flatlus1177173
Flatlusen är en hudparasit som är ett par millimeter lång. Den livnär sig på blod och trivs bäst i könshåret men kan även finnas i håret under armarna, på överkroppen, låren, i ögonfransar, ögonbryn och i skägg. Flatlusen förökar sig genom att lägga ägg vid hårrötterna.

Flatlusens bett ger en intensiv klåda i huden. Om man misstänker att man har fått flatlöss så går det ibland att upptäcka löss eller ägg med blotta ögat. Äggen ser ut som pyttesmå droppar och sitter fastklistrade på hårstrånas nedre del. Ibland kan man se lössen och äggen lättare om man använder ett förstoringsglas.

Behandling med receptfria medel

För att bli av med flatlössen använder man receptfria medel, Prioderm eller Tenutex. Medlen finns i form av schampo och lotion och kan köpas på apotek. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen som finns i paketet.

Det är bra att kontrollera så att inte andra i familjen har flatlöss, annars kan man smitta varandra om och om igen. Man bör inte använda medlen om man inte är säker på att man har flatlöss.

Tvätta kläderna för att undvika spridning

Man behöver tvätta kläder, sängkläder och handdukar för att undvika att lössen sprids. Kläderna måste tvättas i 60 grader i maskinen för att lössen ska försvinna.

Om det kliar mycket

Det är bra att undvika att klia på bettställena eftersom kliandet i sig kan ge upphov till infektioner. Har man svår klåda kan man använda kylbalsam eller klådstillande kräm som innehåller hydrokortison. De finns att köpa receptfritt på apotek.

Klådan kan ibland fortsätta en tid efter behandlingen, trots att flatlössen är borta.

Man kan behöva kontakta vården

Man bör kontakta vårdcentralen om flatlössen sätter sig i ögonbrynen eller ögonfransarna. Detsamma gäller om den receptfria behandlingen inte hjälper. Om man är gravid och behöver använda Tenutex ska man först rådgöra med läkare. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Mer information om flatlöss finns på 1177

Mer

Av redaktionen
22 mars, 2012