Botemedel saknas än så länge mot IBS, men det finns lindring och bot mot symptomen som kan göra livet mer uthärdligt.
Något botemedel mot IBS finns inte. Däremot finns det mediciner man kan använda. Några av de som kan fungera är enligt Lars Agréus,  professor vid Karolinska Institutet, följande:

 

 • Laktulos (koncentrerat messmör)
 • Imodium
 • Questran
 • Förra genrationens antidepressiva, till exempel Anafranil.

 

– Idegast som är ett nytt naturläkemedel verkar funka på en del, tillägger han.

Också KBT menar han kan hjälpa en del. Allra bäst tycker han emellertid är IBS-skola.

Hans råd är att undvika skräpmat och äta husmanskost efter tallriksmodellen. Det man märker att man inte tål ska man skippa.

– Det betyder att man får lära sig av olika människor hur det funkar; att göra en otrygg symptomatiker trygg. Det är viktigt och det borde finnas mer av den varan. Kunskap är det viktigaste av allt.

Läs mer om symptomen vid IBS här

– Nästan alla som har IBS undrar om de är allergiska, men det är man nog inte. Det är möjligt att några kan vara det, men det finns många studier på kostens betydelse som har visat olika saker. Det är individuellt helt enkelt.

Av Hanna Brodda
18 november, 2011

1 kommentarer

 • Av Profeten 21 september, 2012

  Det finns bra medel, väl utprovade.
  Jag har erfarenheter från vården i f.d. gamla östblocket. Där ges till alla, med mag-tarmstörningar som IBS, UC och Crohns ett enkelt kosttillskott, koncentrat av jordärstskocka + blåstång med jod och krom.
  Detta koncentrat bildar ett skyddande slemskikt mot magens o tarmens väggar så de kan återhämta sig, och är super näring – prebiotika åt de goda bakterierna som genom kraftig tillväxt tränger ut skadliga bakteriestammar som allra oftast är grunden till störningarna. NI kan läsa mera om detta, den heter Topinulin aktiv, är omskriven i bloggen nedan. Den tar också bort sug efter sött, stabiliserar blodsockret och drar med sig ut eventuella gamla jäsande rester ur tarmfickorna. Jod och krom behövs båda för en fungerande näringsomvandling. Artikel nr 212 skriver om IBS, rulla enkelt nedåt i bloggen.
  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

Comments are closed.