre…. Hon gjorde ett allvarligt suicid försök , tack o lov så hittades hon i tid. Nu vill jag varna andra …, ät aldrig detta rävgift !!!! Agnes

 • Av PixieNYC 8 september, 2015

  Så glad jag är för din skull!
  Så glad jag är för din skull! Och vad bra att du skriver här- håller med, livet KAN bli bättre med rätt medicin! Kram till dig!

 • Av Lycklig 19 juli, 2015

  Jag fick cymbalt mot
  Jag fick cymbalt mot fibromyalgismärtor. Hade kommit till ett läge där allt jag skulle göra tog emot och gjorde ont. Sömnen fungerade inte, orken fanns inte alls så något måste hända. Sökte hjälp och fick cymbalta. Hade yrsel i ca två veckor men sedan började jag må KANONBRA. Det är nu tio månader sedan jag började äta dem och fick mitt liv tillbaka

 • Av anonym 14 mars, 2015

  Jag har i hela mitt liv varit
  Jag har i hela mitt liv varit mycket deprimerad. Har tvekat länge på att ta medicin. Men till slut gav jag med mig och trotsade min ångest mot att ta tabletter. Har ätit cymbalta 90 gram i ca ett halvår. Det är inget jag ångrbar! Mitt liv har blivit mycket bättre! Mådde illa i början, men nu är det bra. Jag har äntligen fått livskvalité efter nästan 50 år. Var inte rädd för att prova medicinen, det kan förändra livet till det bättre!

 • Av anonym 5 januari, 2015

  Jag blev ordinerad Cymbalta
  Jag blev ordinerad Cymbalta pga smärta och har ätit medicinen i ca 2 år. Har nu i ungefär en månad trappat ner medicinen. De sista tre dagarna har jag varit helt utan Cymbalta. Men vilket he… jag har ett konstant pipande ljud i öronen, blixtar i huvudet, yrsel, nervryckningar osv. Mår med andra ord väldigt dåligt. Vill uppmana alla som har ett recept i handen med Cymbalta föreskrivet, hämta inte ut den. Det finns andra läkemedel som inte ger sådana vidriga biverkningar. Det är i slutändan inte värt det.

 • Av Eva Maria 25 november, 2014

  Jag har ätit Cymbalta i 7 år.
  Jag har ätit Cymbalta i 7 år. Primärt mot ångest men även mot fibro. I början hjälpte den bra mot ångesten, men jag märker att nu när livet utmanar så har jag grav ångest trots medicinering vilket så klart får mig att vilja sluta med den, men…det försökte jag med för 1 år sedan. Utsättningssymptomen var så fruktansvärda att jag enbart stod ut 10 dagar helt utan medicin. Jag önskar att det hade funnits hjälp att få vid utsättning. Sjukvården var helt oförstående. Biverkningarna av att äta den är i mitt fall: minskad sexlust och svårt med orgasm, oregelbundna hjärtslag, en känsla av inre speed och ev smärta i njurarna (vet inte om det är Cymbaltan som ligger bakom). Det verkar vara så himla individuellt huruvida Cymbaltan funkar, ger biverkningar eller utsättningssymptom, men om man läser på amerikanska sajter blir man mörkrädd över hur många som verkar drabbas av medicinens negativa effekter.

 • Av Annika 18 november, 2014

  Har också ätit Cymbalta mot
  Har också ätit Cymbalta mot min fibromyalgi men hjälpte inte mycket. Har sedan ett halvår tillbaka ätit Lyrica vilket har hjälpt mig mycket mer. Mindre smärta och mindre ångest. Var livrädd när jag började med den medicinen med tanke på alla biverkningar men började med låg dos och har efter tid ökat tills man känner att medicinen hjälper. Biverkningarna har varit rätt milda, lite yrsel i början, lite illamående men allt detta gick över efter ett par veckor om ens det. Så tycker att Lyrica är klart bättre både mot smärta och ångest än vad Cymbalta var.

  Mvh Annika

 • Jag har ätit cymbaltan i över
  Jag har ätit cymbaltan i över 1år och biverkningar blir bara värre och värre. Jag har såna extrema svettningar så varje natt får jah byta pyjamas 2 gånger för dem är genom blöta och dagtid får jag byta underkläder och kläder för jag svettas så mycket. Man tycker att biverkningarna borde ge med sig efter veckor men detta har pågått över 1år så nu ska jag äntligen sluta med denna medicin! Även så har jag fibromyalgi och den fungerade tyvärr endast mot ångesten och inte smärtan. 🙁

 • Av Lise-Lott 8 oktober, 2014

  Hej Bjorkarna!! Gläder mej
  Hej Bjorkarna!! Gläder mej verkligen att du har fått besvaring till det bättre utav Cymbalta, men tänk inte på någon nedtrappning utan känn in på denna dos och må bra på den,taket ligger på 120gr. Jag står också på 90gr. Jag har även kol och diskbråck och jag tror säkert att Cymbaltan hjälper till även där med smärtlindring,av förhöjda serotinin substanster. Önskar dej det bästa i fortsättningen! Med vänlig hälsning Lise-Lott

 • Av Bjorkarna 24 september, 2014

  Hej Lise-Lott, va glad jag
  Hej Lise-Lott, va glad jag blev när jag läste ditt inlägg. Jag har själv nu ätit Cymbalta i ca 3 månader jag äter nu 90gr per dag, och det känns som jag fått tillbaka livet. Jag har också fybromyalgi, kol , diskbråck mm. Jag har ätit alla möjliga mediciner i över 15 år, mycket smärtlindring, som morfinpreparat. Men när jag började med Cymbalta så har jag endast tagit värktablett vid 2 tillfällen. Och jag vill och kommer att fortsätta med dem, hoppas man kan gå ner lite i dos, och att det fortafarande fungerar!.MVH Helena

 • Av Lise-Lott 26 augusti, 2014

  Cymbalta har för mej varit
  Cymbalta har för mej varit livräddande. Jag har fibromyalgi sedan 1987, och har ätit Cipramil, Fontex. Sedan augusti 2010 har jag Cymbalta och allt har vänt till det bättre, förut sov jag nästan hela dygnet och var helt utslagen,efter bara ca 3 dagars intag av Cymbalta började jag att kvickna till,nu känns det mera livskvalite att leva. Skillnaden med Fontex (serotinin) och Cymbalta (serotinin/noradrenalin) är att min kropp behöver detta mer komplett med två signalsubstanser i, jag har inga biverkningar,när kroppen har brist tar den tacksamt emot utan protester.

 • Av anonymTana 3 januari, 2014

  Hej Jessica, jag känner samma
  Hej Jessica, jag känner samma som du, åt Cymbalta på grund av smärta fibromyalgi, nu efter 7 månads av användning lämnar jag skiten,just nu med alla fruktansvärda biverkningar och smärta, just nu med upploppet av bältros, känner att om jag dör ska jag vara själv, känna min kropp och kanske gråta av ont och smärtor, hoppas hoppas att blir förbjudet den hemskt drog!

 • Av Misshandlad patient 5 juli, 2013

  Jag blev ordinerad Cymbalta
  Jag blev ordinerad Cymbalta för svåra smärtor i hela kroppen. Jag hade så ont att jag inte ens kunde hålla i en penna mer än i ett par minuter. Fick vända mig var femte minut när jag skulle sova.
  MEN… om jag vetat vad det innebar att äta Cymbalta så hade jag hellre haft denna ohyggliga smärta än de biverkningar jag fick leva med under lång tid.

  Jag fick kraftiga ryckningar i kroppen så fort jag slappnade av. Huvudet kastades från höger till vänster i en hög hastighet. Armar och ben ryckte typ som vid epilepsianfall.
  Jag fick hormonförändring, för mycket vita och röda blodkroppar, smak och lukt försvann. Jag som kvinna fick ökad behåring på kroppen och även hår i ansiktet såsom skäggväxt bl.a. Det värsta var nog att känslolivet trubbades av totalt. Jag kände ingen glädje, ingen lust, ingen hunger… jag kände helt enkelt ingenting… jo, allt jag stoppade i munnen smakade avlopp. Det var ett så hemskt tillstånd att jag planerade hur jag skulle gå tillväga den dagen jag inte stod ut längre och jag gjorde tom i ordning de kläder jag skulle ha i kistan.

  Det var en stor befrielse att sluta med Cymbalta. Jag håller sakta men säkert på att reparera mig. Men någon hjälp från sjukvården har jag aldrig fått. Jag får leta mig fram och bekosta allt själv.
  Jag skulle aldrig någonsin rekommendera någon att stoppa dessa droger i munnen. Cymbalta borde förbjudas.

 • Av Jessica 5 april, 2013

  Jag fick mkt svåra
  Jag fick mkt svåra biverkningar av denna medicin. Kändes som om hela torsot skulle brinna upp!!

Comments are closed.