Uppdaterad: 2012-04-27

3 kommentarer

Ödlespott minskar sötsug

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Råttor som fick prova diabetesmedicinen Byetta slutade glufsa i sig för mycket mat och gick ner i vikt. "Detta är en både okänd och ganska oväntad effekt", säger professor Karolina Skibicka.

Forskningen på seriösa bantningspiller har inte gjort några stora framsteg de senaste åren, däremot finns lovande resultat för ett dylikt piller inom andra vetenskapliga områden. Bland annat inom diabetsfoskningen.

Professor Karolina Skibick vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har testat diabetesläkemedlet Byetta på råttor. När de fick Byetta slutade de att frossa i choklad och de åt mindre portioner.

Byetta består av exenatid som innehåller saliv från ödlan Gila. Byetta ska hjälpa kroppen att reglera blodsockernivåerna, men de har också en aptitreglerande funktion visade det sig.

Konsekvenserna av resultaten är betydande säger Suzanne Dickson, professor i fysiologi, i pressmeddelandet från Universitetet.
–De flesta dieter misslyckas på grund av att vi är besatta av viljan att
äta, särskilt frestande mat som sötsaker. Eftersom exendin-4
undertrycker matsuget kan det hjälpa personer med fetma ta kontroll över
sin vikt, säger hon.

Artikeln The Glucagon-Like Peptide 1 (GLP-1) Analogue, Exendin-4, Decreases the Rewarding Value of Food: A New Role for Mesolimbic GLP-1 Receptors publicerades i Journal of Neuroscience.

Artikel skriven av redaktionen 2012-04-25
redaktionens bild

Kategorier:

Diabetes Kilokampen bantning

Kommentera artikeln

Kommentar av Profeten

Skrivet 26/7

Det finns bra verksamma kosttillskott med samma verkan.

Profetens bild

Den senaste helt nya, heter Linea 40+, som tar bort sug efter sött och annat, ger mättnadskänsla samt stabiliserar blodsockret. Framtagen bl.a. med tanke på kvinnor över de 40 som vid hormonomställningen då kroppen själv strävar efter att bilda nya och bygger på befintliga fettceller.
Vi har nu efter en tid sett, att det fungerar lika bra för män.GMP certifierat i EU. Enbart naturliga ingredienser.
Ni kan läsa mera om den på dels bloggen artikel nr: 204, det finns också flera andra artiklar om tarmens bakterieflora med mera, medel mot IBS m.m. Mycket intressant, m länkar till forskning samt andra tips: ( 211 artiklar )
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

profeten

Kommentar av Nicholina

Skrivet 12/5

Spruta istället för metformin

Nicholinas bild

Jag äter 1 st metformin/dag,men mitt blodsocker ligger ändå lite för högt.Dessutom har jag gått upp i vikt.Kan Victoze vara ngt.för mig?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/4

Hur får man prova?

anonyms bild

Jag har diabetes och äter metformin sedan ett par år. Kan detta var något för mig undrar jag? Jag har blivit ganska tjock på senare tid.
Finns det ute på marknaden redan alltså?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons