spiral_jaydess250

Lämpligt preventivmedel för unga tjejer och kvinnor som vill ha låg dos av hormon och slippa komma ihåg att ta minipiller samma tid varje dag. Jaydess är en hormonspiral med låg dos av hormon, men med ett starkt skydd mot oönskad graviditet. (Över 99 procent). Eftersom Jaydess bara innehåller en gulkroppshormon och inte östrogen finns ingen ökad risk för blodpropp som med vissa p-piller.

Den är också mindre än andra befintliga på marknaden vilket kan passa de som störts av andra spiraler.

Gör så här: Beställ tid hos kvinnohälsan eller gynekolog. Spiralen sätts in av gynekologen eller barnmorska och kan sitta inne i 3 år. När den tas ut försvinner skyddet mot graviditet direkt.

Källa: Bayer

Verksam substans

levonogestrel

Möjliga biverkningar

Huvudvärk, ont i magen, akne, nedstämdhet och blödningsrubbningar. Eftersom den inte innehåller östrogen så är det ingen ökad blodproppsrisk.

Varning för

När spiralen tas ut kan kvinnan bli gravid direkt, även om spermierna kom in i kroppen dagarna innan.

Jaydess blev godkänt i Europa i början på december 2012 och väntas finnas i Sverige inom ett par månader. Information sammanställs just nu och kommer att uppdateras här och på Fass inom kort.

24 kommentarer

 • Av anonym 13 december, 2017

  Satte in min för ca 1,5 mån
  Satte in min för ca 1,5 mån sedan, insättningen gick bra (gjorde inte ont överhuvudtaget) och efteråt kände jag knappt av något obehag heller, möjligtvis ytterst lite molvärk (har varit gravid och fött 2 barn vilket kanske underlättar?) Jag har haft blodblandade flytningar varje dag sedan insättningen, fått några enstaka finnar. Den värsta biverkningen är dock mitt humör! Får utbrott och tappar tålamodet otroligt lätt, känner mig lite nedstämd och väldigt lättirriterad. Hoppas det stabiliseras snart..

 • Av Kvinna 27 27 februari, 2017

  Jag satte i min Jaydess(3år)
  Jag satte i min Jaydess(3år) i Oktober 2016. Det har nu gått 4 månader. Första dagen jag satte i den, hade jag GALET ont, det krampade, jag kunde inte stå upp, kunde inte ligga ner, kunde inte röra mig, kunde inte vara stilla… vad jag än gjorde, så ville jag bara dra ut den. Jag tog alla möjliga smärtstillande, men inget hjälpte. Det gjorde Sjukt ONT. Skulle aldrig rekommendera den för någon! Men…. efter cirka 1 vecka så avtog smärtan och jag kände inte riktigt av den. Min sambo kunde känna jaydessen i början under samlag, men det har avtagit nu… han liksom gjorde sig illa på den i början… Jag fick rätt mycket blödningar till en början, sedan kom mensen i cirka en vecka i slutet på de två första månaderna. Nu har det gått fyra månader och jag har inte haft mens sedan i December! =)

  Nu känns den bra! Men, det gör galet ont att sätta i den… !

 • Av anonym 20 januari, 2017

  Jag satt min idag vilket
  Jag satt min idag vilket gjorde världens smärtaste hade mens värk nästan 20 minuter efter insättningen. sedan när jag kom hem fick huvudvärk har fortfarande ont i huvudet nu på kvällen. Jag hoppas verkligen att det blir bara huvudvärk och inte mer typ acne och minskad sex lust kan döda mig. Har redan acne som jag har kämpat nästan hela mitt liv och vill inte mer.. tack ni alla underbara som skrev de har upplevelserna som man kan läsa innan man bestämma sig någonting

 • Av anonym 4 januari, 2017

  Tog in den för drygt 6
  Tog in den för drygt 6 månader sedan. De första två månaderna var lite jobbiga med blödningar och kramper i livmodern. Men sedan gick det bort, har knappt någon mens längre och den påverkar inte mitt humör eller sexlust. Den är perfekt om det inte vor för en sak, AKNE! Jag hade akne innan men nu har jag fått oerhört mycket. Går tom. på en Roaccutan kur men verkar inte bita. Så vet inte om det är pga spiralen men det verkar så, funderar på att ta ut den då jag redan har fått hur många ärr som helst i ansiktet. Väldigt synd då den är jättebra på alla andra sätt.

 • Av anonym 6 september, 2016

  Har haft min i två år
  Har haft min i två år nu.
  Första veckan var hemskt. Hade så grova värkar att jag inte kunde röra mig.
  Första månaden var okej, blödde oregelbundet och hade mens lite då och då.
  Efter 3 månader var mensen regelbunden, mindre värkar, knappt några.
  Acne – nej, några finnar första veckan kanske.
  Viktuppgång – nej. Inte alls.
  Sexlust – i börjar märkte jag ingen skillnad men nu är den borta helt.

 • Av anonym 6 maj, 2016

  JA
  JA

 • Av anonym 6 maj, 2016

  satte in min för två månader
  satte in min för två månader sedan och tänker plocka ut skiten i veckan. har fått mer acne, drastiskt minskad sexlust, känner mig ledsen och nedstämd hela tiden (bekräftas av min partner och andra närstående), huvudvärk. har blött eller haft blodblandade (svarta typ??) rikliga flytningar ca varje dag sen jag satte in den. sex är inte alls lika skönt längre, dels för att jag jag inte har samma sexlust och när jag väl har det och har penetrationssex känns det bara FEL. det känns obekvämt och som något inte är som det ska. även min partner har känt spiralen (alltså blivit stucken). jag hade ont till och från, det varierar mellan molande värk och gör det on tpå bara ett specifikt ställe, jag antar att det är där den sitter. fy fan.
  rekommenderar ingen att sätta in denna, kolla om det finns andra alternativ.

 • Av anonym 27 december, 2015

  Jag har aldrig haft mensvärk
  Jag har aldrig haft mensvärk i hela mitt liv men har fått det av jaydess. Nu cirka fyra månader senare har de avtagit markant. Hade blödningar nästan hela tiden i början så fick svamp i underlivet. Har även fått en massa acne av spiralen som inte har lagt sig än.
  Det positiva med den dock är att jag nu inte längre har någon mens.

 • Av anonym 25 november, 2015

  Jag har haft min i snart 6
  Jag har haft min i snart 6 månader. Det gjorde ont när de satte in den, o min kropp reagerade med att få blodtrycksfall, nästan svimma, illamående. Jag kände lätt molande känsla några dagar efter. Men sen det så har allt gått bra! Mensen är borta. Jag har gått Ner i vikt, e inte alls svullen . Enda nackdelen är att jag har fått ökad akne.

 • Av anonym 22 november, 2015

  Jag har haft ökad sexlust,
  Jag har haft ökad sexlust, satte in den för ca 4 veckor sen. Ingen acne, men lite magont, vilket kanske kan komma av att jag har ägglossning?

 • Av anonym 9 oktober, 2015

  Jag gick upp 8 kg på 6
  Jag gick upp 8 kg på 6 månader av denna spiral. .svullen i hela kroppen. .

 • Av anonym 21 september, 2015

  Gick även jag upp i vikt
  Gick även jag upp i vikt

 • Av anonym 21 juni, 2015

  Tog in min för en vecka
  Tog in min för en vecka sedan,känns jätte bra , har inte varit några konstigheter under samlag med min pojkvän. Gjorde lite ont vid insättningen eftersom att barnmorskan som satte in den var ganska ny.

 • Av anonym 18 maj, 2015

  Satte in jaydess för en vecka
  Satte in jaydess för en vecka sen. Gjorde ont att sätta in den tyckte jag, men går ganska fort som tur är. Har haft som kraftig mensvärk och ryggont samt illamående i ett par dagar. Annars ingenting. Har inte haft sex med min partner än så vet inte hur det känns att ha sex med spiralen insatt. Hoppas inte det gör ont eller så,…

 • Av anonym 2 april, 2015

  Hade min i 6 månader men blev
  Hade min i 6 månader men blev jättesvullen och gick upp ca 7 kg i vikt. Nu är det dragen .

 • Av anonym 5 februari, 2015

  Jag satte in min idag och det
  Jag satte in min idag och det gjorde ont i två sekunder sen gick det över. Hade hört skräckupplevelser om outhärdlig smärta vid insättningen men var VERKLIGEN helt lugnt, som en enkelstöt.

 • Av anonym 25 september, 2014

  Jag blödde några veckor men
  Jag blödde några veckor men annars har den funkat bra för mig. Jobbigt men helt normalt antar jag.

 • Av Lotta S 25 september, 2014

  Jag upplevde minskad sexlust.
  Jag upplevde minskad sexlust. Tappade den nästa helt faktiskt. Men jag hade inga problem med min hy, fast det har jag aldrig haft så jag kanske inte har ”anlag” för det.

 • Av anonym 22 september, 2014

  Hej ! Är det någon som har
  Hej ! Är det någon som har haft minskad sexlust och fått acne ni satt in spiralen? 🙁

 • Av anonym 19 maj, 2014

  Svimmade 2 ggr under
  Svimmade 2 ggr under insättningen, verkligen mardrömsupplevelse. Blödde av och till i 3 månader, första månaden hemsk värk. Nu 3,5 månader senare är det helt okej 🙂

 • Av anonym 13 april, 2014

  Hej!
  Undrar hur det gått har

  Hej!
  Undrar hur det gått har smärtorna gett med sig?
  Satte in min för två veckor sedan o har ff kramper och smärtor i bägge äggledare

 • Av anonym 10 april, 2014

  Fick mitt andra barn för tre
  Fick mitt andra barn för tre månader sen och satte in Jaydess igår. Kände ingenting vid insättningen! Och känner fortfarande ingenting. Verkar ha gått hur smidigt som helst.

 • Av Karinn 21 mars, 2014

  Gjorde fruktansvärt ont för
  Gjorde fruktansvärt ont för mig under insättningen. Har nu haft den i drygt 3 veckor och har fortfarande grymt jobbiga, dagliga mensvärksliknande smärtor/kramper (känns ungefär som att ha fått ett hårt slag i magen, så att man tappar luften). Men håller tummarna för att det snart ska bli bättre!

 • Av anonym 10 mars, 2014

  Har haft min i två veckor och
  Har haft min i två veckor och inga bieffekter alls! Gjorde lite ont (kändes som mensvärk) att sätta in men inte alls så farligt som jag trodde, fick mensvärk i två-tre timmar efteråt bara sen har jag inte känt av den alls! Rekomemnderar starkt!

Comments are closed.