zmapp250

Zmapp är ett ännu inte godkänt läkemedel som utvecklas och testas mot ebola. Ebolamedicinen Zmapp består av flera olika antikroppar som verkar genom att blockera de delar av ebolaviruset som gör att det förökar sig och infekterar människans celler. Läkemedlet har med mycket goda resultat testats på apor infekterade av ebolaviruset. På människor har Zmapp endast testats på ett fåtal personer och resultaten har varit blandade, några har överlevt medan andra avlidit av sjukdomen. Dessutom har resultaten varit förknippade med osäkerhet. Det går inte att utesluta att de som har tillfrisknat och överlevt ebola efter att ha fått Zmapp skulle ha tillfrisknat även utan läkemedlet.

Läs även: Så här fungerar Zmapp

Verksam substans
Möjliga biverkningar

Några biverkningar har inte rapporterats eftersom Zmapp ännu inte är ett godkänt läkemedel.

Varning för

Köp absolut inte läkemedel på internet som utger sig för att vara Zmapp. Det finns ännu inget godkänt läkemedel mot ebola och produkter som falskt säljs under det produktnamnet har inte genomgått någon som helst kontroll. Eftersom Zmapp inte är godkänt saknas Fass-länk nedan. Verksam substans okänd för allmänheten då läkemedlet är under forskning och utveckling.

Läs även: Vaccin mot ebola kan finnas nästa år

3 kommentarer

 • Av anonym 21 oktober, 2014

  Typiskt att det blir
  Typiskt att det blir konspirationsteorier direkt. Fattar inte folk att medicinen prövats och forskats fram under flera år. Bara att media inte skrivit om det. Och klart att zmapp först testades på amerikaner. Hur skulle det se ut om ett amerikanskt bolag testade inte godkända läkemedel på svarta i Afrika. Sluta gnälla och va glada att det kanske finns medicin snart.

 • Av Agneta 21 oktober, 2014

  Kan inte mer pengar skjutas
  Kan inte mer pengar skjutas in så att forskningen snabbas på? Det brukar alltid handla om att det behövs mer pengar, svårigheten är ju inte att man inte tror att man kommer att knäcka viruset, har man bara tillräckligt med pengar så kommer det gå!!

 • Av Johannes 21 oktober, 2014

  Intressant är att det bara
  Intressant är att det bara några dagar efter att amerikaner hade smittats av ebola ”fanns” ett botemedel. Nog för att forskningen pågått länge men det var först då som världen fick höra talas om zmapp. Lätt att bli konspiratorisk….

Comments are closed.