sativexspray468

Sativex innehåller cannabis och är godkänt som behandling för att lindra allvarlig spasticitet och svår smärta orsakad av multipel skleros, MS.

Enligt Fass förskrivs Sativex bara med särskild blankett, det beror på att Socialstyrelsen vill ha rapporter om hur mycket som skrivs ut. 

Källa: Läkemedelsverket

Verksam substans

Cannabis sativa THC och CBD

Möjliga biverkningar

Några av de vanligaste biverkningarna är illamående, trötthet, dåsighet, ostadighetskänsla och yrsel.

Medlet är beroendeframkallande, men enligt Läkemedelsverket "bedöms missbruksrisken vara liten bland patienter som kan komma ifråga för behandling enligt godkänd indikation."

Varning för

Johannesört kan påverka effekten. Högre dosering än 12 sprayningar per dag rekommenderas inte Sativex är beroendeframkallande.

30 kommentarer

 • Av Sara Silver 12 mars, 2019

  Min resa att bekämpa cancer
  Min resa att bekämpa cancer genom åren har varit så svårt. Förra året oktober 2018 hörde jag om cannabisolja av Rick Simpson. Jag hittade hans email Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com Jag kontaktade honom och jag placerade och andra för medicinen. Efter 4 dagar skickades receptet och medicinen till min adress. Jag använde medicinen som preciserad av Rick Simpson. Efter 90 dagar gick jag för en skanning Jag var chockad över att höra doktorn säger att jag är cancerfri. Cannabisolja botar cancer Tack, herre och alla tack vare Rick Simpson Cannabis-olja.

  Vänliga hälsningar,
  Sara Silver

 • Av anonym 20 januari, 2019

  My Step-mamma
  My Step-mamma diagnostiserades med bröstcancer i februari 2018. Vi gjorde kemoterapi som primärbehandling men cancer kvarstår. Jag hörde om cannabisoljans helande förmåga och jag köpte genast cannabisoljan på Ricksimpsoncannabishemoil@gmail.com och min Stegmamma började ta medicinen som föreskrivits av Rick Simpson. På bara några veckor efter att ha tagit oljan, där där stora förbättringar i hennes hälsa och nu är hon helt cancerfri

  Tack,
  Katrina

 • Av anonym 18 mars, 2018

  Kort historia om hur RSO
  Kort historia om hur RSO cannabisolja botade min cancer. Jag är 54 år, 11 oktober 2017, jag fick diagnosen lungcancer, som jag förlorade allt hopp tills en vän presenterade mig för cannabisbehandlingar som jag aldrig trodde. Men jag var tvungen att prova det och några månader efter att jag var helt botad och denna cannabisolja dödade min cancer, hjälpte Rick Simpson mig med denna cannabisolja. Du kan komma i kontakt med honom Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com

  Vänliga hälsningar,
  Stella Robison.

 • Av BörjaAnvändaPannbenet 19 februari, 2018

  ”Högre dosering än 12
  ”Högre dosering än 12 sprayningar per dag rekommenderas inte Sativex är beroendeframkallande.”

  Konstigt när den aktiva substansen sprayen innehåller inte är beroendeframkallande, varför skulle då sprayen vara det, houston I think we got a problem here…

 • Av Bara Jag 3 februari, 2018

  Hej Allis! Nu kan vilken
  Hej Allis! Nu kan vilken läkare som helst förskriva cannabis olja som heter Sativex. Du får då utskrivet 3 sprayflaskor för 4.780:- Man kan kolla runt de olika apoteken för priserna varierar. Lycka till jag är säker på att du blir botad. Mvh

 • Av anonym 30 december, 2017

  Min pappa diagnosen
  Min pappa diagnosen prostatacancer marsch 2017 och sedan dess har vi gjort kemoterapi 3 gånger men cancer fortsätter att återvända. För några månader sedan hörde jag om cannabisolja och dess läkande effekt och jag fick cannabisoljan från Australien på Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com och min far började behandlingen omedelbart med cannabisoljan efter att ha använt cannabisoljan för behandling vid den föreskrivna tiden som föreskrivs av Rick Simpson, det var totalt botemedel och som jag skriver nu kan min far gå själv om sig själv utan stöd från någon och gå ut när som helst han väljer.

  Vänliga hälsningar,
  Vanessa Hellas

 • Av anonym 18 december, 2017

  Min far diagnostiserades med
  Min far diagnostiserades med prostatacancer marsch 2017 och sedan dess har vi gjort kemoterapi 3 gånger men cancer fortsätter att återvända. För några månader sedan hörde jag om cannabisolja och dess helande effekt och jag fick cannabisoljan från Australien på ricksimpsonmedicaloil@outlook.com och min far började behandlingen omedelbart med cannabisolja efter att ha använt cannabisolja för behandling vid föreskriven tid Rick Simpson, det var totalt botemedel och som jag skriver nu kan min far gå själv om sig själv utan stöd från någon och gå ut när som helst han väljer.

  Med vänliga hälsningar
  Vanessa Hellas

 • Av anonym 15 december, 2017

  Min syster diagnostiserades
  Min syster diagnostiserades med bröstcancer och hon var vid dödspunkten, med bröstcancer i det sista skedet är nu åter i livet och hon är så frisk nu. Tack vare Rick Simpson cannabisolja som vi köpte på: Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com, hampoljan framgångsrikt användes för att bota min systers bröstcancer inom 3 månader, vilket Rick Simpson uttryckte. Återigen vill jag tacka Rick Simpson för hans underbara Cannabis Oil, vi är nu en lycklig familj med min syster, levande, stark och hälsosam. Om du kan kontakta din egen medicinsk e-post Rick Simpson på: Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com

  Vänliga hälsningar,
  Mandy Grille

 • Av anonym 24 november, 2017

  Jag heter Robert Laura, jag
  Jag heter Robert Laura, jag diagnosen bröstcancer 8 månader sedan och jag har gjort kemokirurgi och jag var inte botad tills jag kom i kontakt med rick simpson email Ricksimpsoncancercure11@outlook.com .och han sa att han kommer att bota mig med Hampa olja, så jag lägger en order och det levererades till mig inom några dagar och jag började använda hampoljan för behandling och jag började märka förändringar för bättre. Efter 90 dagars behandling gick jag för att se doktorn och jag fick höra att jag inte längre är en cancerpatient. Jag är så glad idag och jag vill ha folk där ute för att veta att med denna hampolja kan cancer bli botad och det kostar mindre än kirurgi.

  Vänliga hälsningar,
  Robert Laura.

 • Av anonym 10 september, 2017

  helt riktigt, kaffe är mer
  helt riktigt, kaffe är mer beroendeframkallande än cannabis. har rökt i 24år, och det ända som händer när jag inte har något är att jag är lite piggare än normalt när jag ska lägga mig.

 • Av Alkemisten 5 juli, 2017

  Läkmedelsverkat ”måste”
  Läkmedelsverkat ”måste” skriva så eftersom svensk narkotikalagstiftning (felaktigt) har slagit fast att cannabis är starkt beroendeframkallande, detta utifrån det faktum att så många människor använder cannabis. Dvs på samma grunder som att många människor dricker té, och därför måste även té vara starkt beroendeframkallande (fast det är å andra sidan inte narkotikaklassat). Underförstått, ett korkat påstående utan vetenskaplig grund.

 • Av baldwin 15 juni, 2017

  min fru har lidit av cancer i
  min fru har lidit av cancer i bukspottkörteln trä bekräftades vara etapp fyra, läkaren tullindrivaren mig det fanns lite hon kunde göra eftersom hon inte reagerade två behandling men min svåger vann till vår räddning genom att beställa denna hampa olja från Rick Simpson Foundation trä va sa har hjälpt vissa patient kampen mot cancer av olika typer så vi bestämde två ge det en chans, så långt min fru förbättras perfekt mycket bra och närvarande kan hon gå runt huset hela själv. Jag kände det nödvändigt att titta andra som lider av denna akut sjukdom att när du har en bra hampa olja det kan verkligen ge en en sund andra chans att leva. om du råkar vara i behov av denna hampa olja kan du kontakta stiftelsen som levererat min bror i lag med denna e-post: ricksimpsonmedicalorg@outlook.com

 • Av Skeptiker 27 mars, 2017

  Källhänvisning på detta?
  Källhänvisning på detta?

 • Av anonym 27 mars, 2017

  Cannabis är inte
  Cannabis är inte beroendeframkallande

 • Hej
  Har svår ADHD och har

  Hej

  Har svår ADHD och har svåra sömnproblem som vanliga mediciner inte biter på. Ofta jag funderar på varför vi får äta amfetamin men inte kan bli erbjudna THC cannabis olja?

 • Av Mycket frustrerad 5 februari, 2017

  Finns det någon seriös
  Finns det någon seriös organisation i Sverige som jobbar för medicinsk cannabis till fler diagnoser?

 • Av Mycket frustrerad 5 februari, 2017

  Tack för ditt inlägg. Jag har
  Tack för ditt inlägg. Jag har en dotter som håller på att gå under av värk och som har blivit alldeles utslagen av morfin preparat. Finns det någon trovärdig och seriös organisation i Sverige som arbetar för att fler diagnoser skall få använda medicinsk cannabis?

 • Av anonym 5 januari, 2017

  min fru har drabbats av

  min fru har drabbats av sköldkörtelcancer som bekräftades vara steg fyra, berättade för läkaren mig fanns lite hon kunde göra eftersom hon inte svarar på behandlingen, men min bror i lag kom till vår räddning genom att beställa denna hampa olja från Rick Simpson Foundation som han sade har hjälpt några patienten kampen mot cancer av olika typer så beslutade vi att ge det en chans, så långt min fru förbättras perfekt mycket bra och nu kan hon gå runt huset allt av sig själv. Jag kände dess behov jag låta andra som lider av denna akut sjukdom som när du har en bra hampa olja det kan verkligen ge en en sund andra chans att leva. om du råkar vara i behov av denna hampa olja kan du kontakta grunden som levereras min bror i lag med denna e-post: ricksimpsonfoundation@outlook.com eller ring +17138933185

 • Av anonym 9 juli, 2016

  Blir så förbannad att man
  Blir så förbannad att man blir tvungen att bli kriminell för att bli frisk. Min man lider av svår polyneuropati och har testat att röka mariujana mot smärtorna. Han blev i stort sett besvärsfri då. Men istället skriver läkarna ut fentanylplster som inte ens hjälper och med en massa negativa biverkningar.

 • Av anonym 11 juni, 2016

  Jag har lidit av typ
  Jag har lidit av typ 2-diabetes från de senaste åren och jag är 64 år men inget botemedel tills när jag hörde om cannabis olja och dess snabba härdningseffektiviteten för diabetes, cancer, kramper och många fler. Jag leddes av en vän till min syster som har använt cannabis olja för att bota hennes typ 1-diabetes och hon fick cannabis olja från USA och hon gav mig en kontakt: drmargaretreynolds@yahoo.com och jag var i desperat behov av medicin för behandling och jag köpte cannabis olja från centrum med instruktioner om hur man använder det, började jag medicineringen olja omedelbart och efter att ha tagit olja som ordinerats, det verkligen fungerade som en magisk och jag blev förvånad med snabb verkan och jag var helt botade från diabetes. Kontaktar Dr Margaret om du står inför några utmaningar i din hälsa.

 • Av Alliss 3 maj, 2016

  Jag har tumörer i ryggraden
  Jag har tumörer i ryggraden och skulle vilja prova Sativex, men kommer ju inte ha råd om den ska kosta 9400:-/månad 🙁

 • Av jaglider 31 januari, 2016

  Jag har allt som ingår i
  Jag har allt som ingår i beskrivningen av fibromyalgi men min läkare vägrar skriva ut sativex , han motiverar det beslutet med orden ”det är så nytt och känner inte till någon annan som skriver ut det och hävdar på samma gång att det inte finns någon forskning kring denna medicin” så man tvingas till kriminella handlingar. Trodde jag skulle slippa det nu när det blivit godkänt. Summa summarum behöver jag inte nämna…..det blir ju billigast så ekonomiskt men kan kosta böter.
  mycket dåligt av min läkare inget namn….

 • Av anonym 20 januari, 2016

  Hej. Vill bara inflika att
  Hej. Vill bara inflika att det går att inta Cannabis på flertalet olika sätt. Ex genom mat, dryck och framförallt genom förångning (sk vaporisering) där man inte förbränner utan förångar växtmaterialet. Ni har säkert hört talas om e-cigg vid det här laget, principen är densamma.

 • Av anonym 21 februari, 2015

  Ipren och liknande preparat
  Ipren och liknande preparat är det sämsta jag testat, för att lindra inflammation och smärta.

 • Av MS-pat 28 december, 2014

  Den stora skandalen med
  Den stora skandalen med Sativex är att den inte omfattas av högkostnadsskyddet. För den som har MS, eller lider av svåra nervsmärtor pga diabetes, är Sativex omöjligt att använda – kostnaden är i genomsnitt 9400 kr/månaden. Neurologiskt handikappade är den patientgrupp som har drabbats hårdast av besparingarna. Samhället förlorar stort på detta, eftersom Sativex bevisligen får människor i arbete – och den som är sjuk VILL oftast arbeta. Men ”arbetslinjen” gäller tydligen bara ibland.
  Det är praktiskt taget omöjligt att berusa sig på Sativex, och om det är narkomani som är drivkraften för den som skulle drista sig att prova skulle det krävas mångårig kompetens i psykiatri för att begripa sig på personen ifråga – vem som helst kan köpa narkotisk, illegal cannabis ”på gatan” för en spottstyver av vad Sativex kostar.
  Vi som lider av MS vill av naturliga skäl inte berusa oss, vi har ”inbyggd fylla” och har tillräckliga problem med balans och minnesfunktioner som det är. Och att röka marijuana kan aldrig ha ett medicinskt syfte – vad narkotikakartellerna än säger – vid förbränningen av cannabis bildas kvävedioxid, en av de faktorer som anses bidra till utvecklingen av MS.

 • Av Muhamed 4 juli, 2014

  Fred vare med er.
  Jag har

  Fred vare med er.

  Jag har diskbråck och samt skadad ryggmärg.
  Jag har whiplash skada från 3 bil krascher.
  Jag har 3-4 brytna revben.
  Jag har kraftig tinitus från en bomb som slängdes mot mitt ansikte.
  Jag har röntgat mig och har bevis på att jag endast talar sanning.

  CANNABIS ÄR NATURLIGT OCH 100% EFFEKTIV.

  JAG RÅDER ER ATT EJ ANVÄNDA KEMIKALISKA MEDICINER.

  VI BEHÖVER LEGALISERING FORT SOM FAN !!!!
  NI FÅR INTE MER TID.

  VI HAR VÄLDIGT ONT OCH CANNABIS ÄR DET ENDA SOM HJÄLPER.

  STORT TACK OCH KÄRLEK TILL CHRISTIANIA I KÖPENHAMN.

  LEGALIZE CANNABIS WORLD WIDE !!!!!!!!!! OR ELSE YOU GET REVOLUTION LIKE OLD TIMES BIIIIATCH.

 • Av anonym 31 mars, 2013

  THC är en mycket effektiv
  THC är en mycket effektiv antiinflammatorisk substans, så den skulle lämpa sig mycket väl till tex Chrons sjukdom eller andra autoimmuna inflammatoriska sjukdomar, men inte i Sverige inte. Hade man bott i USA (åtminstone vissa delstater) hade det gått utmärkt att få recept på medicinsk marijuana för dylika åkommor…
  Man kanske skulle vara lite mindre PK och laglydig och odla själv till eget bruk, men då sitter man ju där på finkan sen…

 • Av Dr cannabis 2 januari, 2013

  Att äta syntetiska mediciner
  Att äta syntetiska mediciner som alvedon och ipren förkortar ens liv med 20 procent. Läkare kan inte bota sjukdomar, d kan bara skriva ut preparat som kontrolerar symtomen!

  Dr Cannabis

 • Av Dr cannabis 2 januari, 2013

  Det är lustigt att
  Det är lustigt att läkemedelsverket säger att det är starkt beroendeframkallande när Gw pharmaceuticals (läkemedelsföretaget som framställer sativex) undersökningar visar på att det inte är beroendeframkallande och det ger inga abstinenssymtom vid avbrytande av medicinering! Det är få Ms patienter som får sativex utskrivet. Ritalin skrivs ut till vuxna med ADHD fast det är förbjudet att skriva ut det till vuxna pga skaderiskerna i hela europa. Vi i sverige får inte ens beställa cannabis på recept från utlandet fast vi är med i EU och ska ha rätt till det enligt schengen konventionen! Alvedon och Ipren är skadligare än cannabis men finns receptfritt. Det är sjukt!

 • Av mattias larssén 14 november, 2012

  bara mot ms? Har vi inte fri
  bara mot ms? Har vi inte fri föreskrivsrätt i sverige?står i lagen men sverige värkar inte följa dem!!! Sativex funkar mot ångest sömnproblem & över hundra åkommer till!

Comments are closed.