Lyrica är ett läkemedel som kan skrivas ut mot epilepsi, ångest och långvarig smärta som orsakats av nervskada. Lyrica är ett så kallat antiepileptikum.

Verkningsmekanismen bygger på en dämpning av nervcellernas hyperaktivitet genom påverkan på kalciumkanalerna. Detta skiljer Lyrica från flera av de befintliga läkemedlen. Det är viktigt att Lyrica tas regelbundet, varje dag vid samma tidpunkt.

Verksam substans

Pregabalin

Möjliga biverkningar

Exempel på biverkningar är trötthet, yrsel, ökad aptit, nedsatt uppmärksamhet, viss klumpighet, minnesstörningar, muntorrhet, förstoppning, svullnad i armar och ben, svårighet att tala och balanssvårigheter. De flesta biverkningar går över efter en tid.

Varning för

Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med din läkare.

Källa: Pfizer

77 kommentarer

 • Av anonym 22 december, 2017

  Åt Lyrica för Fibro i 10 mån.
  Åt Lyrica för Fibro i 10 mån. Det var de värsta 10 mån i mitt liv. Jag mådde fruktansvärt dåligt fysiskt av medicinen. Och det började inte förens maxdos uppnåtts… Sedan att sluta medicinen var inte roligt.
  Ärligt talat förstår jag inte hur denna medicin kan skrivas ut.

 • Av anonym 7 september, 2017

  nej och åter nej sjakl
  nej och åter nej sjakl trappas ned sakta gäller dom flesta piller…

 • Av Melan 29 juli, 2017

  Hej, jag vet inte så mycket
  Hej, jag vet inte så mycket om din egentligen fråga men vill bara varna dig lite för att äta palexia. Min smärtläkare satte in det på mig o det gav ialf mig de mest fruktansvärda verklighetsliknade vedervärdiga mardrömmar o sån överdriven oro o överkänslighet vaken. Kunde gråta i timmar för en överkörd räv tror jag det var och bli hysterisk om skolbussen med dottern var en minut sen. Vägrade ta palexian när jag insåg sambandet o fick börja med oxycodone o oxynorm ist för min smärta. Visserligen så hög dos som 40 mg morgon o kväll Depo o tio mg 2 ggr Max per dygn. Plus lyrika 75 X2000 bara.Men tar det mesta av smärtan o låter min hjärna vata så ”normal” den nu kan. Inte säkert har du har problem pga palexian men mina biverkningar kom också framåt eftermiddagen o jag blev så trött i kroppen att jag kunde bli sittande på en stol i timmar o inte orka resa mig upp eller lyfta armarna. Hemskt. Hör med din läkare om det kan vara biverkningar av palexian. Hoppas den ordnar sig för dig o du fick ut nåt vettigt av mitt pladder;-) ta hand om dig o stå på dig mot läkaren om det behövs. Du känner din kropp bäst. Kram, melan

 • Av SOCKER CONNY 15 december, 2016

  FY FAN… Varre
  FY FAN… Varre utsattningssymptom an opiater per behandlingstid.

 • Av anonym 5 december, 2016

  jag fick lyrica av en kompis
  jag fick lyrica av en kompis asså den är så mycket bättre än alkohol och cigg.. jag har inget ångest och ingen depression. Så jag tar lyrica innan jag ska på konferens eller fest och det gör mig så mycket social och min kropp känns så skönt..

  betyder det att jag har ångest eller depression ändå? för mig känns det som ”ta en öl med kompisarna”.

  är inte alkohol värre? som är kristallklart laglig!

 • Av anonym 3 november, 2016

  Trist att du kan kan
  Trist att du kan kan respektera det folk skriver om sina erfarenheter . Du gör ju det, skriver ju dina synpunkter och gör väl det av någon anledning. Jag läser med intresse alla inlägg Så tack

 • Av anonym 16 september, 2016

  Har precis börjat med den ,
  Har precis börjat med den , hoppas och tror att den är rätt för mig. Tack för att du skriver positivt annars får man bara höra viktökning och biverkningarna som dem har fått .

 • Av anonym 8 september, 2016

  Haft ångestproblematik sen
  Haft ångestproblematik sen ungdomen, åkte på en rejäl depression för c:a 8 år sedan, självmordsförsök så ofta jag fick läge. Provat exakt allt som finns, utom heroin. Inget hjälper mot ångest (i bästa fall benzo, någon timme). Visst en riktigt lömsk medicin men den gjorde så att jag lever än idag. Äter 3 × 300mg/dag, fass rekomendation bygger på fullt friska individer, troligen med optimal fysik. Är man deprimerad SKA man prova lyrica, hellre medicinberoende än död. Mvh

 • Av Benzo en barnlek 10 juli, 2016

  Jag vet att lyrica har kort
  Jag vet att lyrica har kort halveringstid, det är Stess som har mkt lång halveringstod.Jag har gjort så här för att inte bli fast med lyrican. Trappat halva min stess på 14 dagar sedan nollat lyrican. Stått på 5 mg stess i en månad o nu kör jag sista svängen 50 mg per dag 25 morgon o 25 mg kväll. Total tid inkl nedtrappning o det hjälper mig att bli av med benzo AT. Jag känner ingenting när jag slutar. Ska bli intressant o se hur det blir när jag nollar. Något jag noterat är att jag blir mkt påverkad av endast 25 mg. Och jag hade klarat mig på 50mg förra ggn. Hade inte behövt 100 mg/dag. Den är fantastisk att ta bort benzo AT. Tror inte man blir beroende på 14 dagar, inkl nedtrappning.

 • Av Benzo en barnlek? 7 juni, 2016

  Vilket skitsnack,ursäkta mig.
  Vilket skitsnack,ursäkta mig. Går benzoabstinens över på någon vecka? Du vet ju inte vad du pratar om! Jag har ätit stesolid i 4 år varav jag har trappat ut denna förbannade medicin i snart ett år! Det är ett helvete på denna jord. Har du haft benzo som medicinering? Jag är inte ens haft höga doser av denna jävla medicin utan är lågdosberoende. Pundar man på benzo så är svedan kort, men för oss som verkligen behöver den för att klara av ett liv med panikångest och ångest så är det ingen dans på rosor att sluta. Jag har lyrica just nu, för att klara av min förbannade benzoabstinens/utsättningssymtom och tro det eller men de tar bort allt! Och jag har 100 mg om dagen. Tänker bara ta medicinen tills jag nollat stesoliden och jag står på 12 mg. Jag har fibromyalgi och har gått igenom en opiatavtändning tillsammans med nedtrappning av stesolid och det var inte roligt kan jag säga. En opiatavtändning är över efter 10 dagar. En benzoutsättning kan pågå i år om du har otur och får postakutabstinens precis som du kan få på sub eller lyrica. Du skriver du är beroende, har du varit fast i Stesolid eller Xanor under lång tid? Lyrica sjuk under några månader, jag har varit sjuk sedan ett år tillbaka på det du säger pågår en vecka. Läs på! Och jag vet vad jag pratar om för jag har barn som är knarkare och jag har sett både lyrica, sub, heroinavtändningar. De må vara intensiva men inte i närheten tidsmässigt som benzo med lång halveringstid. Eller Xanor/temesta.

 • Av Camilla Svensson 28 maj, 2016

  Vilket som är
  Vilket som är beroendeframkallande mer eller mindre går inte säga. Klart att droger fungerar, annars hade folk inte använt dem. Benzo var mirakelmedicin när den kom, nu är det lyrica. Vad läkarna inte visste med benzo då var dess baksida. Samma är det nu med lyrican. Jag är en beroende, eller knarkare som du säger. Har testat både legala och illegala droger. Lyrica Och Subutex önskar jag ingen att fastna i. För att det är en sån fruktansvärd avtändning på den. Benzo och annat går ju över på någon vecka. Lyrican blir man riktigt sjuk av och det är länge, ett par månader. Eftersom det tar så lång tid att komma ur lyrica dimman tror folk att det är deras vanliga jag, när det egentligen är lyrican som gör en självmordsbenägen dygnet runt, därför trillar folk tillbaka. Det krävs en jävla vilja och massa kunskap för att ta sig igenom en sån avtändning. Tyvärr så har inte läkarna den kunskapen. Det är alltid avtändningen som lurar dig att tro att du behöver medicinen och att den är ”bra” för dig. För när drogen börjar gå ur gör det ont och paniken kryper sig på, du tar din dos och blir frisk. Men inte mer.

 • Av anonym 15 april, 2016

  Hur snabbt märker man effekt
  Hur snabbt märker man effekt med lyrica?
  Har ätit 4 dagar smärtan detsamma.

 • Av anonym 11 december, 2015

  Har fått Lyrica kombinerat
  Har fått Lyrica kombinerat med Tramadol mot nervsmärta Tillsammans 600 mg per dag I början fungerade det bra men efter 4 mån en stor viktuppgång Sedan började smärtorna vandra runt i kroppen och fick andra symtom. När jag talade med läkaren så förnekade han medicinernas biverkningar.Efter 2 år så ville jag sluta med dessa preparat då jag hört om dess negativa effekter. Läkaren sa att då är det väl bara att sluta då och sen avbröt han uttagen på apoteket Fick så hemska symtom,krypningar i kroppen
  så jag inte kunde sova,enorma svettningar,magsmärtor mm Läkaren förnekar biverkningar. Får man som läkare göra så här mot en patient?

 • Av anonym 7 december, 2015

  Är det möjligt att ta högre
  Är det möjligt att ta högre dos av lyrica,mer än 600mg per dygn,vid kraftiga nerv smärtor.

 • Av Tveksam men nu säker 12 oktober, 2015

  Jag har ätit Lyrica i över
  Jag har ätit Lyrica i över ett år mot i första hand GAD.
  Tog väldigt lång tid i början innan jag blev normal s a s.
  Kände mig full och vinglig i över en månad.
  Mot min värk äter jag Citodon och har gjort länge och fungerar bra på det.
  Äter även två sorters antidepressiva och Sobril vilket fungerar bra.
  Jag kan ha ett någorlunda uthärdligt liv.
  Nu till saken, jag har två vänner som känt sig Såååå Mycket mindre ångestfyllda med Lyrican och jag tyckte inte att det blev sån stor skillnad. Jag hade ångest ändå.
  Pratade med min läkare och vi kom fram till att eftersom den inte gjorde så stor skillnad på mitt liv och med risk för biverkningar, plus stt den är så oerhört dyr, skulle vi sätta ut den.
  Så är nu gjort…. Och jag tror jag gjorde FEL!!!!!!!
  Jag hade FEL!
  Jag tyckte att den inte hade nån större inverkan på ångesten, men jo det måste den ha haft!!!
  Har samma plågsamma ångestpåslag som innan och inte ens Sobrilen hjälper som förr!
  Jag känner igen hur jag mådde för längesen!
  Ångest, kort till humör, kort till panik och jag går på min son onödigt häftigt i tonen.
  Han har också diagnoser och behöver en lugn mamma.

  Jag trappade ner ganska fort och det gick bra. Har varit utan några veckor nu och nu känns det gamla måendet igen.
  Så ta en funderare om ni tycker att det INTE hjälper.
  Det kan vara så att den faktiskt gör det ändå, som med mig, jag hade väl inbillat mig att jag ”skulle bli frisk”.
  Men nu, med två antidepressiva, Sobril och Citodon mot fibron inser jag mitt misstag.
  Jag tänker ringa läkaren så han får sätta in den igen och hoppas att det inte tar lika lång tid som förra gången att ”bli van”.

 • Av anonym 14 september, 2015

  Har mycket svåra smärtor från
  Har mycket svåra smärtor från nerver och annat i kors ryggen. Har blivit rekommenderat att enligt schema fasa in palexia som ska vara väldigt bra, säger de på smärt centrum. Under 3 veckor fasade vi in palexia och ut Tiparol. Den har jag ätit i flera år utan märkbara biverkningar tillsammans med max dos panodil. Tyvärr är jag försämrad och får inte tillräcklig smärt lindring nu
  palexia fungerade inte alls. Jag blev sämre och sämre allt eftersom vi minskade Tiparol. När tredje veckan började med högre doser palexia på fick jag kraftiga stickningar i händer armar och på bröstet och halsen. Ingen smärt lindrande effekt alls
  svaret från smärt centrum på detta är att som sista åtgärd på allt som jag prövat de senaste åren, ifall fasa in lyrica
  det jag läser mig mig till är mest biverkningar av den
  känner mig väldigt skeptisk till den.

 • Av Mathias 12 september, 2015

  Trappa ner sakta är min
  Trappa ner sakta är min rekommendation. Stressa inte. Låt det ta sin tid. Lyrica är en mycket stark medicin och anses av väldigt många vara extrem svår att sluta med, men det går! Som sagt, trappa bara ber sakta, lite i taget. En rekommendation är att sänka sin dos med 10 % varannan vecka. Vilken dos äter du just nu? Att sluta CT (cold turkey) är inte att rekommendera. Mvh Mathias

 • Av anonym 9 september, 2015

  Försöker minska, men får
  Försöker minska, men får abstinens, hur länge kommer jag att ha det?

 • Av Lotahl 30 juni, 2015

  Pallexia fungerar utmärkt mot
  Pallexia fungerar utmärkt mot nervskada!

 • Av anonym 24 juni, 2015

  Tack Andy! jag tar benzo och
  Tack Andy! jag tar benzo och antidepressiva under 20 år!!! jag är 46 år gammal..så jag tror inte att jag ska sluta med mina medicin!!!! Var en gång beroende av Imovan..ja..att sluta med den var för jävligt! Lyrica 2 st/dag ,,,tar bort mina fibrosmärtor,,och GAD, Men jag tränar Yoga varje dag, promenerar,,äter LSHF/ nästan/ ..Trvelig sommaren!

 • Av anonym 14 juni, 2015

  HÅller med dig! Jag började
  HÅller med dig! Jag började ta Lyrica för 1 v, sedan ..har fått nyligen Fibromyalgi och har långvarig ångest..jag är nu på minsta dosen 25 mg,.,,men min livskvalitet förbättrades !!!! Både ångesten minskades och smärtor ,,!! jag är FÖR lyrica!

 • Av anonym 14 juni, 2015

  HÅller med dig! Jag började
  HÅller med dig! Jag började ta Lyrica för 1 v, sedan ..har fått nyligen Fibromyalgi och har långvarig ångest..jag är nu på minsta dosen 25 mg,.,,men min livskvalitet förbättrades !!!! Både ångesten minskades och smärtor ,,!! jag är FÖR lyrica!

 • Av Ångest Gbg 4 juni, 2015

  Hej! Har ätit Lyrica i ett
  Hej! Har ätit Lyrica i ett antal år mot generaliserad ångest säkert mer än 6. Den värsta biverkningen som jag har upplevt med medicinen för mig är: dvalliknande tillstånd eller letargi som det så fint heter på medicin språk. Sjuklig slöhet det att man blir lat och inte företar sig något och det blir jobbet, samhället, familjen lidande av. När man blir en allt mer grå person som inte kommer igång och får något gjort. Sen så för något år sedan hade jag ibland en yrsel som kom satt i alt från en halvtimme till när det var som värst flera timmar den har jag dock inte nu haft på länge som tur är. Kanske har man blivit av med den en biverkning av medicinen. Hur har Lyrica hjälpt mot själva ångesten då motligt. Man skulle kunna höja dosen för att bli av med den kvarstående ångesten men då skulle man bli ännu mer slätstruken vilket inte är att föredra ty då det redan är slätstruket så det räcker Lyrica kommer som det är i nu läget inte ta bort ångesten helt man kommer ha perioder med lättare som djupare men kanske inte hela tiden Min läkare har sagt att folk brukar föredra att ha det lite slätstruket framför att må så dåligt. Men nu till min stora fråga har inte vi människor med Gad rätt till ett liv också med livskvalitet. Verkar inte så ty då det i nu läget inte finns någon bra medicin som fungerar fullt ut Utan några jobbiga biverkningar.

 • Av Leapfrog 17 maj, 2015

  Hej – jag har tagit 200mg
  Hej – jag har tagit 200mg Lyrica i ca 2 år mot nervsmärta(sveda och bränningar)men som aldrig har hjälpt. Jag har aldrig lyckas gått upp högre pga att jag blir så trött under dagen, vilket gör det svårt att jobba. Vad som har gjort att jag har fortsatt under dessa 2 år är att det har varit som bra sömnmedicin – att jag har kunnat sova 7-8 timmar under natten. Men nu vill jag gå av den eftersom det är nervsmärtorna jag vill åtgärda. Nu föreslår min läkare en ny medicin Palexia depot, vilket jag är osäker till. Iallafall så försöker jag sluta med Lyrica. Jag känner ingen ångest men däremot så infinner på eftermiddagen – utmattning och känner mig svag i kroppen och muskler. Är detta en utsättningasymptom? Visserligen har jag hypotyreos(hashimoto) och tar medicin mot det men jag har inte upplevt något liknande. Kan det vara Lyrica eller något annat man skall vara orolig för?

 • Av anonym 30 april, 2015

  Jag slutade med den för tre
  Jag slutade med den för tre år sedan har aldrig ångrat det

 • Av Andy 16 april, 2015

  Lyrica är inte alls en
  Lyrica är inte alls en långtidsverkande medicin. Tvärtom. Därför man oftast tar den 2-3 ggr om dagen. Lyrica verkar i upp till 5-6 timmar endast. Men kul att medicinen fungerar bra för dig men du bör veta att den dagen du ska sluta med den (om den dagen kommer) så trappa ner väldigt sakta då. Att sluta med Lyrica är bland det tuffaste jag har gjort. Som att gå igenom en opiat-abstinens och benzo-abstinens, samtidigt! Jag tror att Lyrica likt benzo/opiater kommer att narkotikaklassas i framtiden. Inget snack om saken.

  Mvh Andy

 • Av Anna Minson 14 april, 2015

  Hej! Alla verkar bara skriva
  Hej! Alla verkar bara skriva så mycket skit. Alla mediciner fungerar olika för olika personer. På mig har Lyrica fungerat alldeles utmärkt och gett mig livet tillbka. Men bara för att den funkar för mig och min kropp betyder inte att den kanske fungerar just för dig. Benzo fungerade inte alls mot min ångest då jag av benzo blev så trött och knappt kunde ta mig till jobbet utan att vara en zombie. Men benzo har jag i nödfall ifall en panikattack skulle dyka upp igen. Lyrica är ett långtidsverkande medicin. Ni som tycker att Lyrica är skit kan jag tycka att ni som äter stesolid är knarkare. Benzo är beroendeframkallande mer än lyrica och folk röker dessa tabletter för att knarka på dem.

Comments are closed.