grot250
Medelhavskosten får nu konkurrens av traditionell nordisk kost när det gäller att förebygga och behandla hjärt- kärlsjukdomar. Läs forskarnas menyförslag som finns med i avhandling.
Debatten kring vilken typ av kost man bör äta för att reducera risken för hjärtkärlsjukdomar har pågått under många år. Inte sällan nämns så kallad medelhavskost i positiva sammanhang då den typen av kost anses vara bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Forskare menar att denna typ av kost kan översättas till den nordiska kosten. Viola Adamsson, doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, visar i sin avhandling att medelhavskosten kan översättas till nordiska förhållanden, och ge positiva effekter som sänkt kolesterol och blodtryck, minskad kroppsvikt och förbättrad insulinkänslighet. I traditionell nordisk kost är andelen mättat fett låg medan andelen omättat fett är större. Kolhydraterna är av god kvalitet i form av fullkorn och kosten är saltfattig och fiberrik. På menyn innebär det ett minska intag av mejeri- och köttprodukter med hög andel fett, ökat intag av lågfettprodukter, vegetabiliska oljor och fet fisk. Som tillagningsmetoder används lågtemperaturstekning och kokning. I ett delarbete till Adamssons avhandling studeras vikten av förändrade frukostvanor. Den som äter fiberrik gröt till frukost kan minska sitt bukfett och reducera inflammationsaktiviteten. Däremot påverkas inte kolesterolvärdet eller insulinkänsligheten som man tidigare trott. För att uppnå förändring på dessa områden måste hela dygnets kost ses över. Här hittar du forskarnas menyförslag. Läs även: Ödlespott minskar sötsug
Av Lisa von Garrelts
13 oktober, 2014

1 kommentarer

  • Av ÅsaNisse 14 april, 2015

    Havregrynsgröt gjorde mig smället.
    Jag som alltid varit slank 70-73 kg i 74 år, blev ordinerad av min hjärtläkare att äta grötfrukost med rårörda lingon och laktosfri mjölk i stället för statiner som jag inte tål.
    Dagen efter började tarmproblemen och viktökningen till 87.5.
    Jag slutade omedelbart med gröten och började ta långa promenader varje dag med små portioner mat, utan mellanmål eller kvällsmackor. Nu tre veckor senare har jag gått ner till 83.4 kg. Tio kilo till så är jag nöjd.

Comments are closed.