lotti_helstrom_och_slida_230

Ärrbildning, smärta och minskad förmåga att kroppsligen tända är några av de komplikationer som kvinnor kan råka ut för efter plastikkirurgi i könsorganet.

"Det borde vara förbjudet eftersom det strider mot lagen om kvinnlig könsstympning", säger docent och läkare Lotti Helström.

 

Allt fler plastikkirurgikliniker erbjuder något de kallar intimkirurgi eller könsdesign. Det är skönhetsoperationer för, i huvudsak kvinnans, könsorgan. Hos exempelvis Strandklinken i Stockholm kan kvinnor operera "assymetriska blygdläppar" för 16000 kronor. Ska hela slidan göras om kostar det 44 000 kronor och måste göras under narkos, enligt prisslistan.

- Det går inte att göra några "helt riskfria" kirurgiska ingrepp i det sexuella organet. När nerver och nervtrådar kapas försvinner känsel, det kan istället bara göra ont. Risken är stor att kvinnan upplever minskad förmåga att njuta av sex, säger Lotti Helström, docent och överläkare vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset.

Statistik på eventuella komplikationer finns inte idag. Missnöjda patienter efter intimplastikkirurgi går heller inte att skilja ut i Socialstyrelsens register, eftersom ärendena inte bokförs under en egen rubrik. Det som visar ökningen är ett nästan oändligt antal plastikkirurgmottagningar som erbjuder könsdesign.

De flesta kliniker erbjuder:

 • Förminskning av blygdläpparna där större delen skärs bort med kniv eller laser.
 • Försnävning av slidans muskler och öppning där delarna sys ihop.
 • Fettsugning av vulva.
 • Borttagning av klitoriskappa.

De vanligaste komplikationerna efter kirurgiska ingrepp generellt är infektioner, men när det kommer till känsliga områden som könsorganet kan ingen kirurg lova att organet kommer att fungera som det ska, eftersom konsekvenserna inte har utvärderats vetenskapligt, enligt Lotti Helström.

Möjligen är det inte ens lagligt, menar företrädare för Läkarförbundet. Att kirurgiskt ändra utseendet på könet borde strida mot lagen om förbud mot könsstympning. I lagen står det: "Ingrepp i de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller åstadkomma andra bestående förändringar av dem (könsstympning) får inte utföras, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller inte."

För ett år sedan skickades en remiss ut från Socialstyrelsen om reglering av plastikkirurgi i privat vård. Läkarförbundet framförde då kritik för att området initimkirurgi inte berördes i rapporten. De skriver att "det är en brist att man inte diskuterat hur intimkirurgi på kvinnor i estetiskt syfte förhåller sig till bestämmelserna i lagen (1982:316) mot förbud på könsstympning. Det måste klargöras"

- Könsstympningslagen kan framstå som en rasistisk lag idag. Om en svart kvinna från Somalia ber att få göra operationen av kulturella skäl är det förbjudet, men när en vit kvinna begär att henns blygdläppar eller klitorisförhud ska förminskas av kosmetiska skäl, som också är en kulturellt betingad önskan, görs det utan att reflektera över om det strider mot lagen, säger Lotti Helström.

Varför och vilka kvinnor det är som opererar sina kön är viktiga frågor för samhället och vården att ställa sig, för att kunna informera och få dessa kvinnor att inse faran med en operation av slidan.

På Akademiklinikens hemsida, Sveriges största mottagning för plastikkirugi, erbjuder de intimkirurgi för kvinnor som känner sig besvärade av att bada, idrotta eller har blivit hämmade i sexuella relationer på grund av hur de ser ut. De skriver också att ingreppen blivit "vanligare" på senare år.

Enligt forskaren Lih-Mei Liao i vid UCL Institutet för kvinnohälsa i Storbritannien är det en missuppfattning av hur ett normalt kvinnokön ska se ut. Normen utgår idag från ett barns lilla "snippa". En flicka före puberteten har bara ett sträck mellan två tjocka yttre blydläppar. När hon når puberteten växer de inre blygdläpparna fram och de yttre blir med åren mindre.

- Jag tror tyvärr att det handlar om en demonisering av den vuxna kvinnans könsorgan och sexualitet, säger Lotti Helström. Kvinnor ska inte behöva tycka att de ser konstiga ut för att de har mognat, det är naturligtvis viktigt.

Läs mer: "Skönt att bli av med mina blygdläppar"

Av Hanna Brodda
3 juni, 2013

4 kommentarer

 • Av anonym 20 maj, 2017

  Skit i vad så kallade docenter säger
  Vad som är normalt utseende för ens slida kan ingen docent uttala sig om. Många kvinnor får svåra bristningar och skador vid förlossning, som så kallade docenter eller läkare inte ens kan upptäcka efteråt. För de själva saknar grundläggande kunskap om könets anatomi och vilka muskler som gått av vid förlossning. Därför ska dessa okunniga docenter inte komma nu och moralisera om kvinnors val av intimkirurgi, när de själva inte vet hur kvinnans kön ska se ut.

 • Av anonym 18 april, 2017

  Jag har samma problem
  Är nyfiken på hur du upplever resultatet? Har det blivit bättre? Jag mpr super dålugtvefter tre barn och ned förkissningaskada som avfärdas av läkare, så glad att det går att ordna✔️

 • Av anonym 24 januari, 2017

  Allt handlar inte om utseende!
  Och jag som skriver detta har precis bestämt mig för att utföra en slidförsnävning.

  Detta har inte med utseendet att göra utan med att jag, sedan jag födde mitt första barn för 15 år sedan, inte kan njuta av sex då jag knappt kan avgöra om jag är penetrerad vid samlag.

  Mitt underliv är ett stort, öppet hål som går att se rakt in i, med flikiga/köttiga kanter som buktar ut och alltid är fulla med skavsår från trosorna. Jag kan heller inte bli av med avföring som en normal människa.

  Jag har sökt vård inom landstinget men de åtgärdar inte detta då jag inte lider av inkontinens.

  Det är lätt för fördomsfulla människor att tro att alla andra också är ytliga. Men så är inte fallet- vissa har medicinska problem.

  I mitt fall handlar det om en gammal förlossningsskada som vården inte hjälper mig med. Det handlar om en så grundläggande sak i livet som en förhoppning om att kunna ha en sexuell relation med en man, att kunna utföra ett samlag!

  Jag kan inte förstå varför kvinnor ska behöva ha det såhär när man åtgärdar andra icke livshotande skador inom vården.

  Tack och lov att det finns privata kliniker!

 • Av Anonym 30 april, 2016

  Vackert med stora läppar!
  Galet! Finns inget mer vackert och upphetsande än stora inre blygdläppar! Kan inte ens bli upphetsad när jag ser en skl streckfitta som också är rakad på bild! Har man en streckfitta borde man behålla håret där, annars ser den tyvärr inte så mogen ut, ett faktum. Uppenbart att vissa kirurger vill tjäna pengar på tjejers osäkerhet när det är helt normalt och som det ska! Hade de kunnat tjäna pengar på förstoring av dom inre blygdläpparna, hade det väl också gjort det! Men förmodligen väldigt svårt att få till. Såg att någon plastik kirurgi omnämde det som en ” avvikelse” Som det skulle vara något onormalt,när det kanske majoriteten har just större inre blygdläpparna! Helt galet och lögn alltså som sprids av kirurger! Vilket borde vara olagligt! Detta skapar onödiga komplex och så mycket lidande
  Så tragiskt!!
  Trir de flesta,mig inräknat inte bryr sig hur fittan ser ut eller fullar variation på utseende, eller föredrar större inre blygdläpppar! Så även utifrån detta så är det helt galet att stympa sig!

Comments are closed.