Uppdaterad: 2012-04-27

3 kommentarer

Ödlespott minskar sötsug

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Råttor som fick prova diabetesmedicinen Byetta slutade glufsa i sig för mycket mat och gick ner i vikt. "Detta är en både okänd och ganska oväntad effekt", säger professor Karolina Skibicka.

Forskningen på seriösa bantningspiller har inte gjort några stora framsteg de senaste åren, däremot finns lovande resultat för ett dylikt piller inom andra vetenskapliga områden. Bland annat inom diabetsfoskningen.

Professor Karolina Skibick vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har testat diabetesläkemedlet Byetta på råttor. När de fick Byetta slutade de att frossa i choklad och de åt mindre portioner.

Byetta består av exenatid som innehåller saliv från ödlan Gila. Byetta ska hjälpa kroppen att reglera blodsockernivåerna, men de har också en aptitreglerande funktion visade det sig.

Konsekvenserna av resultaten är betydande säger Suzanne Dickson, professor i fysiologi, i pressmeddelandet från Universitetet.
–De flesta dieter misslyckas på grund av att vi är besatta av viljan att
äta, särskilt frestande mat som sötsaker. Eftersom exendin-4
undertrycker matsuget kan det hjälpa personer med fetma ta kontroll över
sin vikt, säger hon.

Artikeln The Glucagon-Like Peptide 1 (GLP-1) Analogue, Exendin-4, Decreases the Rewarding Value of Food: A New Role for Mesolimbic GLP-1 Receptors publicerades i Journal of Neuroscience.

Artikel skriven av redaktionen 2012-04-25
redaktionens bild

Kategorier:

Diabetes Kilokampen bantning

Kommentera artikeln

Kommentar av Profeten

Skrivet 26/7

Det finns bra verksamma kosttillskott med samma verkan.

Profetens bild

Den senaste helt nya, heter Linea 40+, som tar bort sug efter sött och annat, ger mättnadskänsla samt stabiliserar blodsockret. Framtagen bl.a. med tanke på kvinnor över de 40 som vid hormonomställningen då kroppen själv strävar efter att bilda nya och bygger på befintliga fettceller.
Vi har nu efter en tid sett, att det fungerar lika bra för män.GMP certifierat i EU. Enbart naturliga ingredienser.
Ni kan läsa mera om den på dels bloggen artikel nr: 204, det finns också flera andra artiklar om tarmens bakterieflora med mera, medel mot IBS m.m. Mycket intressant, m länkar till forskning samt andra tips: ( 211 artiklar )
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

profeten

Kommentar av Nicholina

Skrivet 12/5

Spruta istället för metformin

Nicholinas bild

Jag äter 1 st metformin/dag,men mitt blodsocker ligger ändå lite för högt.Dessutom har jag gått upp i vikt.Kan Victoze vara ngt.för mig?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/4

Hur får man prova?

anonyms bild

Jag har diabetes och äter metformin sedan ett par år. Kan detta var något för mig undrar jag? Jag har blivit ganska tjock på senare tid.
Finns det ute på marknaden redan alltså?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons