Rosacea är en hudsjukdom som gör att huden blir flammig och ibland får akneliknande utslag.

Det finns behandling, både receptbelagda och receptfria mediciner och krämer, men för många handlar det mest om att undvika saker som gör att det blir sämre.

Rosacea är en inflammatorisk sjukdom på huden i ansiktet som gör att huden blir flammig, blodkärlen framträder och en del får akneliknande utslag.

Det här tillståndet är förhållandevis vanligt, mellan två till 10 procent av befolkningen drabbas. Både män och kvinnor kan få rosacea, men det är vanligare hos kvinnor. Sjukdomen bryter ofta ut i 30 till 50-årsåldern och är mer förekommande hos ljushyade.


Ofta är det lindrigt, kanske bara som en lätt rodnad över kinderna, medan andra får det tuffare.

Så här behandlas rosacea:

  • Den medicinska receptbelagda behandlingen som finns är en medicin mot inflammationen, en lågdos pencillin, Oracea, men det finns också flera receptfria.
  • Annars handlar det om att undivka snabba temperaturförändringar, inte träna ute när det är kallt, eller i alla fall försöka skydda med halsduk och till exempel inte vinterbada. Alla blir inte sämre av kyla och liknande, tror du att du har rosacea får du själv experimentera fram hur du skyddar ditt ansikte bäst.
  • I riktigt svåra fall är laserbehandling det enda som kan laga blodkärlen.
Av Jenny Östlund
6 september, 2011